6 chýb, ktoré robíte pri príprave palaciniek
- 6:40 21.02.2021
- Svet

Dotiahnite recept na palacinky do dokonalosti. Týchto 6 chýb pri ich príprave často opakuje väčšina z nás.
Palacinky sú dezert, ktorý sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Môžete ich naplniť tradičným džemom či čokoládou, alebo vymyslieť klasiku na slaný spôsob napríklad so špenátom.
Aby boli palacinky naozaj lahodné, pripravte si ich tak, ako to dokážu jedine šéfkuchári. Vyhnite sa pritom týmto častým chybám:
1. Nepoužívate správne prostriedky
Foto: Nikonov Vladimir/Shutterstock.com
Kvôli palacinkám si určite nemusíte kupovať panvicu za stovky eur, ale aj pri tej, ktorú doma nájdete, sa treba uistiť, že ju používate správne.
Panvica na palacinky by v prvom rade nemala byť poškriabaná, zodratá alebo pokrútená. Ideál je nepriľnavá panvica s rovnomernou distribúciou tepla po celom povrchu.
2. Varíte pri nesprávnej teplote
Ak ste ju doteraz považovali za malichernosť, je najvyšší čas zmeniť názor. Správna teplota je totiž kľúč k dokonalým palacinkám. Ak to preženiete, spečú sa vám okraje a vnútro ostane surové. Ak sa naopak bojíte pridať, palacinky sa budú dlho piecť a nebudú chutiť dobre.
Pri príprave palaciniek je základ liať cesto do rozpálenej panvice. Na sporáku zapnite mierny plameň, a na ňom ohrievajte panvicu aspoň tri minúty. Potom môže prísť na rad cesto.
3. Preháňate to s miešaním
Cesto na palacinky má byť jemné a vláčne, a preto sa mnohí ľudia spoliehajú na pomoc metličky na miešanie. Tá sa síce zbaví hrudiek, ale vaše cesto pripraví aj o bublinky, a tak na záver nebude nadýchané. Pri miešaní cesta preto postupujte jemne a opatrne, aby ste to neprehnali.
4. Miešate suché a mokré
Foto: New Africa/Shutterstock.com
Ak nechcete, aby sa vám v ceste tvorili hrudky, vyhnite sa miešaniu suchých a tekutých prísad naraz. V osobitných nádobách zmiešajte najprv tekuté a suché prísady, a nakoniec ich skombinujte.
5. Nenecháte cesto odpočinúť
Pri výrobe palaciniek musíte mať dostatok trpezlivosti. Po zmiešaní všetkých zložiek cesta by ste hotový produkt mali nechať odpočívať aspoň na 10 minút, alebo pokojne aj počas celej noci. Cesto sa vďaka tomu mierne zdvihne, čo postrehnete na chuti aj textúre.
6. Často ich prevraciate
Každú palacinku by sme na panvici mali obrátiť len raz. Príliš časté obracanie totiž môže viesť k jej stenčeniu. Počkajte preto, kým sa na jednej strane palacinky začnú tvoriť bublinky, a palacinku prevráťte. Nechajte ju chvíľu opiecť, a vyložte rovno na tanier.

Koniec WhatsApp na niektorých zariadeniach: Hrozí to aj vášmu?
Aplikácia WhatsApp prestane v priebehu niekoľkých dní fungovať na viacerých mobilných zariadeniach. Zistite, či tam nepatrí aj vaše.

Vtáky v záhrade? Vyskúšajte tento trik, a rastlinám viac neuškodia
Zbavte sa vtákov v záhrade pomocou jednoduchého triku, ktorý navyše skrášli vaše záhony.

Ako variť cestoviny, aby telu dodali menej sacharidov?
Taliani vedia, ako na to. Toto robia pri príprave cestovín inak, vďaka čomu získavajú vždy skvelé výsledky.

Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?
Výskumníci si pri prieskume potopenej lode všimli zvláštny prvok. Ako sa tam toto dostalo?

Ochráňte auto pred vtáčím trusom: Toto použite po umývaní
Ako docieliť vyššiu odolnosť auta voči vtáčiemu trusu? Pomôže lacná pomoc z domácnosti.