Varené pivo by na vianočnom stole nemalo chýbať. Takto si ho doma pripravíte
- 19:38 20.12.2020
- Bratislava
Prečo stále opakovať varenie vína, keď si na Vianoce môžete dopriať aj menej tradičný teplý nápoj? Vyskúšajte to tento rok s vareným pivom.
Varené víno nájdete na všetkých vianočných trhoch, a neraz je aj hitom domácich sviatočných osláv. Hoci si ho dochucujeme rôznymi koreniami a sladidlami, nie vždy vyhovuje každému, no našťastie existuje recept, ktorý poteší aj pivkárov.
V Nemecku ho volajú glühbier, v Poľsku zas grzaniec, a u nás ho poznáme jednoducho ako varené pivo. Ako už z jeho názvu vyplýva, ide o zohriate pivo so zmesou korenín. Aj keď vy o tomto recepte možno počujete prvý raz, v Európe sa o ňom hovorilo už pred niekoľkými storočiami.
Zdravé aj chutné
Prvá zmienka o varenom pive sa objavila v pamflete približne z roku 1640, ktorý porovnával zdravotné prínosy studeného a teplého piva. Neskôr sa zmienky o ňom objavujú v receptoch z 19. storočia. Varené pivo bolo spomedzi našich európskych predkov obľúbené najmä u Britov, neskôr si ho obľúbili aj Američania.
V 17. až 19. storočí sa varené pivo nepilo pre potešenie či navodenie stavu opitosti (aj dnes sa vám zíde poznatok, že varením sa jeho intoxikačné vlastnosti minimalizujú). Varené pivo sa pilo jednoducho preto, že bolo považované za zdravý nápoj. Niektoré pivovary doň pridávali aj vajcia či kúsky chleba, aby svojim zákazníkom zo strednej vrstvy zabezpečili dostatočnú výživu v každom dúšku.
Koncom 19. storočia varené pivo vyšlo z módy, a nahradili ho chladené nápoje. Vďaka menším pivovarom sa ale dnes opäť dostáva do popredia aj v bežných podnikoch.
Varené pivo si môžete ozdobiť strúčikom škorice, plátkom pomaranča či klinčekmi. Kreativite sa medze nekladú. Foto: Aliaksander Karankevich/Shutterstock.com
Predtým, ako sa odhodláte osladiť si život doma pripraveným vareným pivom, zvážte niekoľko tipov: v prvom rade uprednostnite sladšie druhy pred horkými. Teplo totiž zintenzívňuje horkú príchuť nápojov, zatiaľ čo zima robí opak. Pri varení sa tiež znižuje miera nasýtenosti piva.
Existuje niekoľko druhov vareného piva, ktoré sa podľa tradičného receptu pripravujú dodnes, a líšia sa pridanými surovinami. Klasické varené pivo pozostáva zo samotného piva, sladidla, korenín, a niekedy sa doň pridávajú vajcia. Potom existuje varené pivo, ktoré sa dopĺňa kúskami pečiva. Belgické varené pivo sa zas typicky pripravuje z čerešňového piva typu Lambic.
Ako si doma pripraviť tradičné poľské varené pivo
Do Poľska to od nás nie je ďaleko, a tak vám klasický grzaniec bude zo všetkých druhov vareného piva možno najbližší.
Budete potrebovať:
- 500 ml svetlého piva
- ½ šálky pomarančovej alebo jablkovej šťavy
- 1 strúčik škorice
- 2 celé klinčeky
- 1 PL medu
- 2 tenké plátky čerstvého zázvoru
- 1 plátok pomaranča, citrónu a jablka
Postup:
Všetky ingrediencie zmiešajte v hrnci a zohrejte na malom plameni. Prikryté nechajte variť asi 45 minút a na záver nápoj sceďte.
Pivo podávajte teplé, môžete ho ozdobiť plátkom pomaranča alebo citrónu.
Rada na záver: Ak chcete zabrániť úplnému vypareniu alkoholu, na začiatku zmiešajte prísady len s polovicou piva. Zvyšnú polovicu pridajte na záver varenia a udržiavajte teplotu nápoja pod 78 stupňov Celzia.
Na zdrowie!
Pozor na infikované kŕmidlá pre vtáky. Takto zistíte, či sa šíri nákaza
Tu je niekoľko tipov, ako rozpoznať, či sa v okolí kŕmidla šíri nákaza.
Pozor na podvodné správy v Gmail: Takto vám ukradnú bankové údaje
Podvodníci našli nový spôsob, ako sa dostať k údajom obetí.
Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch
Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.
Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!
Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.
Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín
Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.