Táto kombinácia syru a alkoholu vás môže chrániť pred neurodegeneratívnym ochorením
Ukázalo sa, že mimoriadne obľúbená kombinácia syru a vína vás môže chrániť pred Alzheimerovou chorobou.
Vedci z Iowa State University majú dobré správy pre všetkých labužníkov. Štúdia uverejnená vo vedeckom časopise Journal of Alzheimer’s Disease ukazuje, že kombinácia syru a vína môže skutočne prispievať k lepšiemu kognitívnemu zdraviu. Vedci tvrdia, že ide o prvú rozsiahlu štúdiu, ktorá zisťuje, že konkrétne potraviny môžu pomôcť v boji proti Alzheimerovej chorobe.
Štúdia skúmala zdravotné záznamy takmer 1 800 dospelých vo Veľkej Británii vo veku 46 až 77 rokov. Účastníci absolvovali test fluidnej inteligencie na začiatku štúdie v rokoch 2006 až 2010. Potom v rokoch 2012-13 a 2015-16 absolvovali ďalšie hodnotenia inteligencie. Všetky tieto testy poskytli vedcom prehľad o tom, ako sa kognitívne schopnosti účastníkov vekom menili.
Počas každého z troch testov 1778 účastníkov odpovedalo aj na otázky týkajúce sa ich konzumácie jedla a alkoholu. V prieskume uvádzali množstvá čerstvého ovocia, sušeného ovocia, surovej zeleniny, šalátu, varenej zeleniny, mastných rýb, chudých rýb, spracovaného mäsa, hydiny, hovädzieho, jahňacieho, bravčového, syra, chleba, obilnín , čaju, kávy, piva, cideru, červeného vína, bieleho vína, šampanského a alkoholu, ktoré každý účastník konzumoval.
Správny výber potravín môže zabrániť Alzheimerovej chorobe
Vedci zistili, že syr poskytuje najväčšiu ochranu pred kognitívnymi problémami súvisiacimi s vekom. Jeho vplyv je výrazne väčší ako v prípade ktorejkoľvek inej potraviny v štúdii.
Štúdia tiež zistila, že každodenná konzumácia alkoholu, najmä červeného vína, môže zlepšiť kognitívne funkcie. Zatiaľ čo červené mäso je naďalej predmetom diskusií, vedci tvrdia, že konzumácia jahňacieho mäsa aspoň raz týždenne môže dlhodobo zlepšiť výkon mozgu.
Vedci tiež zistili, že pre dlhodobé fungovanie mozgu je najmenej priaznivé nadmerné používanie soli. Dodávajú, že ľudia, ktorí už sú ohrození Alzheimerovou chorobou, sú pravdepodobne jediní, ktorí si musia prísne strážiť príjem solí.
Spoluautor štúdie Brandon Klinedinst vo vyhlásení univerzity uviedol:
„V závislosti na genetických faktoroch, ktoré si nesiete, sa zdá, že niektorí jedinci sú viac chránení pred účinkami Alzheimerovej choroby, zatiaľ čo iní sú vystavení väčšiemu riziku. To znamená, že som presvedčený, že správny výber potravín môže úplne zabrániť chorobe a kognitívnym poklesom.“
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.