3 najlepšie vitamíny na ochranu zdravia pľúc

Posilnite imunitu pľúc pomocou vhodne zvolených vitamínov. Tie môžete získať buď zo stravy alebo z vitamínových doplnkov.
Zdravie pľúc je najviac skúšané počas chrípkovej sezóny. Náchylnejšie na ochorenia sú často pľúca fajčiarov alebo chronicky chorých ľudí, ale nielen tieto skupiny by mali dbať na účinnú prevenciu.
Jedným z najspoľahlivejších nástrojov boja proti ochoreniam sú vitamíny. Priemerný človek ich získava dostatok zo stravy, prípadne pomôžu aj multivitamíny. Podľa pozorovacej štúdie, ktorej výsledok bol zverejnený na stránkach BMJ Nutrition Prevention & Health, dokážu vitamíny aj chrániť pred prechladnutím a ochoreniami dýchacích ciest.
Vedci počas ôsmich rokov hodnotili jedálničky vyše 6000 dospelých Britov. Ťažkosti s respiračnými ochoreniami, ako je prechladnutie, astma a chronické obštrukčné ochorenie pľúc, udávali najmenej ľudia, v strave ktorých sa nachádzali najvyššie dávky vitamínov A, E a D. Vitamíny A a E pritom prijímali zo stravy aj formou doplnkov, a vitamín D len formou doplnkov.
Cieľom štúdie nebolo dokázať, že tieto vitamíny dokážu chrániť pred vznikom respiračných ochorení, čo však v minulosti naznačili iné výskumy.
Kde ich nájsť
Vitamíny sú pre človeka najúčinnejšie vtedy, keď ich prijíma prostredníctvom stravy.
Okrem ochrany pred ochoreniami pľúc vitamín A zohráva dôležitú úlohu aj pri starostlivosti o zrak, reprodukčné zdravie a bunkovú komunikáciu. Je nevyhnutný pre správne fungovanie srdca, pľúc, obličiek a ďalších orgánov.
Vitamín A možno nájsť vo väčšine živočíšnych produktov, vrátane mliečnych výrobkov, rýb a mäsa (najmä pečene). Nachádza sa aj v listovej zelenine, pomarančoch, žltých a oranžových druhoch zeleniny, paradajkových výrobkoch, ovocí a niektorých rastlinných olejoch. Z rastlinnej produkcie ho najviac obsahuje mrkva, brokolica, kantalup a maslová tekvica.
Vitamín E je účinný bojovník proti voľným radikálom. V organizme tiež zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Možno ho nájsť v rastlinných olejoch, mandliach, arašidoch, tekvici, špenáte, červenej paprike, špargli, mangu či avokáde.
Slnečný vitamín D je známy vďaka tomu, že pomáha regulovať množstvo vápnika a fosfátu v tele, čím sa stará o zdravie kostí, zubov a svalov.
Vitamín D sa v tele tvorí prirodzene pri pobyte na slnku. V malých množstvách ho možno nájsť aj v jedlách, ako sú losos, sardinky, sleď a makrely, v červenom mäse, pečeni, vaječných žĺtkoch a niektorých nátierkach a cereáliách. V zimných mesiacoch sa oplatí investovať do vitamínových doplnkov s obsahom vitamínu D.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.