• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 22.1.2025Meniny má Zora
-1°Bratislava

Pažítka: Všetko o zdravotných benefitoch, použití a pestovaní

  • 7:48 05.12.2020
  • Bratislava
Pažítka: Všetko o zdravotných benefitoch, použití a pestovaní

Pažítka je jednou z najobľúbenejších „burín“ zo záhrady. Nielen, že jej chuť skvele dopĺňa rôzne recepty, ale je aj zdraviu prospešná. Poradíme vám aj s pestovaním.

Rastliny z čeľade cesnakovité, kam okrem pažítky zaraďujeme aj pór, cesnak a jarnú cibuľku, rastú vo veľkom po celom svete. Nebuďte preto prekvapení, ak si aj vy v záhrade všimnete doteraz ignorovanú pažítku.

Pažítka sa rýchlo rozmnožuje a v záhrade zvykne vyhubiť ostatné rastliny, ale o jej nárokoch na pestovanie budeme písať neskôr. Teraz sa poďme pozrieť na to, prečo sa pažítku oplatí jesť, a ako vám pomôže so zdravím.

1. Chráni pred rakovinou

O protirakovinových účinkoch cesnakovitých rastlín sa už písalo v mnohých výskumoch, a výnimkou v tomto prípade nie je ani pažítka. Nachádza sa v nej aj malé množstvo síry, ktorá dokáže zabrániť rastu a šíreniu rakovinových buniek v tele.

2. Zabraňuje vzniku osteoporózy

Množstvo vitamínu K v pažítke dodáva kostiam pevnosť. Tento vitamín je taký silný, že v niektorých častiach Ázie ho dokonca odporúčajú ako liečbu ochorenia kostí. Vitamín alebo potraviny s jeho obsahom by mali konzumovať už deti v mladom veku.

Ďalšou výhodou pažítky je vysoký obsah vitamínu A, ktorý zabraňuje vzniku osteoporózy v neskoršom veku.

3. Zlepšuje pamäť

V pažítke možno nájsť cholín a kyselinu listovú, ktoré zlepšujú funkciu pamäte. Pokusy naznačujú, že dospelí, ktorí často jedia jedlá s obsahom cholínu lepšie zvládajú kognitívne testy. Naopak ľudia, ktorí neprijímajú dostatok tejto látky, sú častejšie vystavení riziku vzniku Alzheimerovej choroby.

Kyselina listová sa dosiaľ študovala najmä v spojitosti s pamäťovými poruchami a poruchami nálady. Jej kombinácia s cholínom zaručuje ochranu pred vznikom neurodegeneratívnych ochorení, ako je demencia a spomínaná Alzheimerova choroba.

Ako využiť pažítku v kuchyni

Foto: Marian Weyo/Shutterstock.com

Chuť pažítky je jemne pikantná a pripomína kombináciu cesnaku a jarnej cibuľky. Pažítka je najchutnejšia, keď je čerstvo zozbieraná zo záhrady.

Pažítka sa najčastejšie podáva nakrájaná na drobné kolieska, ktorými sa dá posypať hotové jedlo. Dokonale sa hodí napríklad na chlieb s maslom alebo do šalátov.

Pažítka sa dá použiť aj pri varení, keďže vďaka podobnej chuti spoľahlivo nahradí cesnak alebo jarnú cibuľku. Môžete ju využiť aj pri príprave mletého mäsa do hamburgeru alebo fašírky. Môžete ňou tiež posypať hotové pečené zemiaky alebo ju primiešať do vlastnoručne pripraveného masla.

Sadenie

Foto: Melinda Nagy/Shutterstock.com

Pažítka je trvalka, ktorá obľubuje chladnejšie a mierne podnebie, takže podmienky na Slovensku jej celkovo vyhovujú. Sadiť by sa mala počas skorej jari, a ako sme už spomínali, miesto v záhrade treba vybrať dôsledne tak, aby nevyhubila okolité rastliny.

Bylina rastie najrýchlejšie počas jari a jesene a v tomto období sa tiež odporúča sadiť. Ideálne je, ak ešte počas zimy zasadíte pažítku do kvetináča, a počas prvých jarných dní ju umiestnite do vonkajšej pôdy.

Semiačkam trvá niekoľko týždňov, kým sa plne udomácnia v nových podmienkach, takže po zasadení sa treba vyzbrojiť trpezlivosťou.

Pažítku by sme mali sadiť na slnečné miesto alebo do polotieňa. Obľubuje vlhkú, úrodnú pôdu. Pred zasadením môžete do pôdy primiešať niekoľko centimetrov kompostovanej organickej hmoty.

Semiačka saďte do asi pol centimetrovej hĺbky, pričom medzi nimi nechajte asi 5-centimetrové rozostupy. Po zasadení ich prikryte tenkou vrstvou hliny.

Starostlivosť

Foto: kay fochtmann/Shutterstock.com

Keď rastlina vyrastie, vyžaduje si len minimálnu pozornosť. Spozornieť by ste mali len v období rastu, keď sa oplatí dožičiť jej dostatok vlahy.

V prípade, že ste pažítku zasadili do pôdy s nedostatkom živín, nebojte sa ju na konci jari pohnojiť hnojivom s obsahom dusíka. Ak sa chcete vyhnúť rozmnoženiu pažítky do ďalších častí záhrady, odstráňte jej kvety hneď po zakvitnutí.

Prvé lístky pažítky môžete odtrhnúť asi 60 dní po zasadení. Trhajte pritom asi vo výške 2-5 centimetrov nad zemou a počas prvého roka to spravte najviac 3-4-krát – potom môžete otrhávať pažítku pravidelne každý mesiac.

Dospelú pažítku môžete zasadiť aj do kvetináča, pričom starostlivosť by mala vyzerať rovnako ako v záhradných podmienkach. Rovnako môžete postupovať aj v prípade semiačok, no majte na pamäti, že na úrodu si v takom prípade budete musieť dlhšie počkať. Kvetináč s pažítkou by mal byť umiestnený na mieste, kde aspoň 6 hodín za deň svieti priame slnko.

Zdroj: Info.sk, DP, almanac.com, webmd.com, gardenerspath.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na infikované kŕmidlá pre vtáky. Takto zistíte, či sa šíri nákaza

Pozor na infikované kŕmidlá pre vtáky. Takto zistíte, či sa šíri nákaza

DNES - 10:02Zaujímavosti

Tu je niekoľko tipov, ako rozpoznať, či sa v okolí kŕmidla šíri nákaza.

Pozor na podvodné správy v Gmail: Takto vám ukradnú bankové údaje

Pozor na podvodné správy v Gmail: Takto vám ukradnú bankové údaje

VČERA - 19:55Zaujímavosti

Podvodníci našli nový spôsob, ako sa dostať k údajom obetí.

Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch

Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch

18:05 19.01.2025Zaujímavosti

Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.

Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!

Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!

6:44 19.01.2025Zaujímavosti

Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.

Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín

Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín

5:45 19.01.2025Zaujímavosti

Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.