• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 9.1.2025Meniny má Alexej
10°Bratislava

Ako si ozdraviť cestoviny: 4 princípy, ktoré musíte dodržať

  • 13:27 10.01.2021
  • Bratislava
Ako si ozdraviť cestoviny: 4 princípy, ktoré musíte dodržať

Cestovinové pokrmy sa tešia obľube u väčšiny ľudí, no pri počítaní ich kalórií sa neraz chytáme za hlavu. Stačí pritom myslieť na štyri zásady, ktoré ozvláštnia každý cestovinový recept.

Cestoviny sa netešia obľube u širokých vrstiev verejnosti len preto, že vedia rýchlo zasýtiť, ale tiež preto, že si nevyžadujú náročnú prípravu. Ak sa vám nechce premýšľať nad náročnými receptami, alebo sa na ne jednoducho necítite, určite neraz siahnete po núdzovom recepte s cestovinami.

Z hľadiska zdravia či kalórií sa ale s cestovinami väčšinou nedá počítať. Ak k nim prirátate v obchode kupovanú omáčku a množstvo syra, stáva sa z nich kaloricky výdatné jedlo s vysokým obsahom sacharidov, ktoré nie sú priateľom žiadnej váhy.

Ak sa snažíte schudnúť alebo získať lepšie zdravie, nemusíte sa celkom vzdať svojich obľúbených cestovín. Existuje totiž hneď niekoľko spôsobov, ako ich ozdraviť. Pozrime sa na ne.

Celozrnné cestoviny alebo cestoviny z celozrnnej ryže

Vždy, keď vám to situácia dovoľuje, si namiesto klasických bielych cestovín vyberte celozrnné. Na rozdiel od bielych cestovín sa „hnedé“ cestoviny v organizme dlhšie premieňajú na glukózu a obsahujú viac vlákniny, ktorá reguluje hladinu cukru v krvi.

Pridajte k nim bielkoviny

Foto: Brent Hofacker/Shutterstock.com

Pri príprave cestovín (a vôbec akéhokoľvek jedla) by ste nemali zabúdať na porciu bielkovín, ktoré vďaka tomu, že ich telo dlhšie trávi, dokážu tiež na dlhšie zasýtiť.

Ak stavíte na bielkoviny v podobe mäsa, zamerajte sa na chudšie druhy, ako je kuracie či morčacie. Vegetariáni a vegáni si zas môžu ozvláštniť cestoviny napríklad strukovinami, fazuľou, sójovými výrobkami, ako je tofu, semiačkami, orechmi alebo celozrnnými cestovinami.

Cestovinám dodáte bielkoviny aj pomocou zeleniny. Treba sa zamerať najmä na listovú zeleninu, ako je špenát či kel.

Ak nepatríte medzi vegánov, no mäso vám nie je po chuti, vyskúšajte dodať chuť cestovinám pomocou vajca či syrov, ako je parmezán alebo čedar.

Pripravte si vlastnú omáčku

Aj keď sa kupovaná omáčka tvári ako zdravá, vždy v nej nájdete prehnané množstvo cukru. To obzvlášť platí pre paradajkové omáčky.

Paradajkovú omáčku si ale viete pripraviť aj sami, a navyše je oveľa zdravšou alternatívou tukom nabitých syrových topingov. Dôležité je však dbať na správne dochutenie.

Pri príprave zdravej paradajkovej omáčky nezabudnite použiť oregano, petržlen, bazalku a štipku soli. Namiesto cukru, ktorý sme zvyknutí používať na zmiernenie kyslej chuti paradajok, použite trochu mlieka alebo smotany.

Zelenina nesmie chýbať

Foto: Anna Shepulova/Shutterstock.com

Ak vašim cestovinám chýba vláknina, nesmiete opomenúť dôležitú zeleninu. Obohaťte ich o výživnú cuketu, huby, tekvicu či špargľu. Tie vám okrem vlákniny dodajú aj výnimočnú chuť a spŕšku antioxidantov.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.