• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
24°Bratislava

Štát plánuje spoplatniť časť Vysokých Tatier

  • 10:04 17.09.2013
  • BRATISLAVA
Štát plánuje spoplatniť časť Vysokých Tatier

Turistika už nemusí byť zadarmo. Štátni ochranári zvažujú, že za vstup do chránených území budú vyberať vstupné.

Túra v časti Tatier nemusí byť zadarmo. Štátni ochranári zvažujú, že za vstup do chránených území budú vyberať vstupné, informuje denník Hospodárske noviny.

Medzi prvými adeptmi sú práve niektoré časti Vysokých Tatier a severoslovenských Pienin. Štát si od novinky sľubuje najmä lepšiu starostlivosť o chránené územia.

Ako príklad mu môžu slúžiť Poliaci, ktorí časť Tatier spoplatňujú už dvadsať rokov. Dospelý tam za celodenný vstup platí približne euro. Nimi sa plánujú inšpirovať aj tatranskí ochranári. "Príjem zo vstupného by išiel na údržbu chodníkov a do zlepšenia služieb, napríklad do vybudovania odpadkových košov a toaliet, s ktorými máme problém," povedal pre Hospodárske noviny riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Zatiaľ sa vstupné vyberá len v Slovenskom raji. Ide obciam, nie ochranárom. Myšlienku spoplatnenia chránených území víta Ján Roháč z nadácie Ekopolis. Tvrdí, že pokiaľ bude systém nastavený rozumne, tak to môže chráneným územiam pomôcť. "Umožní to, aby z peňazí mala prínos ochrana prírody a miestni obyvatelia. Ak by tie peniaze skončili v Bratislave, tak z toho neprofituje nikto."

Štátni ochranári budú mať pri výbere vstupného od budúceho roka viac kompetencií, dopĺňa denník Hospodráske noviny. V súčasnosti sa im ho vyberať neoplatilo, pretože príjmy zo vstupného by museli odviesť do envirofondu. Po novom im však majú ostať.

Novela zákona o ochrane prírody by zároveň mohla pomôcť vyriešiť spletité vzťahy k pozemkom v chránených územiach. Štát totiž nie je ich stopercentným vlastníkom. "Musíme bojovať nielen so súkromnými vlastníkmi, ale aj s urbármi, so štátnymi lesmi a s cirkvami," vysvetľuje šéf štátnych ochranárov Milan Boroš.

Práve od dohody ochranárov s nimi závisí, ktoré konkrétne časti chránených území budú spoplatnené. Podľa Boroša by mohlo byť viac informácií známych do konca roka. Štátni ochranári by chceli v budúcnosti ponúknuť návštevníkom parkov aj sprievodcovské služby a odborné výklady.

V Slovenskom raji by sa takýmto spôsobom už v budúcom roku chceli podieľať na výbere vstupného. "A to zvýšením sumy vstupného o relevantnú sumu turistom, ktorí o túto možnosť prejavia záujem," spresnil pre denník Hospodárske noviny hovorca envirorezortu Maroš Stano.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia vyšetruje vraždu ženy v Košiciach, podozrivú osobu zadržali

Polícia vyšetruje vraždu ženy v Košiciach, podozrivú osobu zadržali

DNES - 14:15Domáce

Polícia vyšetruje obzvlášť závažný zločin vraždy v Košiciach. Telo ženy bez známok života s bodným zranením našli v sobotu ráno.

Prezident Peter Pellegrini odcestuje v nedeľu do USA, vystúpi aj na pôde OSN

Prezident Peter Pellegrini odcestuje v nedeľu do USA, vystúpi aj na pôde OSN

DNES - 13:17Domáce

Prezident SR Peter Pellegrini odcestuje v nedeľu (22. 9.) do Spojených štátov amerických na 79. Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN).

SHMÚ: Na západe Slovenska platí 2. aj 3. stupeň výstrah pred povodňami

SHMÚ: Na západe Slovenska platí 2. aj 3. stupeň výstrah pred povodňami

DNES - 11:31Domáce

Vo viacerých okresoch na západnom Slovensku sa výstrahy najvyššieho stupňa pred povodňami zmenili na druhostupňové.

Komárno: Hladina Dunaja pomaly klesá, odstraňovanie škôd potrvá týždne

Komárno: Hladina Dunaja pomaly klesá, odstraňovanie škôd potrvá týždne

DNES - 11:16Domáce

Rieka Dunaj kulminovala v Komárne v piatok (20. 9.) ráno, keď dosiahla výšku 833 centimetrov. Hladina začala klesať, odborníci však očakávajú pomalý pokles.

V nedeľu nastane jesenná rovnodennosť, začne sa astronomická jeseň

V nedeľu nastane jesenná rovnodennosť, začne sa astronomická jeseň

DNES - 10:37Domáce

V nedeľu 22. septembra o 14. hodine a 43. minúte stredoeurópskeho letného času nastane jesenná rovnodennosť a na Slovensku, tak ako na celej severnej pologuli, nastane začiatok astronomickej jesene.