Ľudia, ktorí užívajú tento doplnok, majú nižšie riziko úmrtia na COVID-19

Pacienti s COVID-19, ktorí majú v krvi vyššiu hladinu tejto látky, majú vyššiu pravdepodobnosť sa z ochorenia vyliečiť.
Vedci zverejnili prvé priame dôkazy, ktoré naznačujú, že vyššia hladina omega-3 mastných kyselín môže znížiť riziko úmrtia na koronavírusovú infekciu. Predchádzajúce štúdie zistili, že omega-3 mastné kyseliny majú protizápalové vlastnosti, ktoré by mohli znížiť závažnosť a úmrtnosť na ochorenie COVID-19, ale doposiaľ nebol dostatok dôkazov.
Štúdia publikovaná v akademickom žurnále Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids skúmala 100 hospitalizovaných pacientov s Covid-19 v lekárskom centre Cedars-Sinai v Los Angeles. Vo vzorkách krvi merali index omega-3 (O3I), ktorý je mierou hladín EPA a DHA v červených krvinkách. Zistili, že šanca na prežitie bola takmer štyrikrát vyššia u osôb s najvyšším indexom omega-3 v porovnaní s osobami s najnižším indexom.
Pacienti boli rozdelení do štyroch kvartilov na základe ich indexu omega-3, takže každý kvartil obsahoval 25 percent účastníkov. Skupinu s najvyšším kvartilom tvorili pacienti s O3I vyšším ako 5,7 percenta a tieto subjekty mali o 75 percent nižšie riziko úmrtia na koronavírusové ochorenie v porovnaní s pacientmi v 3 spodných kvartiloch.
Prvý autor štúdie Arash Asher uviedol:
„Táto pilotná štúdia spolu s mnohými dôkazmi o protizápalových účinkoch EPA a DHA výrazne naznačuje, že tieto nutrične dostupné morské mastné kyseliny môžu pomôcť znížiť riziko nepriaznivých účinkov u pacientov s COVID-19. Na potvrdenie týchto predbežných zistení sú zjavne potrebné rozsiahlejšie štúdie.“
„Asher a spol. preukázali, že nízky index Omega-3 môže byť účinným prediktorom úmrtia na COVID-19,“ uviedol profesor Clemens von Schacky, spolutvorca indexu Omega-3.
Klinické štúdie ukazujú, že 3 gramy EPA a DHA denne počas 10 týždňov môžu znížiť hladinu zápalových cytokínov. Cytokíny vysiela imunitný systém na reguláciu aktivity bielych krviniek.
Doktor James H O’Keefe, ktorý komentoval štúdiu, uviedol:
„Nadmerná zápalová reakcia, ktorá sa označuje ako „cytokínová búrka“, je základným sprostredkovateľom závažných ochorení COVID-19. Omega-3 mastné kyseliny (DHA a EPA) majú silné protizápalové účinky a táto pilotná štúdia poskytuje sugestívne dôkazy o tom, že tieto mastné kyseliny môžu tlmiť cytokínovú búrku COVID-19. “
Najlepším zdrojom omega-3 mastných kyselín je strava s vysokým obsahom mastných rýb, ako sú makrely, losos, sleď, pstruh, tuniak dlhoplutvý a sardinky.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.