Zdravé makrely pomôžu so zrakom aj s cukrovkou. Ako si ich pripraviť?
- 17:16 27.02.2021
- Bratislava

V makrelách možno nájsť množstvo prospešných látok, spomedzi ktorých vynikajú najmä omega-3 mastné kyseliny bojujúce proti niekoľkým ochoreniam. Vyskúšajte tento lahodný recept na ich prípravu.
Makrely patria k najvýživnejším výrobkom, aké u nás máme k dispozícii. Ryby, ktoré sa lovia prevažne v tropických a teplých vodách, chutia najlepšie čerstvé, no na Slovensku si ich môžeme kúpiť aj v mrazenej podobe.
Keďže makrely obsahujú množstvo vitamínov a ďalších prospešných látok, ich účinky na zdravie sú početné:
Zrak
Podľa štúdie z roku 2010 konzumácia mastných rýb, ako sú makrely, dvakrát až trikrát týždenne prispieva k prevencii pred makulárnou degeneráciou, ktorá je považovaná za jednu z najčastejších príčin nevidomosti starších ľudí. Žiaľ, u ľudí, ktorí ochorením už trpia, sú účinky len minimálne.
Zdravie srdca a ciev
Vďaka bohatému obsahu omega-3 mastných kyselín makrely dokážu redukovať množstvo triglyceridov a zlého cholesterolu v krvi. Mastné kyseliny tiež zvyšujú množstvo dobrého cholesterolu v krvi, vďaka čomu upevňujú zdravie srdca a ciev. Makrely teda slúžia ako účinná prevencia pred vysokým tlakom, ischemickou chorobou srdca a porážkou.
Cukrovka
Makrely sú bohaté na mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré zabraňujú nárastu hladiny cukru v krvi, vďaka čomu pomáhajú lepšie regulovať priebeh cukrovky. Ich pravidelná konzumácia tiež prispieva k odbúravaniu viscerálneho tuku, čím znižuje pravdepodobnosť vzniku diabetu.
Rakovina
V tomto prípade treba spomenúť, že makrely tiež obsahujú koenzým Q10, ktorý dokáže eliminovať nádorové bunky. Ryby telu dodávajú aj antioxidanty, ktoré odstraňujú rakovinotvorné toxíny a voľné radikály. Omega-3 mastné kyseliny chránia organizmus pred vznikom niektorých druhov rakoviny, ako je rakovina prsníka, hrubého čreva a konečníka, obličiek a prostaty.
Ako si pripraviť pečenú makrelu so zemiakovou kašou
Budete potrebovať:
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL soli
- olivový olej
- 8 makrelových plátkov s kožou
- ½ kg zemiakov
- 2-3 na jemno nakrájané jarné cibuľky
Na omáčku budete potrebovať:
- štipku šafránu
- 1 PL bieleho vínneho octu
- 1 ČL dijonskej horčice
- 60 ml extra panenského olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- V mažiari pomeľte cesnak, papriku a soľ, čím vznikne pasta. Pridajte k nej pár kvapiek olivového oleja a natrite ňou makrely po vrchnej strane.
- Na prípravu omáčky vložte všetky prísady do misky a pomocou vidličky dobre premiešajte. Omáčku ochuťte soľou a korením.
- Plech vysteľte papierom na pečenie, ktorý ešte potrite olivovým olejom. Makrely uložte na papier kožou smerom nahor a osoľte. Pečte asi 8-10 minút, kým kožka nie je chrumkavá a mäso prepečené. Hotové ryby vyberte z rúry a nechajte odstáť.
- Ako príloha sa hodí zemiaková kaša s cibuľkou. Zemiaky klasicky uvarte v osolenej vode, sceďte a rozpučte. Pre jemnejšiu textúru k nim môžete pridať lyžicu olivového oleja. Na záver ich polejte trochou omáčky a posypte nakrájanou zelenou cibuľkou.

Koniec WhatsApp na niektorých zariadeniach: Hrozí to aj vášmu?
Aplikácia WhatsApp prestane v priebehu niekoľkých dní fungovať na viacerých mobilných zariadeniach. Zistite, či tam nepatrí aj vaše.

Vtáky v záhrade? Vyskúšajte tento trik, a rastlinám viac neuškodia
Zbavte sa vtákov v záhrade pomocou jednoduchého triku, ktorý navyše skrášli vaše záhony.

Ako variť cestoviny, aby telu dodali menej sacharidov?
Taliani vedia, ako na to. Toto robia pri príprave cestovín inak, vďaka čomu získavajú vždy skvelé výsledky.

Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?
Výskumníci si pri prieskume potopenej lode všimli zvláštny prvok. Ako sa tam toto dostalo?

Ochráňte auto pred vtáčím trusom: Toto použite po umývaní
Ako docieliť vyššiu odolnosť auta voči vtáčiemu trusu? Pomôže lacná pomoc z domácnosti.