• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
16°Bratislava

Deň prvej pomoci naučí, ako zachrániť ľudský život

  • 9:52 14.09.2013
  • BRATISLAVA
Deň prvej pomoci naučí, ako zachrániť ľudský život

Svetový deň prvej pomoci, ktorý si v sobotu pripomíname, je príležitosťou, ako sa naučiť zachrániť ľudský život.

Myšlienkou dňa je zvýšenie povedomia verejnosti o dôležitosti prvej pomoci, pre agentúru SITA to uviedla Beáta Móriová zo spoločnosti Seesame.

Svetový deň prvej pomoci je tento rok venovaný bezpečnosti na cestách. „Je ďalšou príležitosťou, keď by sme si mali pripomenúť, že vedieť pomôcť v situáciách, kedy o živote a smrti rozhodujú sekundy, by mal každý z nás,“ uviedla.

Projekt Krajina záchrancov inšpiruje a motivuje bežných ľudí k osvojeniu si základov prvej pomoci od februára tohto roka.
Byť svedkom autonehody je šok

Do dnešného dňa si vďaka e-learningovému kurzu na stránke www.prvapomoc.sk pripomenulo znalosti z prvej pomoci viac ako tri tisíc ľudí.

„Ambíciou projektu je však pripraviť každého Slováka na situácie, kedy je pomoc viac ako nevyhnutá,“ pripomenula Móriová s tým, že práve Svetový deň prvej pomoci by mohol byť pre mnohých motiváciou zamyslieť sa nad nutnosťou byť pripravený zachrániť možno aj svojich najbližších.

„Výjazdy k dopravným nehodám tvoria významnú časť práce záchranára. Nanešťastie, často sa neobídu bez ťažkých zranení, trvalých následkov, či v tom najhoršom prípade i smrti,“ poznamenal záchranár a odborný garant projektu Krajina záchrancov Viliam Dobiáš.

Byť svedkom autonehody je podľa jeho slov pre bežného človeka šok, no zachovať si chladnú hlavu a urobiť najpotrebnejšie úkony do príchodu záchranky môže byť rozhodujúce.

Podľa štatistík, viac ako polovica úmrtí pri dopravných nehodách nastáva v prvých minútach. „Krajina záchrancov je príležitosť, ako si základy prvej pomoci osvojiť a byť pripravený aj na takéto náročné situácie,“ doplnil pre agentúru SITA.
Ukážky prvej pomoci

Svetový deň prvej pomoci si pripomína aj Slovenský červený kríž (SČK) spolu s Medzinárodnou federáciou a ďalšími národnými spoločnosťami Červeného kríža a Červeného polmesiaca, pre agentúru SITA to uviedla Silvia Kostelná zo SČK.

Začiatkom septembra začalo 38 spolkov SČK v rôznych slovenských mestách organizovať sprievodné podujatia.

Počas nich predvádzajú ukážky prvej pomoci pre menších, no aj pri život ohrozujúcich zraneniach a situáciách, s ktorými sa môžeme v bežnom živote stretnúť.

Ide napríklad o bezvedomie, zlomeniny, veľké vonkajšie krvácanie, vyprosťovanie osôb z havarovaného auta či resuscitácia. Tieto situácie ukazujú na figurínach.

Slovenský červený kríž tiež organizuje osvetové podujatia pre žiakov základných či stredných škôl spojené s ukážkami prvej pomoci a prednáškami. „Hravou formou približujú tematiku prvej pomoci aj deťom v materských školách,“ poznamenala Kostelná.
Kontroly na cestách

V rámci Národného plánu Slovenskej republiky pre Bezpečnosť cestnej premávky (BECEP) - „Stratégia zvýšenia bezpečnosti cestnej premávky v Slovenskej republike v rokoch 2011 až 2020“ boli aj počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny vykonávané preventívne kontroly vodičov v súčinnosti s Policajným zborom a so Slovenským Červeným krížom.

Kontroly sa od 8. do 12. júla vo všetkých slovenských okresoch zamerali na lekárničky pre cestnú dopravu a poskytovanie prvej pomoci.

Polícia spolu s SČK oslovila takmer 2 800 vodičov, tri štvrtiny z nich mali autolekárničku vybavenú kompletne, takmer päť percent vodičov ju v aute vôbec nemalo. Z 2 055 vodičov, ktorých SČK preveril zo základných znalostí poskytnutia prvej pomoci, ju správne poskytnúť vedela sotva polovica z nich.

„Všetci sme zraniteľní, no zároveň máme schopnosť naučiť sa poskytnúť prvú pomoc a zachrániť život“, to je hlavná myšlienka Svetového dňa prvej pomoci, ktorý každoročne pripadá na druhú septembrovú sobotu. Iniciátorom Svetového dňa prvej pomoci je Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRCCS) a pod týmto názvom sa pripomína od roku 2003.

Jeho cieľom je zvýšenie povedomia verejnosti o významnej úlohe prvej pomoci v každodenných a krízových situáciách. Nosnou témou tohtoročného Svetového dňa prvej pomoci je bezpečnosť na cestách.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ: Na západe Slovenska platí 2. aj 3. stupeň výstrah pred povodňami

SHMÚ: Na západe Slovenska platí 2. aj 3. stupeň výstrah pred povodňami

DNES - 11:31Domáce

Vo viacerých okresoch na západnom Slovensku sa výstrahy najvyššieho stupňa pred povodňami zmenili na druhostupňové.

Komárno: Hladina Dunaja pomaly klesá, odstraňovanie škôd potrvá týždne

Komárno: Hladina Dunaja pomaly klesá, odstraňovanie škôd potrvá týždne

DNES - 11:16Domáce

Rieka Dunaj kulminovala v Komárne v piatok (20. 9.) ráno, keď dosiahla výšku 833 centimetrov. Hladina začala klesať, odborníci však očakávajú pomalý pokles.

V nedeľu nastane jesenná rovnodennosť, začne sa astronomická jeseň

V nedeľu nastane jesenná rovnodennosť, začne sa astronomická jeseň

DNES - 10:37Domáce

V nedeľu 22. septembra o 14. hodine a 43. minúte stredoeurópskeho letného času nastane jesenná rovnodennosť a na Slovensku, tak ako na celej severnej pologuli, nastane začiatok astronomickej jesene.

Poškodený most v Kremničke pre jeho havarijný stav búrajú

Poškodený most v Kremničke pre jeho havarijný stav búrajú

DNES - 10:16Domáce

Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok (19. 9.) náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, v súčasnosti búrajú.

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

VČERA - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.