Zemiakový kibbeh: Iracké vyprážané krokety, ktoré si hneď zamilujete
- 7:39 14.03.2021
- Bratislava
Kibbeh sa skvele hodí samostatne alebo ako príloha. Výhodou je, že toto tradičné iracké jedlo vôbec nie je náročné na prípravu.
Kibbeh je tradičné jedlo zo Stredného Východu, ktoré sa zvyčajne pripravuje z koreneného mletého mäsa, cibule a obilnín. Základná receptúra kombinuje bulgur s mäsom do jemnej pasty, z ktorej sa tvarujú guľôčky. Tie sa potom vypražia v oleji.
Existuje množstvo variácií tohto receptu, a my vás dnes oboznámime s takým, ktorý vás dostatočne zasýti aj bez ďalších príloh.
Na 16 kúskov kibbeh budete potrebovať:
- 4 väčšie zemiaky
- 2 PL kukuričného škrobu
- 2 PL strúhanky
- 4 ČL soli
- 2 PL oleja (plus olej na vyprážanie)
- 2 stredne veľké na jemno nakrájané cibule
- 454 g mletého mäsa
- 1 ½ ČL mletého čierneho korenia
- 150 g na jemno nakrájaného čerstvého petržlenu
- 5 ČL orientálneho korenia
- 5 ČL mletej rasce
Foto: Stanislav71/Shutterstock.com
Postup:
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na štvrtiny. Vložte ich do väčšieho hrnca a zalejte vodou. Tú priveďte k varu a ďalej varte na miernom plameni, až kým nie sú uvarené (asi 15 minút). Zemiaky potom sceďte a vráťte späť do hrnca. Poprášte ich kukuričným škrobom, strúhankou a 1 čajovou lyžičkou soli. Zemiaky pretlačte a dobre premiešajte.
2 polievkové lyžice oleja zohrejte vo väčšej nepriľnavej panvici na miernom plameni. Do horúceho oleja pridajte cibuľu a pražte ju asi 10 minút, kým neskaramelizuje.
K cibuli pridajte mleté mäso, 3 čajové lyžičky soli a korenie. Všetko spolu pražte, kým mäso nezhnedne (asi 10 minút).
Panvicu zložte z plameňa a mäsovú zmes nechajte chvíľu chladnúť. Ak v panvici zostali zbytky oleja, odstráňte ich pomocou sitka a k mäsu pridajte petržlen, orientálne korenie a rascu. Všetko spolu zmiešajte.
Do ruky si vložte asi dve polievkové lyžice zemiakovej kaše a vytvorte z nich placku. Do stredu placky vložte asi jednu polievkovú lyžicu mäsa a zo všetkých strán ho uzatvorte kašou. Takto vzniknutú plnenú guľôčku sformujte do podoby malej placky. Kibbeh môžete v tejto podobe zamraziť a vypražiť neskôr. V mrazničke ho ale nenechávajte viac ako 7 dní.
Do hlbokého hrnca nalejte olej a na vysokom plameni ho zohrejte asi na 190 stupňov. Plameň potom stíšte. Kým sa olej zohreje, prichystajte si tanier vystlaný papierovými utierkami, na ktorý budete ukladať kibbeh.
Do oleja ponorte naraz 3-4 kibbeh placky a vyprážajte ich, kým nezískajú zlatisto-hnedú farbu (7-8 minút). Potom kibbeh vyberte a nechajte odpočívať na pripravenej papierovej utierke. Podávajte teplé.
Pozor na podvodné správy v Gmail: Takto vám ukradnú bankové údaje
Podvodníci našli nový spôsob, ako sa dostať k údajom obetí.
Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch
Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.
Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!
Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.
Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín
Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.
Ak máte tieto aplikácie v mobile, musíte ich okamžite vymazať
Majitelia smartfónov by si mali skontrolovať, či sa na nich nenachádza niektorá z týchto 15 škodlivých aplikácií.