Ananásový Tarte Tatin: Takto si pripravíte obrátený koláč iba zo 4 surovín
- 11:51 21.03.2021
- Svet
Tarte Tatin je fantastický francúzsky koláč, ktorým všetkých ohúrite. Jeho príprava je pritom veľmi jednoduchá.
Obrátený koláč Tarte Tatin je mimoriadne obľúbený dezert, ktorý je veľmi jednoduchý na prípravu. Je pomenovaný po sestrách Tatinových, ktoré ho servírovali vo svojom hoteli. Recept pritom vznikol úplnou náhodou. Začali pečením tradičného jablkového koláča, no jablká s cukrom a maslom sa im na panvici pripiekli. Situáciu zachránili tak, že na jablká pridali cesto a dali piecť do rúry. Po dopečení stačilo koláč obrátiť a Tarte Tatin bol na svete.
Šéfkuchár Jack Stein vo svojej knihe Svet na tanieri priniesol vlastný recept, pričom klasický jablkový variant zamenil za osviežujúci ananás. Budete potrebovať:
- 250 g lístkového cesta
- 75 g zmäknutého masla
- 175 g kryštálového cukru
- 1 stredne veľký ananás
Postup:
1. Cesto vyvaľkajte na ľahko pomúčenom povrchu a vyrežte kruh o priemere 26 cm, čo je o viac ako priemer formy na pečenie alebo nepriľnavej liatinovej panvice. Cesto preneste na papier na pečenie a dajte do chladničky na minimálne 20 minút.
2. Medzitým panvicu potrieme maslom a posypeme hrubou vrstvou cukru.
3. Z ananásu odrežte vrchnú a spodnú časť, šupku odrežte a nakrájajte na kolieska s hrúbkou asi 5 cm.
4. Plátky ananásu dajte do panvice a na miernom stupni varte 20–25 minút. Panvicu občas jemne pretrepte, kým sa maslo a cukor nezmiešajú s ananásovou šťavou, aby vznikla bohatá omáčka a ananás bol jemný. Karamel bude spočiatku bledý a z ananásu môže ostať viac šťavy. Počas varenia sa však šťavy odparia a maslo a cukor budú tmavšie a hustejšie. Len dajte pozor, aby sa maslo a cukor nespálili. Keď bude ananás skaramelizovaný, odstavte panvicu z ohňa.
5. Rúru predhrejte na 190 ° C (170 ° C s ventilátorom).
6. Jemne položte cesto na plátky ananásu a okraje zastrčte dole do vnútra panvice. Cesto prepichnite špičkou malého ostrého noža päť až šesťkrát, preneste do rúry a pečte 25 minút, kým nebude pečivo nafúknuté, chrumkavé a zlatisté.
7. Koláč vyberte z rúry a nechajte ho päť minút odpočívať. Prejdite nožom po okraji koláča a obráťte ho na okrúhly plochý tanier. Podávame ho teplý s crème fraîche alebo vanilkovou zmrzlinou.
Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch
Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.
Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!
Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.
Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín
Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.
Ak máte tieto aplikácie v mobile, musíte ich okamžite vymazať
Majitelia smartfónov by si mali skontrolovať, či sa na nich nenachádza niektorá z týchto 15 škodlivých aplikácií.
Agresívne mená pre bábätká? Odborníci varujú pred rastúcim trendom
Rodičia sa pri pomenovávaní svojich detí čoraz častejšie uchyľujú k menám, ktoré môžu byť nebezpečné, varujú experti.