• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.4.2025Meniny má Jaroslava
11°Bratislava

Naučte sa používať bujón ako šéfkuchár. Zďaleka nepatrí len do polievok a omáčok!

  • 8:25 20.12.2020
  • Bratislava
Naučte sa používať bujón ako šéfkuchár. Zďaleka nepatrí len do polievok a omáčok!

Malá kocka bujónu dodá chuť aj nudným jedlám. Nejde pritom len o polievku či omáčku.

Neexistuje domáca kuchyňa, v ktorej by ste nenašli aspoň jednu kocku bujónu. Všestranné dochucovadlo dnes kúpite v rôznych variantoch a väčšina kuchárov a kuchárok si s ním pomáha pri príprave omáčok a polievok.

Praktickosť bujónu ale nekončí pri tekutých pokrmoch. Šéfkuchári s ním vedia čarovať aj pri pečení zemiakov či kuraťa a iných druhov mäsa. Prezradíme vám, ako na to.

  • Poprášte ním kura alebo morku

Foto: Andrey Armyagov/Shutterstock.com

Pri pečení kuraťa či morky dodáte mäsu výraznejšiu chuť aj pomocou bujónu. Predtým, ako mäso vložíte do rúry, ho poprášte rozdrobenou kockou.

Samozrejme, ani pri tomto postupe netreba vynechávať ďalšie korenia, ako mletý cesnak či sladkú papriku.

  • Do polievky a omáčky

Foto: Food Via Lenses/Shutterstock.com

Nikoho neprekvapí, že pridaním bujónu do polievky či omáčky dosiahnete intenzívnejšiu chuť. To však nie je všetko – bujón vaše jedlo tiež zahustí a hodí sa aj do pokrmov s mletým mäsom.

  • Na pečené zemiaky

Foto: Olha Hutsuliuk/Shutterstock.com

Opäť platí to, čo pri kurati a morke – nakrájané zemiaky najprv potrite olejom, a potom poprášte pomletým bujónom. Nebojte sa ani korenín.

  • Skvelý aj v marinádach

Foto: AS Food studio/Shutterstock.com

Chrumkavé kura je najlepšie, keď ho deň pred pečením namočíte do marinády. Prečo do nej nepridať aj bujón?

Inšpirujte sa napríklad týmto receptom: V dvoch polievkových lyžiciach jogurtu zmiešajte rozdrvený bujón, a pridajte po jednej čajovej lyžičke mletej rasce, papriky, mletého cesnaku a štipku čili.

Všetky suroviny zamiešajte a marinádou potrite celé kura. Predtým, ako ho vložíte do rúry, doň poukladajte na štvrťky pokrájaný citrón, a pečte pri 200 stupňoch asi hodinu.

Po upečení prikryte kura alobalom a nechajte takto odpočívať aspoň 20 minút.

Zdroj: Info.sk, DP, dailystar.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?

Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?

DNES - 21:11Zaujímavosti

Výskumníci si pri prieskume potopenej lode všimli zvláštny prvok. Ako sa tam toto dostalo?

Ochráňte auto pred vtáčím trusom: Toto použite po umývaní

Ochráňte auto pred vtáčím trusom: Toto použite po umývaní

DNES - 20:10Zaujímavosti

Ako docieliť vyššiu odolnosť auta voči vtáčiemu trusu? Pomôže lacná pomoc z domácnosti.

Google varuje: Tento mail ani neotvárajte!

Google varuje: Tento mail ani neotvárajte!

20:02 24.04.2025Zaujímavosti

Nový typ podvodu môže ukradnúť osobné údaje používateľov služby Gmail.

Mlákam sa pri parkovaní vyhnite, toto hrozí

Mlákam sa pri parkovaní vyhnite, toto hrozí

19:35 24.04.2025Zaujímavosti

Opakované dlhodobé státie v mlákach môže poškodiť viaceré časti vozidla, varuje odborník.

Hrôza počas vysielania: Moderátorka požiadala produkciu, aby okamžite kontaktovala jej mamu

Hrôza počas vysielania: Moderátorka požiadala produkciu, aby okamžite kontaktovala jej mamu

21:38 23.04.2025Zaujímavosti

Moderátorka prerušila rozhovor a požiadala televíznu produkciu, aby zavolala jej matke.