Ako znížiť riziko depresie: Toto musíte zahrnúť do svojej stravy

Zmena jedálnička pomáha znížiť riziko depresie. Istú úlohu však môže zohrávať aj vek.
Pridanie väčšieho množstva vlákniny do stravy pomáha znížiť riziko depresie. Vláknina sa nachádza väčšinou v strukovinách, ovocí, zelenine a celozrnných výrobkoch.
Vláknina sa bežne odporúča pre zdravú výživu, pretože znižuje riziko srdcových chorôb, cukrovky a niektorých druhov rakoviny. Štúdie však potvrdili, že konzumácia vlákniny súvisí aj s nižším rizikom depresie.
Najnovšie poznatky pochádzajú zo štúdie zameranej na takmer 6 000 žien pred menopauzou a po nej. Výsledky publikované v akademickom žurnále Menopause ukázali, že u žien pred menopauzou súvisel vyšší príjem vlákniny s nižším rizikom depresie. Tento účinok však nebol pozorovaný u žien po menopauze.
Vyšší príjem vlákniny zlepšuje rozmanitosť a bohatosť črevnej mikrobioty. Doktorka Stephanie Faubionová o pozorovacej štúdii povedala, že zdôrazňuje dôležitú súvislosť medzi príjmom vlákniny v strave a depresiou.
Poukazuje však na to, že ženy s lepším duševným zdravím mohli mať zdravšiu stravu a konzumovať viac vlákniny. Je tiež možné, že vyšší príjem vlákniny mohol prispieť k zlepšeniu zdravia mozgu zmenou črevného mikrobiómu, alebo išlo o kombináciu týchto faktorov.
Podľa Faubionovej je však zrejmé, že to, čo jeme, má zásadný vplyv na črevný mikrobióm, ktorý hrá kľúčovú úlohu v úrovni zdravia.
Strava a duševné zdravie
Mnohé predchádzajúce štúdie spojili zdravú stravu s lepším duševným zdravím. Štúdia publikovaná v akademickom žurnále Molecular Psychiatry preukázala súvislosť medzi stravou bohatou na zeleninu, orechy, ovocie a ryby a nižším rizikom depresie. S lepším duševným zdravím súvisí najmä surové ovocie a zelenina, potvrdila štúdia publikovaná v Frontiers in Psychology.
Vylúčenie potravín s vysokým obsahom tukov pomohlo znížiť depresívne správanie u myší v štúdii publikovanej v Translational Psychiatry. Zníženie príjmu bežných zápalových jedál vrátane rýchleho občerstvenia, koláčov a spracovaného mäsa tiež znižuje riziko depresie.
Podobne aj obmedzenie rafinovaných sacharidov, ktoré obsahuje biely chlieb, biela ryža a sladká sóda, môže znížiť riziko depresie. V štúdii publikovanej v Psychosomatic Medicine sa ukázalo, že všetky druhy pozitívnych zmien v stravovaní, vrátane chudnutia, redukcie tukov a zdravej stravy, zlepšujú duševné zdravie.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.