Prekvapivý vplyv cukru: Vedie k predčasnej smrti, no podľa vedcov na vine nie je obezita
Vysoký príjem cukru má za následok ukladanie prirodzeného odpadového produktu, kyseliny močovej.
Strava bohatá na cukor má negatívny vplyv na zdravie, no podľa vedcov nie je na vine obezita. K týmto záverom dospela štúdia vedcov Londýnskeho inštitútu lekárskych vied MRC vo Veľkej Británii. Vedci zistili, že ovocné mušky, ktoré kŕmili stravou bohatou na cukor, žili kratšie, no nebol to dôsledok metabolických problémov podobných cukrovke.
Zistenia publikované v časopise Cell Metabolism namiesto toho naznačujú, že predčasná smrť z prebytočného cukru súvisí s hromadením prírodného odpadového produktu, kyseliny močovej.
Všetci vieme, že konzumácia príliš veľkého množstva cukru je nezdravá. Zvyšuje riziko vzniku metabolických porúch, ako je obezita a cukrovka, a môže skrátiť priemernú dĺžku života o niekoľko rokov. Doteraz sa predpokladalo, že na vine sú metabolické problémy spojené s cukrom, no podľa nových zistení to nemusí byť pravda.
Nebezpečnejšie je hromadenie kyseliny močovej
„Rovnako ako ľudia, aj mušky kŕmené stravou s vysokým obsahom cukru vykazujú mnoho znakov metabolických chorôb - napríklad sa stávajú rezistentnými na tuk a inzulín,“ uviedla hlavná autorka štúdie doktorka Helena Cochemé. „Je známe, že obezita a cukrovka zvyšujú úmrtnosť ľudí, a preto ľudia vždy predpokladali, že takto skracuje nadbytočný cukor život mušiek.“
Rovnako ako soľ však aj cukor spôsobuje dehydratáciu. V skutočnosti je smäd skorým príznakom vysokej hladiny cukru v krvi a cukrovky. Cochemé pokračuje: "Voda je pre naše zdravie životne dôležitá, jej význam je však v metabolických štúdiách často prehliadaný. Preto nás prekvapilo, že mušky kŕmené stravou s vysokým obsahom cukru nevykazovali zníženú životnosť, jednoducho tým, že sme im poskytli extra dávku vody na pitie. Neočakávane sme zistili, že tieto mušky stále vykazovali typické metabolické chyby spojené s vysokým obsahom cukru v strave.“
Na základe tohto efektu vody sa tím rozhodol zamerať na obličkový systém. Ukázalo sa, že nadbytočný cukor v potrave spôsobil, že u mušiek sa nahromadila kyselina močová. Kyselina močová je konečný produkt štiepenia purínov, ktoré sú dôležitými stavebnými kameňmi v našej DNA. Ale kyselina močová je tiež náchylná na kryštalizáciu, ktorá vedie k tvorbe obličkových kameňov. Vedci dokázali tvorbe kameňov zabrániť, a to buď zriedením pitnou vodou alebo blokovaním produkcie kyseliny močovej pomocou lieku. To zase mušky chránilo pred prečasným úmrtím.
Dôležitý je príjem vody
Znamená teda, že môžeme jesť všetky sladké maškrty, ktoré chceme, pokiaľ budeme piť dostatok vody? „Bohužiaľ nie,“ hovorí Cochemé, „mušky kŕmené cukrom môžu žiť dlhšie, keď im poskytneme prístup k vode, ale sú stále nezdravé. A napríklad u ľudí obezita zvyšuje riziko srdcových chorôb. Štúdia naznačuje, že narušenie purínovej dráhy je limitujúcim faktorom prežitia u mušiek kŕmených stravou s vysokým obsahom cukru. To znamená, že skorá smrť z cukrov nemusí byť nevyhnutne priamym dôsledkom samotnej obezity.“
Vedci z Univerzity v Kiele v Nemecku preskúmali vplyv stravy na zdravých dobrovoľníkov. „Rovnako ako u mušiek, sme zistili, že príjem cukrov v potrave u ľudí súvisel s horšou funkciou obličiek a vyššou hladinou purínov v krvi,“ hovorí profesor Christoph Kaleta, spoluautor štúdie.
Hromadenie kyseliny močovej je známa priama príčina obličkových kameňov u ľudí, rovnako ako dny, formy zápalovej artritídy. Hladiny kyseliny močovej tiež majú tendenciu stúpať s vekom a môžu predpovedať nástup metabolických chorôb, ako je cukrovka. Cochemé dodáva: „Existujú jasné dôkazy o tom, že to, čo jeme, ovplyvňuje našu dĺžku života a riziko vzniku chorôb súvisiacich s vekom. Naša skupina dúfa, že zameraním sa na purínovú cestu nájdeme nové terapeutické ciele a stratégie podporujúce zdravé starnutie.“
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.