Zdravé makrely pomôžu so zrakom aj s cukrovkou. Ako si ich pripraviť?
- 17:16 27.02.2021
- Bratislava
V makrelách možno nájsť množstvo prospešných látok, spomedzi ktorých vynikajú najmä omega-3 mastné kyseliny bojujúce proti niekoľkým ochoreniam. Vyskúšajte tento lahodný recept na ich prípravu.
Makrely patria k najvýživnejším výrobkom, aké u nás máme k dispozícii. Ryby, ktoré sa lovia prevažne v tropických a teplých vodách, chutia najlepšie čerstvé, no na Slovensku si ich môžeme kúpiť aj v mrazenej podobe.
Keďže makrely obsahujú množstvo vitamínov a ďalších prospešných látok, ich účinky na zdravie sú početné:
Zrak
Podľa štúdie z roku 2010 konzumácia mastných rýb, ako sú makrely, dvakrát až trikrát týždenne prispieva k prevencii pred makulárnou degeneráciou, ktorá je považovaná za jednu z najčastejších príčin nevidomosti starších ľudí. Žiaľ, u ľudí, ktorí ochorením už trpia, sú účinky len minimálne.
Zdravie srdca a ciev
Vďaka bohatému obsahu omega-3 mastných kyselín makrely dokážu redukovať množstvo triglyceridov a zlého cholesterolu v krvi. Mastné kyseliny tiež zvyšujú množstvo dobrého cholesterolu v krvi, vďaka čomu upevňujú zdravie srdca a ciev. Makrely teda slúžia ako účinná prevencia pred vysokým tlakom, ischemickou chorobou srdca a porážkou.
Cukrovka
Makrely sú bohaté na mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré zabraňujú nárastu hladiny cukru v krvi, vďaka čomu pomáhajú lepšie regulovať priebeh cukrovky. Ich pravidelná konzumácia tiež prispieva k odbúravaniu viscerálneho tuku, čím znižuje pravdepodobnosť vzniku diabetu.
Rakovina
V tomto prípade treba spomenúť, že makrely tiež obsahujú koenzým Q10, ktorý dokáže eliminovať nádorové bunky. Ryby telu dodávajú aj antioxidanty, ktoré odstraňujú rakovinotvorné toxíny a voľné radikály. Omega-3 mastné kyseliny chránia organizmus pred vznikom niektorých druhov rakoviny, ako je rakovina prsníka, hrubého čreva a konečníka, obličiek a prostaty.
Ako si pripraviť pečenú makrelu so zemiakovou kašou
Budete potrebovať:
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL soli
- olivový olej
- 8 makrelových plátkov s kožou
- ½ kg zemiakov
- 2-3 na jemno nakrájané jarné cibuľky
Na omáčku budete potrebovať:
- štipku šafránu
- 1 PL bieleho vínneho octu
- 1 ČL dijonskej horčice
- 60 ml extra panenského olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- V mažiari pomeľte cesnak, papriku a soľ, čím vznikne pasta. Pridajte k nej pár kvapiek olivového oleja a natrite ňou makrely po vrchnej strane.
- Na prípravu omáčky vložte všetky prísady do misky a pomocou vidličky dobre premiešajte. Omáčku ochuťte soľou a korením.
- Plech vysteľte papierom na pečenie, ktorý ešte potrite olivovým olejom. Makrely uložte na papier kožou smerom nahor a osoľte. Pečte asi 8-10 minút, kým kožka nie je chrumkavá a mäso prepečené. Hotové ryby vyberte z rúry a nechajte odstáť.
- Ako príloha sa hodí zemiaková kaša s cibuľkou. Zemiaky klasicky uvarte v osolenej vode, sceďte a rozpučte. Pre jemnejšiu textúru k nim môžete pridať lyžicu olivového oleja. Na záver ich polejte trochou omáčky a posypte nakrájanou zelenou cibuľkou.
Pozor na podvodné správy v Gmail: Takto vám ukradnú bankové údaje
Podvodníci našli nový spôsob, ako sa dostať k údajom obetí.
Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch
Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.
Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!
Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.
Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín
Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.
Ak máte tieto aplikácie v mobile, musíte ich okamžite vymazať
Majitelia smartfónov by si mali skontrolovať, či sa na nich nenachádza niektorá z týchto 15 škodlivých aplikácií.