Karfiolová ryža: Zdravšia, rýchlejšia a lacnejšia alternatíva, ktorú viac nevymeníte
- 9:27 17.01.2021
- Bratislava

Jednoducho sa pripravuje, je zdravá, dokonale zasýti, obsahuje menej kalórií a je aj lacnejšia. Existuje vôbec dôvod, prečo ste ešte nevyskúšali karfiolovú ryžu?
Karfiol je skutočne univerzálna zelenina. Okrem polievky a vyprážania sa skvele hodí aj do šalátov, fašírok či placiek. Je však jeden spôsob spracovania karfiolu, o ktorom ste zrejme ešte nepočuli – karfiolová ryža.
Na rozdiel od klasickej ryže v karfiole nenájdete škrob, takže žalúdok tak nezaťaží. Poslúži aj tým, ktorí bežne nejedia veľa zeleniny.
- Pôvod
O karfiolovej ryži, respektíve karfiolovom kuskuse, sa prvýkrát začalo hovoriť v roku 1998, keď s receptom na jej prípravu vyrukoval kalifornský šéfkuchár Ben Ford.
Ryža si získala popularitu až okolo roku 2012, a odvtedy rastie povedomie o nej.
Návod na prípravu
Existujú dva spôsoby, ako si pripraviť karfiolovú ryžu. Karfiol môžete nastrúhať na strúhadle so stredne veľkými dierkami, ktoré sa používajú na strúhanie syra. Druhou možnosťou je nasekať karfiol pomocou sekáčika na zeleninu. V obidvoch prípadoch by výsledné karfiolové kúsky nemali byť väčšie ako zrniečka ryže.
Keď už máte ryžu nasekanú, uložte ju do väčšej papierovej alebo čistej látkovej utierky a stlačte tak, aby z nej vyšla nadbytočná voda. Ak tento krok vynecháte, ryža po uvarení nadobudne mäkkú vodnatú konzistenciu.
Keď už máte ryžu pripravenú, opražte ju na lyžici oleja. Po opražení ryžu chvíľu povarte na miernom ohni pod pokrievkou, aby jej unikajúca para dodala jemnejšiu textúru.
Ryžu varte celkovo asi 5-8 minút za občasného miešania. Nakoniec ju ochuťte soľou, korením, sójovou omáčkou, karí alebo inými koreninami podľa chuti.
- Ako dlho vydrží?
V prípade, že karfiol len nastrúhate a uložíte do chladničky, po čase z neho začne unikať silný sírový zápach. Surovú ryžu preto radšej hneď spracujte a spotrebujte alebo uložte do mrazničky.
Ak ryžu pred odložením uvaríte, v chladničke v uzavretej nádobe vám vydrží dlhšie – asi 4 dni.
Ak chcete ryžu mraziť, najprv nakrájajte karfiol a odstráňte z neho vodu, ako sme uviedli vyššie. Takto ho môžete odložiť do mrazničky a skladovať asi mesiac. Potom ryžu stačí už len opiecť.

Vtáky v záhrade? Vyskúšajte tento trik, a rastlinám viac neuškodia
Zbavte sa vtákov v záhrade pomocou jednoduchého triku, ktorý navyše skrášli vaše záhony.

Ako variť cestoviny, aby telu dodali menej sacharidov?
Taliani vedia, ako na to. Toto robia pri príprave cestovín inak, vďaka čomu získavajú vždy skvelé výsledky.

Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?
Výskumníci si pri prieskume potopenej lode všimli zvláštny prvok. Ako sa tam toto dostalo?

Ochráňte auto pred vtáčím trusom: Toto použite po umývaní
Ako docieliť vyššiu odolnosť auta voči vtáčiemu trusu? Pomôže lacná pomoc z domácnosti.

Google varuje: Tento mail ani neotvárajte!
Nový typ podvodu môže ukradnúť osobné údaje používateľov služby Gmail.