7 spôsobov, akými vám telo dáva vedieť, že netoleruje cukor
O intolerancii sacharidov sa dá hovoriť vtedy, keď konzumáciu jedál s ich vysokým obsahom sprevádzajú nepríjemné príznaky. Zistite, či ňou netrpíte aj vy.
Intolerancia lepku a laktózy sú v našich končinách bežné poruchy, nositelia ktorých sa musia zaobísť bez niektorých druhov potravín. Dosiaľ sa však veľa nepísalo o intolerancii sacharidov, ktorá je však tiež pomerne častá.
O intolerancii sacharidov môžeme hovoriť vtedy, keď telo nedokáže dobre stráviť potraviny s vysokým obsahom škrobu alebo cukru, ako sú spracované potraviny, niektoré druhy ovocia a mlieko. Porucha môže spôsobovať nepríjemné príznaky a najčastejšie sa vyskytuje u malých detí. Ako vyzerajú jej typické prejavy?
1. Bolesť brucha
Bolesti brucha sú najzrejmejším príznakom akýchkoľvek ťažkostí s trávením. K bolestiam obzvlášť dochádza po konzumácii potravín bohatých na cukor a škrob, ako je kukurica, sladké zemiaky, quinoa, ovsené vločky, jablká alebo mango.
Samotná bolesť brucha ale nestačí na diagnostikovanie intolerancie sacharidov. Obvykle sa k nej pridružujú aj ďalšie z nasledovných príznakov.
2. Nevoľnosť
Ďalším ukazovateľom intolerancie sacharidov je nevoľnosť a závrat. Tie môžu nastať aj po konzumácii sladkostí, čipsov a slaných orechov, dresingov, kupovaných omáčok a instantných vločiek.
3. Nafukovanie
Po konzumácii väčšieho množstva jedla bežne dochádza k nafukovaniu, no tento jav môže tiež svedčiť o neznášanlivosti niektorého druhu potravín. Pozor si treba dať aj na sladidlá, ktoré na prvý pohľad pôsobia neškodne: agávový a kukuričný sirup, melasa, hnedý cukor, či dokonca med.
4. Plynatosť
Plynatosť väčšinou vzniká v dôsledku rýchleho jedenia a prehĺtania vzduchu pri jedení. Ak sa vám aj často grgá, pričom sa tiež dostavujú ďalšie zo zmienených príznakov, môže ísť o intoleranciu sacharidov.
Nadmernú plynatosť spôsobujú aj cukry obsiahnuté v mliečnych výrobkoch.
5. Nadmerná chuť na sladké
Znie to paradoxne, ale je to tak. Nadmerná chuť na sladké môže tiež svedčiť o tom, že vaše telo netrávi dobre sacharidy. Chuť na sladké prichádza aj vtedy, keď v organizme dochádza k hormonálnym zmenám, alebo mu chýbajú niektoré živiny.
6. Ospalosť
Ak sa vám po sacharidmi nabitom jedle chce zdriemnuť, ide o ďalšie varovné znamenie intolerancie. K ospalosti sa tiež môže pridať únava, vyčerpanie, zmena nálady alebo bolesť hlavy.
7. Úzkosť
Pri konzumácii nadmerného množstva sacharidov vo všeobecnosti platí, že sa po nej môžu dostaviť príznaky stresového vypätia. Ak má vaše telo problémy s trávením cukrov, úzkosť môžete pociťovať aj po menšej porcii sladkých jedál.
Domáci test na zistenie intolerancie sacharidov
Ak si chcete byť istí, že máte alebo nemáte sacharidovú intoleranciu, vyskúšajte jednoduchý domáci test. Dopredu vás však upozorňujeme, že jeho následky môžu byť krajne nepríjemné, a preto je lepšie poradiť sa dopredu s lekárom.
Rozpustite 4 polievkové lyžice bieleho cukru v 120 ml vody, a túto zmes vypite na prázdny žalúdok.
Ak sa do 4 hodín dostavia príznaky, ako nafukovanie, plynatosť alebo hnačka, môže ísť o sacharidovú intoleranciu.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.