Ako cestoviny a chlieb vplývajú na mozog: Lekári varujú pred trvalým poškodením

Nevoľnosť a ľahká hlava nemusia byť príznakom problémov s krvným tlakom. O vznik záhadnej poruchy sa môže postarať istý typ stravy.
Chlieb, cestoviny a iné potraviny s obsahom lepku u istej skupiny ľudí spôsobujú neodvrátiteľné poškodenie mozgu, varujú lekári. Kľúčovým pojmom je v tomto prípade gluténová ataxia.
Ku gluténovej ataxii dochádza vtedy, keď imunitný systém negatívne reaguje na lepok, ktorý je bežnou súčasťou pečiva, cestovín, piva a cereálií. Imunita vtedy sama útočí na časti mozgu.
V najvážnejších prípadoch sa príznaky gluténovej ataxie podobajú na príznaky cievnej mozgovej príhody, a prejavujú sa ťažkosťami s chodením a rozprávaním a paralýzou. Okamžitá liečba je nevyhnutná, pretože jej zanedbanie vedie k trvalému poškodeniu.
65-ročná Britka Lorraine trpí gluténovou ataxiou už niekoľko rokov, pričom diagnózu jej nedokázali určiť hneď. „Keď som prvýkrát šla za obvodným lekárom, povedal mi, že ide o príznaky menopauzy,“ uviedla pre britský bulvárny plátok The Mail on Sunday.
Lekár poslal Lorraine za neurológom, ktorý zas z jej opisu získal podozrenie na porážku, no lekárske vyšetrenie nepreukázalo žiadne poškodenie mozgu. Pacientka tak odišla z nemocnice bez diagnózy, zatiaľ čo jej ochorenie sa naďalej zhoršovalo.
Úľavu prinieslo až vyšetrenie v sheffieldskom centre so špecializáciou na ataxiu, kde lekár Marios Hadjivassiliou prvýkrát nadobudol podozrenie, že môže ísť o následky konzumácie lepku. Liečba je jednoduchá, stačí zo stravy vynechať lepok. 65-ročná žena ale nanešťastie utrpela trvalé poškodenie mozgu, a dodnes šušle.
Gluténovú ataxiu pravdepodobne spôsobuje rovnaká genetická chyba ako tá, ktorá spôsobuje intoleranciu lepku. Z tohto dôvodu sú celiatici náchylnejší na jej vznik.
Hadjivassiliou označil za najväčší problém pri liečbe neskorú diagnózu, pri ktorej sa už neraz nedajú zvrátiť trvalé následky.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?