10 chutných a ľahkých receptov s tuniakom v konzerve
- 11:57 27.02.2021
- Bratislava
Tuniak z konzervy nemusí na tanieri vyzerať nudne a opustene. Pripravte si z neho špecialitu, ktorá pohodlne nahradí obed, raňajky aj večeru.
Tuniak v konzerve zaujíma čestné miesto v našich špajziach, kde po ňom väčšina z nás siaha v len v prípade núdze. Ak nie je nič navarené na obed či večeru, doprajeme si ho s cestovinami alebo aj samotného.
Na takúto nudnú podobu tuniaka ale môžete zabudnúť! Dnes vám totiž poradíme hneď 10 spôsobov, ako si ho môžete na tanieri ozvláštniť. Inšpirujte sa:
1. Studený šalát
Foto: Irina Rostokina/Shutterstock.com
Na panvici opražte zelené fazuľky a na kocky nakrájané paradajky. Potom ich preložte do misky a pridajte tuniaka z konzervy. Pridajte trochu po domácky pripraveného dresingu alebo pesta podľa chuti a podávajte vychladené.
2. Sushi
Na prípravu sushi z tuniaka budete potrebovať nori plátky a ryžu. Ryžu klasicky uvarte a po dovarení ju zmiešajte so zálievkou z octu, cukru a soli. Vychladenú ryžu uložte na nori plátky a ozdobte tuniakom, uhorkou a plátkom manga či avokáda. Z plátku potom vytvorte roládu a nakrájajte na malé kúsky.
3. Tuniakové kúsky
Opečené tuniakové kúsky sa najlepšie hodia k pivu. Tuniaka z konzervy opražte na oleji, kým nadobudne chrumkavú konzistenciu. Opraženého tuniaka vyberte z panvice a pridajte do nej na drobno nakrájaný cesnak a cibuľu. Na záver pridajte tuniaka, kúsky čili papričky, trochu pikantnej omáčky, šťavu z limetky, soľ a korenie. Takto pripravené jedlo preložte na tanier a na vrch podľa chuti pridajte surové vajce. Podávajte s hriankami.
4. Tuniaková nátierka
Foto: iuliia_n/Shutterstock.com
Na tento pokrm existuje množstvo receptov a variácií. Základom je zmiešať kúsky tuniaka s majonézou, smotanou alebo taveným syrom, dochutiť napríklad granulovaným cesnakom, soľou, korením alebo čili a pridať zeleninu podľa vlastného výberu. Do nátierky sa hodí napríklad zeler alebo jarná cibuľka. Po natretí na pečivo môžete ešte ozdobiť strúhaným syrom.
5. Vyprážané tuniakové krokety
Na panvici orestujte cesnak, cibuľu a papriku pridajte kúsky tuniaka a trochu smotany. Potom pridajte zemiakovú kašu (rovnaké množstvo ako množstvo tuniaka) a miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Ochuťte soľou a korením a nechajte vychladnúť.
Po vychladnutí zo zmesi vytvarujte hrubšie guľôčky. Tie obaľte v múke, vajci a strúhanke a vypražte. Podávajte teplé ako prílohu k jedlu.
6. Sýte syrové cestoviny s tuniakom
V panvici nechajte roztopiť maslo a pridajte múku. Miešajte, kým sa nevytvorí zápražka, a za stáleho miešania pomaly prilejte mlieko. Nechajte zmes prevariť, a ak je príliš hustá, dolejte viac mlieka. Omáčka by mala byť krémová. Ochuťte ju soľou, korením a štipkou muškátového orieška.
Do omáčky pridajte tuniaka a strúhaný tvrdý syr. Na záver pridajte uvarené cestoviny, zamiešajte a jedlo preložte do zapekacej misy. Na vrch ešte nastrúhajte mozzarellu a nechajte piecť, kým sa syr celkom roztopí.
7. Tuniakové lazane
Foto: Delovely Pics/Shutterstock.com
Nasledujte kroky z bodu 6 až po pridanie cestovín. Spodok panvice potrite pasírovanými paradajkami a na ne uložte uvarené lazane. Ďalšiu vrstvu vytvorte opäť pomocou pasírovaných paradajok, na tie uložte tuniakovú zmes a lazane. Takto vrstvite, až kým na vrchu nebudete mať poslednú vrstvu s tuniakom. Vrch ešte môžete posypať syrom. Nechajte zapiecť v rúre, kým sa syr celkom neroztopí.
8. Tuniak na ázijský spôsob
Do woku alebo širokej panvice nalejte olej, pridajte 100 gramov na drobno nakrájanej cibule, 2 polievkové lyžice cesnaku, 100 gramov strúhanej mrkvy, 50 gramov nakrájanej papriky, 200 gramov fazuľových klíčkov a plechovku tuniaka. Dolejte ešte asi deci ryžového vína a opekajte zhruba dve minúty.
Po opečení vyberte zeleninu s tuniakom z panvice a pridajte do nej 2 strúčiky pretlačeného cesnaku, 50 gramov jemného arašidového masla, 2 polievkové lyžice sójovej omáčky, trochu soli, korenia a cukru. Zalejte trochou kuracieho vývaru alebo vody a nechajte prevariť.
Do zmesi pridajte asi 600 gramov uvarených špagiet a tuniaka so zeleninou a dobre premiešajte. Na záver ozdobte na drobno nakrájanými arašidmi a čerstvým koriandrom.
9. Rýchla omáčka
Na oleji orestujte cesnak a cibuľu, potom pridajte tuniaka. Chvíľu restujte a pridajte na kocky nakrájanú mrkvu, zemiaky, papriku a lyžicu paradajkového pretlaku. Všetko spolu opražte a zalejte pasírovanými paradajkami. Do omáčky pridajte bobkový list, a ak treba, trochu vody. Zmes varte, kým zmäkne zelenina. Na záver ochuťte soľou a korením.
10. Polievka
Foto: Irina Rostokina/Shutterstock.com
Na olivovom oleji orestujte cibuľu, cesnak a papriku. Pridajte na kocky nakrájanú mrkvu, tuniaka a krájaný špenát. Zalejte kuracím vývarom. Polievku ochuťte soľou a korením. Podľa chuti pridajte trochu smotany.
Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru
Odborníci varujú, že používanie tejto funkcie na rúre skráti životnosť vášho spotrebiča na polovicu.
Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov
V lyžiarskom stredisku takmer došlo k tragédii.
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend
Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.
VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh
Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.