Pred 90 rokmi sa narodil mikrobiológ Libor Ebringer
V stredu 3. februára uplynie 90 rokov od narodenia významného vedca.
Významný slovenský mikrobiológ a pedagóg prof. RNDr. Libor Ebringer DrSc. popri svojej vedeckej a výskumnej práci prispel k tomu, že Európska únia uznala bryndzu za chránený výrobok zo Slovenska. Prezident Ivan Gašparovič mu udelil 3. januára 2012 Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti mikrobiológie a genetickej toxikológie a šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.
Libor Ebringer sa narodil sa 3. februára 1931 v Bratislave. Po ukončení gymnázia absolvoval štúdium odboru biológia a mikrobiológia na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Od skončenia vysokoškolských štúdií v roku 1956 na tejto fakulte pôsobil ako učiteľ rôznych kvalifikačných stupňov.
Od roku 1962 sa špecializoval na výskum mikroorganizmov. Najcennejšími výsledkami jeho výskumov sú originálne práce o nových účinkoch antibiotík. V rokoch 1963 – 1964 stážoval na Lekárskej fakulte v Sao Paule. Zo svojho prvého študijného pobytu v zahraničí napísal aj populárno-vedecký cestopis Brazília – zem neznáma?, ktorý vydala Slovenská akadémia vied (SAV) v roku 1967.
V roku 1972 ho zvolili za člena redakčnej rady prestížneho časopisu Antimicrobial Agents and Chemotherapy vydávaného vo Washingtone ako prvého a jediného zástupcu východnej Európy. Absolvoval prednáškové turné v USA. Stal sa dlhodobým členom redakčnej rady časopisu Folia Microbiologica.
V roku 1974 zaviedol nový laboratórny testovací systém na stanovovanie mutagénov a potenciálnych karcinogénov (tzv. Amesov test). Dokázal tak zdravotné riziko, ktoré znamenala organická kyselina na báze nitrofuránov – hoci svetová veda už v tom čase zaraďovala nitrofurány medzi potenciálne karcinogény, v Československu sa táto látka často používala v potravinárstve, predovšetkým na stabilizáciu vín. Vďaka pomoci Ebringera a jeho študentov sa látku i napriek politickému odporu podarilo zakázať.
V roku 1980 Libora Ebringera poverili zriadením Ústavu molekulárnej a subcelulárnej biológie s celouniverzitným pôsobením. Rešpekt si získal tiež nekompromisným upozorňovaním na politicko-protekcionársky prístup pri udeľovaní vedeckých a pedagogických hodností.
V rokoch 1990 až 1992 sa Ebringer začal venovať problematike probiotík. Je držiteľom dvoch patentov v tejto oblasti a autorom prvého slovenského probiotického preparátu Enterococcus forte + selén. Zaviedol tiež výrobu prvých slovenských napolitánok s obsahom probiotík.
Od roku 2002 sa venoval probiotickým účinkom tradičnej bryndze. Dokázal, že sa vyznačuje vzácnymi zdravotne prospešnými vlastnosťami. Prispel významnou mierou k tomu, že EÚ schválila 17. júla 2008 slovenskú bryndzu ako tretí chránený výrobok zo Slovenska. Patril k propagátorom pravej salašníckej bryndze, ale aj ďalších mliečnych výrobkov a ich významu pre výživu človeka.
Dokopy Libor Ebringer uverejnil vyše 200 článkov v odborných väčšinou karentovaných časopisoch. Bol členom vedeckých rád UK, Prírodovedeckej a Lekárskej fakulty UK, aj Ostravskej Univerzity. V prvých demokratických voľbách po Novembri '89 ho zvolili za člena Predsedníctva SAV (1990-1992), dlhodobo vykonával funkciu podpredsedu (1983 – 1992) a predsedu (1992 –1998) Československej mikrobiologickej spoločnosti. Bol organizátorom a spoluorganizátorom viacerých vedeckých konferencií a Svetového mikrobiologického kongresu v Prahe v roku 1994. Bol tiež členom správnej rady prezidentskej nadácie Havel-Kováč, ktorej hlavnou náplňou bolo v období po rozdelení ČSFR umožniť štúdium slovenských študentov v Česku a naopak. Od roku 2005 bol emeritným profesorom na Prírodovedeckej fakulte UK.
Libor Ebringer bol okrem iných ocenení nositeľom zlatej medaily UK a zlatej čestnej plakety SAV, Ceny primátora hlavného mesta Bratislavy a Radu Ľudovíta Štúra II. triedy. Zomrel v Bratislave 11. mája 2015.
Európou sa šíri nebezpečný vírus, liek neexistuje
WHO vyzýva na očkovanie, vírus potvrdili už v troch európskych krajinách.
Vysádzanie stromov v Arktíde môže škodiť: Vedci dospeli k šokujúcim zisteniam o globálnom otepľovaní
Vedci prekvapili novými zisteniami o účinku vysádzania stromov v Arktíde.
Vedci prekvapili: Toto sa deje ženám, keď každý deň jedia vajcia
Odborníci dospeli k zaujímavým výsledkom.
Táto zložka vo víne môže pomáhať pri prevencii rakoviny hrubého čreva
Látka nájdená vo víne by mohla pomôcť predchádzať fatálnym ochoreniam.
Toto je maximálny vek, ktorého sa môžete dožiť
Na základe výskumu sa zistilo, akého maximálneho veku sa človek môže skutočne dožiť.