• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 22.1.2025Meniny má Zora
-1°Bratislava

Naučte sa používať bujón ako šéfkuchár. Zďaleka nepatrí len do polievok a omáčok!

  • 8:25 20.12.2020
  • Bratislava
Naučte sa používať bujón ako šéfkuchár. Zďaleka nepatrí len do polievok a omáčok!

Malá kocka bujónu dodá chuť aj nudným jedlám. Nejde pritom len o polievku či omáčku.

Neexistuje domáca kuchyňa, v ktorej by ste nenašli aspoň jednu kocku bujónu. Všestranné dochucovadlo dnes kúpite v rôznych variantoch a väčšina kuchárov a kuchárok si s ním pomáha pri príprave omáčok a polievok.

Praktickosť bujónu ale nekončí pri tekutých pokrmoch. Šéfkuchári s ním vedia čarovať aj pri pečení zemiakov či kuraťa a iných druhov mäsa. Prezradíme vám, ako na to.

  • Poprášte ním kura alebo morku

Foto: Andrey Armyagov/Shutterstock.com

Pri pečení kuraťa či morky dodáte mäsu výraznejšiu chuť aj pomocou bujónu. Predtým, ako mäso vložíte do rúry, ho poprášte rozdrobenou kockou.

Samozrejme, ani pri tomto postupe netreba vynechávať ďalšie korenia, ako mletý cesnak či sladkú papriku.

  • Do polievky a omáčky

Foto: Food Via Lenses/Shutterstock.com

Nikoho neprekvapí, že pridaním bujónu do polievky či omáčky dosiahnete intenzívnejšiu chuť. To však nie je všetko – bujón vaše jedlo tiež zahustí a hodí sa aj do pokrmov s mletým mäsom.

  • Na pečené zemiaky

Foto: Olha Hutsuliuk/Shutterstock.com

Opäť platí to, čo pri kurati a morke – nakrájané zemiaky najprv potrite olejom, a potom poprášte pomletým bujónom. Nebojte sa ani korenín.

  • Skvelý aj v marinádach

Foto: AS Food studio/Shutterstock.com

Chrumkavé kura je najlepšie, keď ho deň pred pečením namočíte do marinády. Prečo do nej nepridať aj bujón?

Inšpirujte sa napríklad týmto receptom: V dvoch polievkových lyžiciach jogurtu zmiešajte rozdrvený bujón, a pridajte po jednej čajovej lyžičke mletej rasce, papriky, mletého cesnaku a štipku čili.

Všetky suroviny zamiešajte a marinádou potrite celé kura. Predtým, ako ho vložíte do rúry, doň poukladajte na štvrťky pokrájaný citrón, a pečte pri 200 stupňoch asi hodinu.

Po upečení prikryte kura alobalom a nechajte takto odpočívať aspoň 20 minút.

Zdroj: Info.sk, DP, dailystar.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na infikované kŕmidlá pre vtáky. Takto zistíte, či sa šíri nákaza

Pozor na infikované kŕmidlá pre vtáky. Takto zistíte, či sa šíri nákaza

DNES - 10:02Zaujímavosti

Tu je niekoľko tipov, ako rozpoznať, či sa v okolí kŕmidla šíri nákaza.

Pozor na podvodné správy v Gmail: Takto vám ukradnú bankové údaje

Pozor na podvodné správy v Gmail: Takto vám ukradnú bankové údaje

VČERA - 19:55Zaujímavosti

Podvodníci našli nový spôsob, ako sa dostať k údajom obetí.

Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch

Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch

18:05 19.01.2025Zaujímavosti

Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.

Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!

Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!

6:44 19.01.2025Zaujímavosti

Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.

Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín

Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín

5:45 19.01.2025Zaujímavosti

Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.