• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 28.4.2025Meniny má Jarmila
16°Bratislava

Zemiakový kibbeh: Iracké vyprážané krokety, ktoré si hneď zamilujete

  • 7:39 14.03.2021
  • Bratislava
Zemiakový kibbeh: Iracké vyprážané krokety, ktoré si hneď zamilujete

Kibbeh sa skvele hodí samostatne alebo ako príloha. Výhodou je, že toto tradičné iracké jedlo vôbec nie je náročné na prípravu.

Kibbeh je tradičné jedlo zo Stredného Východu, ktoré sa zvyčajne pripravuje z koreneného mletého mäsa, cibule a obilnín. Základná receptúra kombinuje bulgur s mäsom do jemnej pasty, z ktorej sa tvarujú guľôčky. Tie sa potom vypražia v oleji.

Existuje množstvo variácií tohto receptu, a my vás dnes oboznámime s takým, ktorý vás dostatočne zasýti aj bez ďalších príloh.

Na 16 kúskov kibbeh budete potrebovať:

  • 4 väčšie zemiaky
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 2 PL strúhanky
  • 4 ČL soli
  • 2 PL oleja (plus olej na vyprážanie)
  • 2 stredne veľké na jemno nakrájané cibule
  • 454 g mletého mäsa
  • 1 ½ ČL mletého čierneho korenia
  • 150 g na jemno nakrájaného čerstvého petržlenu
  • 5 ČL orientálneho korenia
  • 5 ČL mletej rasce

Foto: Stanislav71/Shutterstock.com

Postup:

Zemiaky ošúpte a nakrájajte na štvrtiny. Vložte ich do väčšieho hrnca a zalejte vodou. Tú priveďte k varu a ďalej varte na miernom plameni, až kým nie sú uvarené (asi 15 minút). Zemiaky potom sceďte a vráťte späť do hrnca. Poprášte ich kukuričným škrobom, strúhankou a 1 čajovou lyžičkou soli. Zemiaky pretlačte a dobre premiešajte.

2 polievkové lyžice oleja zohrejte vo väčšej nepriľnavej panvici na miernom plameni. Do horúceho oleja pridajte cibuľu a pražte ju asi 10 minút, kým neskaramelizuje.

K cibuli pridajte mleté mäso, 3 čajové lyžičky soli a korenie. Všetko spolu pražte, kým mäso nezhnedne (asi 10 minút).

Panvicu zložte z plameňa a mäsovú zmes nechajte chvíľu chladnúť. Ak v panvici zostali zbytky oleja, odstráňte ich pomocou sitka a k mäsu pridajte petržlen, orientálne korenie a rascu. Všetko spolu zmiešajte.

Do ruky si vložte asi dve polievkové lyžice zemiakovej kaše a vytvorte z nich placku. Do stredu placky vložte asi jednu polievkovú lyžicu mäsa a zo všetkých strán ho uzatvorte kašou. Takto vzniknutú plnenú guľôčku sformujte do podoby malej placky. Kibbeh môžete v tejto podobe zamraziť a vypražiť neskôr. V mrazničke ho ale nenechávajte viac ako 7 dní.

Do hlbokého hrnca nalejte olej a na vysokom plameni ho zohrejte asi na 190 stupňov. Plameň potom stíšte. Kým sa olej zohreje, prichystajte si tanier vystlaný papierovými utierkami, na ktorý budete ukladať kibbeh.

Do oleja ponorte naraz 3-4 kibbeh placky a vyprážajte ich, kým nezískajú zlatisto-hnedú farbu (7-8 minút). Potom kibbeh vyberte a nechajte odpočívať na pripravenej papierovej utierke. Podávajte teplé.

Zdroj: Info.sk, DP, independent.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prečo ráno meškáte do práce: Fantómové zápchy a ako sa im vyhnúť

Prečo ráno meškáte do práce: Fantómové zápchy a ako sa im vyhnúť

DNES - 6:53Zaujímavosti

Prečo na niektorých miestach vznikajú dopravné zápchy aj napriek absencii prekážky na ceste?

Koniec WhatsApp na niektorých zariadeniach: Hrozí to aj vášmu?

Koniec WhatsApp na niektorých zariadeniach: Hrozí to aj vášmu?

VČERA - 19:45Zaujímavosti

Aplikácia WhatsApp prestane v priebehu niekoľkých dní fungovať na viacerých mobilných zariadeniach. Zistite, či tam nepatrí aj vaše.

Vtáky v záhrade? Vyskúšajte tento trik, a rastlinám viac neuškodia

Vtáky v záhrade? Vyskúšajte tento trik, a rastlinám viac neuškodia

VČERA - 8:34Zaujímavosti

Zbavte sa vtákov v záhrade pomocou jednoduchého triku, ktorý navyše skrášli vaše záhony.

Ako variť cestoviny, aby telu dodali menej sacharidov?

Ako variť cestoviny, aby telu dodali menej sacharidov?

VČERA - 6:29Zaujímavosti

Taliani vedia, ako na to. Toto robia pri príprave cestovín inak, vďaka čomu získavajú vždy skvelé výsledky.

Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?

Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?

21:11 26.04.2025Zaujímavosti

Výskumníci si pri prieskume potopenej lode všimli zvláštny prvok. Ako sa tam toto dostalo?