• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.4.2025Meniny má Slavomír
20°Bratislava

10 najčastejších chýb, ktoré robíme pri príprave zemiakovej kaše

  • 11:31 06.12.2020
  • Bratislava
10 najčastejších chýb, ktoré robíme pri príprave zemiakovej kaše

Chcete rodine pripraviť dokonalú a lahodnú zemiakovú kašu? Začnite tým, že sa vyhnete týmto chybám.

Zemiaková kaša je stálica na pôde slovenskej gastronómie. Z jej chuti sa ale netešíme len u nás – svoje miesto si získala takmer všade vo svete, a napriek tomu, že ide o recept starý niekoľko storočí, stále existuje množstvo chýb, ktoré ho sprevádzajú.

1. Nesprávny druh zemiakov

Pri príprave zemiakovej kaše je potrebné rozlišovať medzi dvomi základnými druhmi zemiakov – škrobové a mastnejšie. Tie druhé si pri tepelnom spracovaní držia pôvodný tvar, vďaka čomu sa viac hodia na pečenie alebo do šalátu. Zemiaky s vyšším obsahom škrobu sú zas jemnejšie a nadýchanejšie.

Pri zemiakovej kaši je ideálne použiť kombináciu oboch druhov, no ak do kaše nechcete pridávať mliečnu zložku, použite radšej len tie mazľavejšie odrody.

2. Pred varením ich neopláchnete

Foto: schankz/Shutterstock.com

Vám to možno pripadá ako samozrejmosť, ale stále sa medzi nami nájdu takí, čo si zemiaky pred ponorením do vody neopláchnu. Veď nakoniec idú do vody, no nie? Chyba!

Ak uvaríte špinavé zemiaky, všetka špina a kúsky zeminy „ochutia“ vodu, ktorú potom zemiaky absorbujú. Vaša výsledná kaša potom bude chutiť nepríjemne.

3. Zemiaky hádžete do vriacej vody

Pri varení potravín s obsahom škrobu treba dávať pozor na to, aby sa príliš rýchlo neuvaril zovňajšok, zatiaľ čo vnútro bude stále surové. To sa môže stať aj v prípade, že vhodíte zemiaky do vriacej vody.

Zemiaky teda vhoďte do hrnca ako prvé, zalejte ich vodou a postupne zvyšujte jej teplotu. Nemusíte pritom ani dosiahnuť teplotu varu – aby sa zemiaky rovnomernejšie uvarili, dosiahnite len horúcu teplotu.

4. Nesprávne dochutenie

Keďže zemiaky obsahujú množstvo škrobu, znamená to, že na ich dochutenie treba použiť množstvo soli. Tú pridajte do horúcej vody, v ktorej ich varíte, aby tak prenikla celkom dovnútra. Pri slabom osolení bude chutná len vonkajšia vrstva zemiakov, čo je veľmi málo z celkovej hmoty.

Na pol kila zemiakov pridajte asi jednu polievkovú lyžicu soli. Na záver po pretlačení ešte dosoľte podľa chuti.

5. Nesprávny nástroj na pretláčanie

Pri príprave kaše použite mlynček na potraviny alebo pretláčadlo. Neskúšajte to s kuchynským robotom, ktorý môže ohroziť textúru kaše. Pri vidličkách zas riskujete, že vám v kaši ostanú nepretlačené kúsky.

6. Nedostatok masla

Foto: Brent Hofacker/Shutterstock.com

Pravá zemiaková kaša si rozhodne vyžaduje pridanie masla. Nemusíte použiť celé balenie, ale určite naň nezabúdajte.

7. Pridávate len maslo

K skutočne jedinečnej chuti potrebujete viac ako len maslo. Na záver pri varení pridajte aj trochu mlieka alebo smotany. Okrem zlepšenia textúry tým dosiahnete aj lepšie prepojenie chutí.

8. Vynechávate bylinky

Predtým, ako zemiaky doplníte trochou mlieka alebo smotany, túto tekutinu prihrejte. Ešte predtým do mlieka alebo smotany pridajte bylinky, ako tymián, rozmarín alebo šalvia. Dokonca aj jediný bobkový list nakoniec dodá zemiakovej kaši výraznú príchuť.

K bylinkám môžete tiež pridať niekoľko bobuliek čierneho korenia (po prihriatí ich vyberte), štipku citrónovej kôry alebo trochu muškátového orecha.

9. Vylievate vodu zo zemiakov

Ak vám kaša ostane na niekoľko dní, využite vodu zo zemiakov pri ich prihrievaní. Trocha vody im dodá vlahu potrebnú na to, aby boli jemnejšie. Len si dajte pozor, aby ste to s množstvom vody neprehnali.

10. Čo zo zvyšnou kašou?

Ak vám ostalo priveľa kaše na to, aby ste ju jedli ako prílohu, pripravte z nej napríklad vafle. Rovnako môžete vyskúšať pečené rolky plnené syrom alebo dokonca šišky.

Zdroj: Info.sk, DP, realsimple.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Objavili sme novú farbu, hlásia vedci

Objavili sme novú farbu, hlásia vedci

DNES - 10:17Zaujímavosti

Podľa vedcov ľudia podobnú farbu ešte nevideli.

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

VČERA - 20:25Zaujímavosti

Na trendovej sladkosti sa pokúšajú zarobiť aj podvodníci. Ako rozoznať podvod?

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

VČERA - 6:54Zaujímavosti

Slovenská verejnosť si tento rok na Veľkú noc pripomína polokrúhle jubileum od narodenia významnej osobnosti populárnej hudby.

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

20:04 20.04.2025Zaujímavosti

Veterinárna lekárka upozorňuje chovateľov psov, aby v tomto prípade nikdy nebudili svojho domáceho miláčika.