Karfiolová ryža: Zdravšia, rýchlejšia a lacnejšia alternatíva, ktorú viac nevymeníte
- 9:27 17.01.2021
- Bratislava
Jednoducho sa pripravuje, je zdravá, dokonale zasýti, obsahuje menej kalórií a je aj lacnejšia. Existuje vôbec dôvod, prečo ste ešte nevyskúšali karfiolovú ryžu?
Karfiol je skutočne univerzálna zelenina. Okrem polievky a vyprážania sa skvele hodí aj do šalátov, fašírok či placiek. Je však jeden spôsob spracovania karfiolu, o ktorom ste zrejme ešte nepočuli – karfiolová ryža.
Na rozdiel od klasickej ryže v karfiole nenájdete škrob, takže žalúdok tak nezaťaží. Poslúži aj tým, ktorí bežne nejedia veľa zeleniny.
- Pôvod
O karfiolovej ryži, respektíve karfiolovom kuskuse, sa prvýkrát začalo hovoriť v roku 1998, keď s receptom na jej prípravu vyrukoval kalifornský šéfkuchár Ben Ford.
Ryža si získala popularitu až okolo roku 2012, a odvtedy rastie povedomie o nej.
Návod na prípravu
Existujú dva spôsoby, ako si pripraviť karfiolovú ryžu. Karfiol môžete nastrúhať na strúhadle so stredne veľkými dierkami, ktoré sa používajú na strúhanie syra. Druhou možnosťou je nasekať karfiol pomocou sekáčika na zeleninu. V obidvoch prípadoch by výsledné karfiolové kúsky nemali byť väčšie ako zrniečka ryže.
Keď už máte ryžu nasekanú, uložte ju do väčšej papierovej alebo čistej látkovej utierky a stlačte tak, aby z nej vyšla nadbytočná voda. Ak tento krok vynecháte, ryža po uvarení nadobudne mäkkú vodnatú konzistenciu.
Keď už máte ryžu pripravenú, opražte ju na lyžici oleja. Po opražení ryžu chvíľu povarte na miernom ohni pod pokrievkou, aby jej unikajúca para dodala jemnejšiu textúru.
Ryžu varte celkovo asi 5-8 minút za občasného miešania. Nakoniec ju ochuťte soľou, korením, sójovou omáčkou, karí alebo inými koreninami podľa chuti.
- Ako dlho vydrží?
V prípade, že karfiol len nastrúhate a uložíte do chladničky, po čase z neho začne unikať silný sírový zápach. Surovú ryžu preto radšej hneď spracujte a spotrebujte alebo uložte do mrazničky.
Ak ryžu pred odložením uvaríte, v chladničke v uzavretej nádobe vám vydrží dlhšie – asi 4 dni.
Ak chcete ryžu mraziť, najprv nakrájajte karfiol a odstráňte z neho vodu, ako sme uviedli vyššie. Takto ho môžete odložiť do mrazničky a skladovať asi mesiac. Potom ryžu stačí už len opiecť.
Toto je dôvod, prečo si nesmiete požičiavať nabíjačky a káble
Odborník prezradil, prečo by ste nikdy nemali zdieľať nabíjačky a káble s cudzími ľuďmi.
Poľovník strieľal na medveďa na strome, ten spadol a zabil iného poľovníka
Poľovník v americkom štáte Virgínia zomrel po tom, ako naňho zo stromu spadol medveď postrelený iným poľovníkom, uviedli miestne úrady.
Úzkosť z mobilu: Tomuto zvyku sa vyhnite, zhoršuje psychiku!
Odborníci varujú pred novým trendom, ktorý zvyšuje mieru úzkosti u používateľov smartfónov.
Vzácny objav z Nemecka: Dôjde k prepisu dejín kresťanstva?
Predvianočný objav by podľa vedcov mohol zmeniť spôsob, akým vnímame dejiny raného kresťanstva v Európe.
Černobyľské psy si vyvinuli špeciálne schopnosti, ktoré prekvapili vedcov
Psy žijúce v blízkosti lokality, kde došlo k jadrovej katastrofe, si vyvinuli novú superschopnosť.