Ako sa vyhnúť plynatosti po jedení strukovín: Dôležité sú príprava aj servis

Strukoviny sú neslávne známe kvôli tomu, že vyvolávajú plynatosť a iné ťažkosti s trávením. To však neznamená, že ich nemôžete jesť. Stačí vykonať pár zmien.
Vďaka tomu, že strukoviny sú nabité bielkovinami, sa skvele hodia do vegánskej a vegetariánskej stravy. Milujú ich ale aj „mäsožravci“, hoci majú jednu chybičku krásy – vyvolávajú plynatosť.
Úplné vynechanie strukovín z jedálnička len kvôli nafúknutému bruchu a plynom je chyba, ktorá vás môže pripraviť o potrebné živiny a vitamíny. Fazuľu, šošovicu, hrach či sóju sa oplatí jesť aj vďaka týmto faktom:
- Polovica šálky uvarenej fazule obsahuje približne rovnaké množstvo bielkovín ako 110 gramov chudého mäsa. Rozdiel medzi nimi je ten, že vo fazuli nenájdete cholesterol a obsahuje len minimálne množstvo nasýtených tukov.
- Polovica šálky uvarenej strukoviny tiež dodá telu asi 10 gramov vlákniny, ktorá ho chráni pred zápchou, priberaním, rakovinou hrubého čreva či srdcovými ochoreniami.
- Strukoviny obsahujú množstvo komplexných sacharidov, ktoré telo zásobujú energiou a pomáhajú udržiavať krvný cukor v rovnováhe.
- V strukovinách tiež možno nájsť množstvo antioxidantov, ktoré neutralizujú voľné radikály. Hromadenie týchto látok v tele spôsobuje okrem iného rýchlejšie starnutie a zvyšuje riziko rakoviny.
Ako sa dá tešiť z týchto benefitov bez otravného nafukovania? Existuje niekoľko spôsobov, ktoré pri príprave a jedení strukovín môžete využiť.
Varte ich s jablčným octom
Asi pol hodinu pred dovarením strukovín odstráňte z hrnca ¼ šálky vody a prilejte rovnaké množstvo jablčného octu. Ten pomáha rozložiť škrob, ktorý črevá nedokážu vstrebať. Nestráveného škrobu sa zhosťujú baktérie, pričom pri jeho spracovaní vznikajú plyny.
Nechajte ich vyklíčiť
Klíčenie strukovín vôbec nie je na škodu. Je možné, že to mierne zmení ich chuť, ale tiež odstráni nepríjemné následky spojené s nafukovaním.
Vami zvolené strukoviny nasypte do skleneného pohára alebo inej nádoby a celkom zalejte čistou vodou. Nádobu prikryte syrárskou plachtou, utierkou alebo gázou. Okolo hrdla prikrytého pohára omotajte gumičku a takto pohár nechajte 24 hodín odpočívať. Po uplynutí tohto času sceďte vodu a nádobu umiestnite na chladné a tmavé miesto. Potom už len stačí počkať, kým strukovina vyklíči.
Servírujte ich s ľahko stráviteľnými potravinami
Ak sa po jedení strukovín cítite nafúknuto, zvoľte k nim vhodnú prílohu. Pomôže vám napríklad listová zelenina alebo celozrnné pečivo. Zelenina je vo všeobecnosti skvelý prostriedok na zrýchlenie trávenia.
Okoreňte ich
Nechcenej plynatosti predídete aj pomocou veľkej dávky korenia. Zamerajte sa najmä na koreniny, o ktorých je známe, že podporujú trávenie, ako je zázvor, rasca, kardamón, kurkuma, fenikel a koriander. Inšpiráciu nájdete najmä v indickej a mexickej kuchyni.
Jedzte ich pomaly
Trávenie začína v ústach, a preto je dôležité dbať na to, aby ste dôsledne požuli jedlo a jedli ho dostatočne pomaly. Pomalé jedenie okrem toho zabraňuje prejedaniu, pretože mozog má viac času na to, aby telu vyslal signál, že je sýte.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.