Mnohí z nás ho milujú: Tento horúci nápoj podporuje intelekt. Nie je to však čaj ani káva!
Ani káva, ani čaj – múdrosť sa podľa vedcov ukrýva v inom horúcom nápoji, ktorý je srdcovou záležitosťou tisícok Slovákov.
Čo by ste povedali na to, keby sme vám oznámili, že múdrejším a bystrejším človekom sa môžete stať len vďaka niekoľkým dúškom horúcej čokolády? Takýto lahodný poznatok najnovšie prinášajú Birminghamskí vedci, ktorí tvrdia, že pitie horúcej čokolády posilňuje myslenie.
Štúdia, ktorej sa zúčastnilo 18 dobrovoľníkov, priniesla záver, že horúca čokoláda alebo kakao zlepšuje schopnosť rýchlo riešiť náročné mentálne testy.
Štúdia, ktorá bola zverejnená v žurnále Scientific Reports, oznamuje, že zvýšená bystrosť (ktorá sa okrem iného prejavila o 11 percent rýchlejším vypracovaním pokusných testov) je pravdepodobne zásluhou flavanolu, ktorý možno nájsť v každom druhu čokolády.
„Pri pokuse sme použili kakao, ale flavanoly sa bežne nachádzajú v množstve druhov ovocia a zeleniny,“ uvádza vedúca autorka výskumu Catarina Rendeirová. „Takisto je pravdepodobné, že flavanoly pomáhajú podporiť aktivitu mozgu pri kognitívne náročných úlohách.“
Vedci v rámci štúdie zisťovali, ako sa účastníkom vo veku 18 až 40 rokov bude dariť pri vedomostných testoch pred vypitím a po vypití sladkého nápoja. Výsledky dokazujú, že po vypití horúcej čokolády sa okysličenie mozgu mužov trojnásobne zvýšilo, a zlepšila sa aj ich presnosť a rýchlosť pri riešení logických úloh.
Po pridaní dodatočného flavanolu do horúcej čokolády sa účinky nápoja ešte znásobili. To podľa Rendeirovej dokazuje, že funkcia mozgu značne závisí od hladiny kyslíka v krvi.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.