Lávový koláč: Takto jednoducho si viete pripraviť lahodný čokoládový fondant
- 20:42 14.02.2021
- Bratislava
Lávový koláč v skutočnosti nie je náročný na prípravu. Tu je skvelý recept.
Lávový koláč tiež známy ako čokoládový fondant vyniká svojou zaujímavou štruktúrou s tekutým vnútrom a lahodnou čokoládovou chuťou. Aj keď vyzerá ako náročný typ zákuska, v skutočnosti si viete aj doma jednoducho pripraviť dezert ako z reštaurácie. Na prípravu potrebujete bežné prísady, ktoré už pravdepodobne máte v kuchyni a skvele sa k nemu hodí zmrzlina.
Pred prípravou by ste mali dbať na kvalitu ingrediencií, najmä čo a týka čokolády. Po upečení by ste mali nechať fondán odpočívať minimálne jednu minútu po vytiahnutí z rúry a pred vyklopením z formy. Tým zabránite jeho popraskaniu pred konzumáciou.
Budete potrebovať:
- 50g rozpusteného masla
- Kakao na poprášenie
- 200g kvalitných kúskov čokolády
- 200g masla nakrájaného na kocky
- 200g práškového cukru
- 4 vajcia a 4 žĺtky
- 200g hladkej múky
- Vanilkovú zmrzlinu na servírovanie
Foto: Jukov studio/Shutterstock.com
Postup
1. Najskôr si pripravte šesť formičiek (keramické alebo na muffiny), ktoré potrieme maslom. Formy vložte do chladničky alebo mrazničky. Následne potrite vychladnuté maslo ďalším rozpusteným maslom a potom do formy pridáme poriadnu lyžicu kakaa. Kakao by malo obaliť celé vnútro formy. Prebytočné kakao vyklepte späť do nádoby a potom opakujte s ďalšími formičkami.
2. Rozpustite tmavú čokoládu a maslo vo vodnom kúpeli (Položte misku nad hrniec s takmer vriacou vodou). Zmes vymiešame dohladka a necháme asi 10 minút vychladnúť.
3. V samostatnej miske rozšľahajte štyri vajcia a štyri žĺtky spolu s 200 g cukru. Ak chcete, použite elektrický šľahač. Do vajíčok pridáme 200g hladkej múky, potom znovu prešľaháme.
4. Nalejte roztopenú čokoládu do vaječnej zmesi po tretinách a medzi každým pridaním dobre šľahajte, až kým sa zmes úplne spojí.
5. Cesto rovnomerne rozdeľte medzi formy. Vychlaďte najmenej na 20 minút alebo cez noc.
6. Rúru vyhrejeme na 180 °C/ 200 ° C s ventilátorom. Formy dajte na plech a pečte 10 - 12 minút, aby boli koláče na vrchu chrumkavé a začali sa odlepovať od bokov foriem. Vyberte ich z rúry a potom nechajte minútu odležať, kým cesto vyklopíte z formy.
7. Fondanty veľmi jemným pohybom uvoľnite od bokov a potom vytiahnite z foriem.
8. Lávový koláč položte do stredu taniera a veľkou lyžicou ponorenou do horúcej vody naberte zmrzlinu. Môžete podávať
Pozor na podvodné správy v Gmail: Takto vám ukradnú bankové údaje
Podvodníci našli nový spôsob, ako sa dostať k údajom obetí.
Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch
Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.
Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!
Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.
Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín
Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.
Ak máte tieto aplikácie v mobile, musíte ich okamžite vymazať
Majitelia smartfónov by si mali skontrolovať, či sa na nich nenachádza niektorá z týchto 15 škodlivých aplikácií.