• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 25.9.2024Meniny má Vladislav(a)
17°Bratislava

Prídavky zostanú rodičom, aj pri porušení školského poriadku

  • 10:12 17.09.2013
  • BRATISLAVA
Prídavky zostanú rodičom, aj pri porušení školského poriadku

Previnenie sa proti školskému poriadku alebo neospravedlnené vynechanie viac ako 15 vyučovacích hodín v mesiaci nakoniec nebude dôvodom na odobratie prídavku na dieťa.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o prídavku na dieťa, o ktorom by mala budúci týždeň v pondelok rokovať tripartita.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí pritom pôvodne navrhovalo, aby išlo o okolnosti, pri ktorých nárok na prídavok na dieťa nevzniká.

Dôvodom boli závery rokovaní s ministrom

"Ak si nezaopatrené dieťa opakovane riadne neplní povinnú školskú dochádzku, nie je táto skutočnosť dôvodom na pôvodne navrhované odňatie prídavku na dieťa, ale len na ponechanie poskytovania prídavku na dieťa oprávnenej osobe prostredníctvom osobitného príjemcu. V tomto smere sa z vecného hľadiska prakticky zachováva súčasný právny stav," uviedlo pre agentúru SITA ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Ako uviedol rezort, dôvodom pre upustenie od pôvodne navrhovanej zmeny určovania osobitného príjemcu a následného odnímania prídavku na dieťa pre opakované zanedbávanie povinnej školskej dochádzky dieťaťa, vrátane porušovania školského poriadku, boli závery z rokovaní s ministerstvom školstva.

Rezort školstva totiž upozornil na nejednotnosť školských poriadkov na jednotlivých školách na Slovensku, ako aj na neexistenciu možnosti opravného prostriedku zo strany rodiča dieťaťa voči udelenému opatreniu vo výchove.

Osobitným príjemcom prídavku bude obec

To by sa mohlo podľa ministerstva školstva prejaviť aj v možnom zneužívaní udeľovania neodôvodnených opatrení vo výchove vrátane možného šikanovania, keď si učiteľ nevie udržať disciplínu v triede.

Ak maloleté dieťa spácha priestupok, rezort práce a sociálnych vecí navrhuje uplatniť inštitút osobitného príjemcu prídavku na dieťa, a to najviac na obdobie troch po sebe nasledujúcich mesiacov. Osobitným príjemcom prídavku na dieťa bude spravidla obec, v ktorej má rodič dieťaťa trvalý alebo prechodný pobyt.

"Ak v tomto časovom období dieťa opakovane spácha priestupok, navrhuje sa, aby táto skutočnosť bola dôvodom na rozhodnutie o odňatí prídavku na dieťa," uviedlo ministerstvo práce.

Ak bol určený osobitný príjemca z iného dôvodu (napr. záškoláctva) a v období poskytovania prídavku na dieťa osobitnému príjemcovi dieťa spácha priestupok, bude to dôvodom na rozhodnutie o odňatí prídavku na dieťa.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
PS: Najhorším konsolidačným opatrením je daň z finančných transakcií

PS: Najhorším konsolidačným opatrením je daň z finančných transakcií

DNES - 10:37Ekonomické

Najhorším opatrením z navrhovaného vládneho konsolidačného balíka je daň z finančných transakcií. Uviedli to v stredu na brífingu predstavitelia opozičného hnutia Progresívne Slovensko.

Fico má vysvetliť cestu do Číny, SaS hovorí o hrozbe pre našu ekonomiku

Fico má vysvetliť cestu do Číny, SaS hovorí o hrozbe pre našu ekonomiku

VČERA - 15:42Ekonomické

Premiér Robert Fico by mal jasne prezentovať, s akými postojmi ide do Číny a čo ide dohodnúť. Vyzvala ho na to opozičná SaS spolu s mimoparlamentnými stranami.

Šéf Ryanairu vyzval na zrušenie dane z leteniek v Rakúsku

Šéf Ryanairu vyzval na zrušenie dane z leteniek v Rakúsku

VČERA - 15:39Ekonomické

Generálny riaditeľ írskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair Michael O'Leary vyzval na zrušenie dane z leteniek v Rakúsku.

Škody po povodniach na Slovensku a v Česku sa vyšplhali na vyše 26 miliónov eur

Škody po povodniach na Slovensku a v Česku sa vyšplhali na vyše 26 miliónov eur

VČERA - 15:07Ekonomické

Klienti poisťovne v SR doteraz nahlásili škody za 4,5 milióna eur, v ČR sa škody dostali už na približne 21,7 milióna eur.

KDH: Hazard spôsobuje rozvrat rodín, navrhujeme obmedziť reklamu

KDH: Hazard spôsobuje rozvrat rodín, navrhujeme obmedziť reklamu

VČERA - 15:02Ekonomické

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie navrhuje obmedziť reklamu na hazard, ktorý ohrozuje budúcnosť rodinných financií na Slovensku.