2 druhy potravín, ktoré najlepšie bojujú proti Parkinsonovej chorobe
Ak sa chcete vyhnúť neliečiteľnému neurodegeneratívnemu ochoreniu, podporte svoje zdravie čím skôr týmito dvoma druhmi potravín.
Parkinsonova choroba je progresívne ochorenie nervovej sústavy, ktoré primárne postihuje pohyb. Jej príznaky nabiehajú postupne, a ako prvé sa obvykle dostavuje mierne trasenie jednej ruky. Práve tras sa uvádza ako najčastejší príznak ochorenia, no časté je aj tuhnutie svalov a spomalená pohyblivosť.
O prevencii tohto nevyliečiteľného ochorenia sa hovorí len málokedy, čo by však mohol zmeniť výskum z prostredia Milánskej univerzity, ktorý zistil, že konzumácia potravín bohatých na vitamíny C a E dokáže znížiť riziko jeho vzniku o tretinu.
Výskum po dobu 18 rokov pozoroval 41-tisíc dospelých Švédov, pričom sa zameral na prijímanie vitamínov, BMI a úroveň ich aktivity. Na začiatku ani jeden Švéd netrpel Parkinsonovou chorobou. Po uplynutí pozorovania ju diagnostikovali 465 z nich.
Pri Parkinsonovej chorobe mozog pacienta neprodukuje dostatok dopamínu, čo vedie k problémom s rečou, chôdzou a rovnováhou. Podľa mnohých odborných názorov antioxidanty v podobe vitamínov C a E dokážu zastaviť nestabilné molekuly, ktoré vyvolávajú oxidačný stres, ktorý vedie k nedostatku dopamínu. To sa potvrdilo aj v štúdii, ktorá zistila, že účastníci s najvyšším príjmom týchto dvoch vitamínov boli o 32 percent menej náchylní na vznik ochorenia.
Vitamín C možno nájsť v celej škále ovocia a zeleniny, pričom najviac ho možno nájsť v brokolici, paprike, sladkých zemiakoch, pomarančoch či jahodách.
Brokolica je tiež bohatým zdrojom vitamínu E. Ten nájdete aj v olivovom oleji, orechoch, semiačkach, špenáte a cereáliách.
V rámci štúdie jej účastníci vyplnili dotazníky, ktoré sa pýtali na ich prípadné ochorenia, výšku, váhu a niektoré aspekty životného štýlu, ako je strava a pohyb. Vedci tiež vypočítali ich BMI.
Respondentov sa pýtali aj na to, ako často za posledný rok jedli vybrané jedlá a nápoje. Nebrali pritom do úvahy vitamínové doplnky.
Po zohľadnení faktorov, ako je pohlavie, vek, BMI a miera fyzickej aktivity, sa preukázalo, že tí, ktorí prijímajú vyššie dávky vitamínu C a E, sú v priemere o 32 percent menej náchylní na vznik Parkinsonovej choroby. Výsledky boli totožné pre obidva vitamíny.
Podľa doktora Essiho Hantikainena, ktorý je vedúcim autorom štúdie, tieto výsledky svedčia o tom, že ľudia by sa v rámci prevencie pred Parkinsonovou chorobou mali stravovať zdravšie.
Na druhej strane netreba zabúdať na to, že nadmerná konzumácia vitamínov vo forme doplnkov sa môže prejaviť negatívne. Pri vitamíne E napríklad môžeme hovoriť o možnom vzniku rakoviny alebo porážky.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.