Tento typ proteínu znižuje riziko srdcovocievnych chorôb a rakoviny
Konzumácia správneho typu bielkovín vám pomôže žiť dlhšie.
Ľudia, ktorí konzumujú rastlinné proteíny, budú s najväčšou pravdepodobnosťou žiť dlhšie. Vďaka bielkovinám rastlinného pôvodu majú menšie riziko predčasného úmrtia na rakovinu a srdcové choroby. K týmto záverom dospel veľký prehľad 32 štúdií publikovaný v odbornom časopise British Medical Journal.
Zistilo sa, že strava s vysokým obsahom bielkovín - konkrétne potraviny bohaté na rastlinné proteíny, ako sú orechy, strukoviny a celozrnné výrobky - znižujú pravdepodobnosť srdcových chorôb, mŕtvice a cukrovky.
Na druhú stranu sa však častá konzumácia mäsa alebo akejkoľvek stravy s vysokým obsahom živočíšnych bielkovín spája s rôznymi zdravotnými problémami.
Vedci analyzovali 32 štúdií, aby zistili, prečo existujú tak veľké rozdiely vo vplyve rôznych zdrojov proteínu.
Tím chcel vedieť, či konzumácia väčšieho množstva rastlinných alebo živočíšnych bielkovín zníži riziko úmrtia zo všetkých príčin vrátane rakoviny a kardiovaskulárnych chorôb.
Všetky tieto štúdie boli starostlivo skontrolované, aby sa zabezpečilo, že neexistujú žiadne chyby, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky.
Použili tiež matematické modely na meranie výsledkov maximálneho príjmu bielkovín v porovnaní s minimálnym príjmom proteínu. Do štúdií bolo zapojených 715 128 účastníkov, ktorí boli sledovaní približne 32 rokov.
Medzi účastníkmi došlo k 113 039 úmrtiam, pričom 22 303 ľudí zomrelo na rakovinu a 16 429 na kardiovaskulárne choroby.
Celkovo bola vysoká spotreba bielkovín spojená s nižším rizikom skorej smrti na všetky príčiny v porovnaní s nízkym príjmom bielkovín.
Štúdia zistila, že príjem rastlinných bielkovín znížil pravdepodobnosť predčasnej smrti na všetky príčiny o 8 percent a znížil riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby o 12 percent.
Neexistovala však žiadna súvislosť medzi konzumáciou živočíšnych bielkovín a rizikom úmrtia na rakovinu a kardiovaskulárne ochorenia.
Pozitívne výsledky rastlinných bielkovín na zdravie môžu byť dôsledkom zníženia hladiny cukru a cholesterolu v krvi, ako aj zníženia krvného tlaku.
Autori štúdie uviedli:
„Tieto zistenia majú dôležité dôsledky na verejné zdravie, pretože príjem rastlinných bielkovín je možné relatívne ľahko zvýšiť nahradením živočíšnych bielkovín a môžu mať veľký vplyv na životnosť. Tieto objavy výrazne podporujú existujúce stravovacie odporúčania na zvýšenie spotreby rastlinných bielkovín u bežnej populácie. “
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.