Zvláštne následky koronavírusu: Pacienti hlásia nepríjemné pachy
U ľudí, ktorí sa zotavili z ochorenia COVID-19, pretrvávajú zvláštne príznaky, vrátane vnímania neobvyklého zápachu.
Infekcia koronavírusom so sebou prináša rôzne príznaky, ktoré pacienti pociťujú aj dlho po vyliečení z ochorenia. Mnohí pacienti hlásia, že po prekonaní COVID-19 neustále cítia pach ryby alebo moču. Ide o stav nazývaný parosmia. Otorinolaryngológ Nirmal Kumar uviedol, že parosmiu zaznamenal najmä u mladších pacientov a u nakazených zdravotníkov.
Kumar bol medzi prvými lekármi, ktorí v marci 2020 identifikovali anosmiu, stratu čuchu, ako príznak koronavírusu. Vyzval vtedy anglické ministerstvo zdravotníctva, aby stratu čuchu pridalo na zoznam symptómov COVID-19. Kumar liečil a študoval tisíce pacientov vo Veľkej Británii, ktorí následkom koronavírusu prišli o čuch a všimol si, že viacerým z nich sa čuch vrátil, no následne začali pociťovať parosmiu.
Pre tlačovú agentúru PA Kumar povedal: "Dnes ráno som videl dvoch pacientov s parosmiou. Jeden povedal, že namiesto akejkoľvek inej vône cíti ryby, a druhý cíti spáleninu, aj keď v okolí nie je dym. Obaja sú zdravotníci a myslíme si, že zvýšený výskyt sa prejavuje u mladých ľudí a tiež u zdravotníckych pracovníkov z dôvodu vystavenia vírusu v nemocniciach.“
Vírus ovplyvňuje nervový systém
Prosmia je pre mnohých ľudí mimoriadne nepríjemná a podľa Kumara je vírus SARS-CoV-2 neurotropný. „To znamená, že vírus ovplyvňuje nervy v oblasti nosa - je to ako šok pre váš nervový systém a nervy nefungujú.“
21-ročný Daniel Saveski, bankár žijúci v Londýne, uviedol, že po infekcii koronavírusom v marci stratil na dva týždne chuť a čuch a odvtedy trpí parosmiou. Pre Metro Online uviedol, že silne páchnuce veci, ako sú napríklad koše, majú teraz horiaci zápach podobný síre alebo páchnu „ako toast“:„Znižuje to moje potešenie z jedla a je trochu depresívne, že nemôžem cítiť niektoré jedlá.“
Lynn Corbett uviedla, že bola „šokovaná“, keď sa v marci prebudila na svoje 52. narodeniny bez čuchu a chuti. Od marca až do konca mája nemala žiadnu chuť a čuch sa jej začal vracať v júni, no nič nevoňalo tak, ako by malo. „Väčšina vecí páchla nechutne, chorobne sladkou vôňu, ktorú je ťažké opísať, pretože som sa s ňou nikdy predtým nestretla,“ uviedla. Dodala, že napriek tomu, že pred marcom bola „závislá na káve“, nápoj jej teraz vonia „neznesiteľne“, podobne ako pivo a benzín.
Charita AbScent, ktorá podporuje ľudí s poruchami čuchu, zhromažďuje informácie od tisícov pacientov s anosmiou a parosmiou v spolupráci s ORL UK a Britskou rhinologickou spoločnosťou s cieľom pomôcť pri vývoji terapií. Spoločnosť AbScent odporúča ľuďom, ktorí sa snažia znovu získať čuch, aby vyskúšali „čuchové tréningy“. Tie zahŕňajú ovoniavanie ružových, citrónových, klinčekových a eukalyptových olejov každý deň po dobu asi 20 sekúnd.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.