Varené pivo by na vianočnom stole nemalo chýbať. Takto si ho doma pripravíte
- 19:38 20.12.2020
- Bratislava

Prečo stále opakovať varenie vína, keď si na Vianoce môžete dopriať aj menej tradičný teplý nápoj? Vyskúšajte to tento rok s vareným pivom.
Varené víno nájdete na všetkých vianočných trhoch, a neraz je aj hitom domácich sviatočných osláv. Hoci si ho dochucujeme rôznymi koreniami a sladidlami, nie vždy vyhovuje každému, no našťastie existuje recept, ktorý poteší aj pivkárov.
V Nemecku ho volajú glühbier, v Poľsku zas grzaniec, a u nás ho poznáme jednoducho ako varené pivo. Ako už z jeho názvu vyplýva, ide o zohriate pivo so zmesou korenín. Aj keď vy o tomto recepte možno počujete prvý raz, v Európe sa o ňom hovorilo už pred niekoľkými storočiami.
Zdravé aj chutné
Prvá zmienka o varenom pive sa objavila v pamflete približne z roku 1640, ktorý porovnával zdravotné prínosy studeného a teplého piva. Neskôr sa zmienky o ňom objavujú v receptoch z 19. storočia. Varené pivo bolo spomedzi našich európskych predkov obľúbené najmä u Britov, neskôr si ho obľúbili aj Američania.
V 17. až 19. storočí sa varené pivo nepilo pre potešenie či navodenie stavu opitosti (aj dnes sa vám zíde poznatok, že varením sa jeho intoxikačné vlastnosti minimalizujú). Varené pivo sa pilo jednoducho preto, že bolo považované za zdravý nápoj. Niektoré pivovary doň pridávali aj vajcia či kúsky chleba, aby svojim zákazníkom zo strednej vrstvy zabezpečili dostatočnú výživu v každom dúšku.
Koncom 19. storočia varené pivo vyšlo z módy, a nahradili ho chladené nápoje. Vďaka menším pivovarom sa ale dnes opäť dostáva do popredia aj v bežných podnikoch.
Varené pivo si môžete ozdobiť strúčikom škorice, plátkom pomaranča či klinčekmi. Kreativite sa medze nekladú. Foto: Aliaksander Karankevich/Shutterstock.com
Predtým, ako sa odhodláte osladiť si život doma pripraveným vareným pivom, zvážte niekoľko tipov: v prvom rade uprednostnite sladšie druhy pred horkými. Teplo totiž zintenzívňuje horkú príchuť nápojov, zatiaľ čo zima robí opak. Pri varení sa tiež znižuje miera nasýtenosti piva.
Existuje niekoľko druhov vareného piva, ktoré sa podľa tradičného receptu pripravujú dodnes, a líšia sa pridanými surovinami. Klasické varené pivo pozostáva zo samotného piva, sladidla, korenín, a niekedy sa doň pridávajú vajcia. Potom existuje varené pivo, ktoré sa dopĺňa kúskami pečiva. Belgické varené pivo sa zas typicky pripravuje z čerešňového piva typu Lambic.
Ako si doma pripraviť tradičné poľské varené pivo
Do Poľska to od nás nie je ďaleko, a tak vám klasický grzaniec bude zo všetkých druhov vareného piva možno najbližší.
Budete potrebovať:
- 500 ml svetlého piva
- ½ šálky pomarančovej alebo jablkovej šťavy
- 1 strúčik škorice
- 2 celé klinčeky
- 1 PL medu
- 2 tenké plátky čerstvého zázvoru
- 1 plátok pomaranča, citrónu a jablka
Postup:
Všetky ingrediencie zmiešajte v hrnci a zohrejte na malom plameni. Prikryté nechajte variť asi 45 minút a na záver nápoj sceďte.
Pivo podávajte teplé, môžete ho ozdobiť plátkom pomaranča alebo citrónu.
Rada na záver: Ak chcete zabrániť úplnému vypareniu alkoholu, na začiatku zmiešajte prísady len s polovicou piva. Zvyšnú polovicu pridajte na záver varenia a udržiavajte teplotu nápoja pod 78 stupňov Celzia.
Na zdrowie!

Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?
Výskumníci si pri prieskume potopenej lode všimli zvláštny prvok. Ako sa tam toto dostalo?

Ochráňte auto pred vtáčím trusom: Toto použite po umývaní
Ako docieliť vyššiu odolnosť auta voči vtáčiemu trusu? Pomôže lacná pomoc z domácnosti.

Google varuje: Tento mail ani neotvárajte!
Nový typ podvodu môže ukradnúť osobné údaje používateľov služby Gmail.

Mlákam sa pri parkovaní vyhnite, toto hrozí
Opakované dlhodobé státie v mlákach môže poškodiť viaceré časti vozidla, varuje odborník.

Hrôza počas vysielania: Moderátorka požiadala produkciu, aby okamžite kontaktovala jej mamu
Moderátorka prerušila rozhovor a požiadala televíznu produkciu, aby zavolala jej matke.