• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
11°Bratislava

Odborári sa chcú pobiť za chudobných, plánujú zhromaždenia

  • 12:15 19.09.2013
  • KOŠICE
Odborári sa chcú pobiť za chudobných, plánujú zhromaždenia

Odborári chystajú podporné zhromaždenia za zvýšenie minimálnej mzdy v rámci rokovaní o vyšších kolektívnych zmluvách.

Súčasne chcú mobilizovať ľudí, aby aktívnejšie bojovali za svoje práva, najmä za právo na dôstojný život zaručené Ústavou SR.

Informovali o tom vo štvrtok na tlačovej besede v Košiciach podpredsedníčka Odborového zväzu KOVO Monika Benedeková, členovia predsedníctva Jozef Balica a Ján Šlauka. Súčasne chcú rozprúdiť širokú spoločenskú diskusiu o chudobe a sociálnom vylúčení.

Ako uviedol Balica, nízka minimálna mzda spôsobuje, že na Slovensku je chudobou ohrozených až 1,6 milióna ľudí. Podľa odborárov za hranicu chudoby sa považuje príjem 346 eur.

Najhoršie je v Prešovskom kraji

"Najhoršia situácia v tomto smere je v Prešovskom kraji, kde na hranici chudoby žije 146 000 ľudí a v ďalších troch krajoch tento ukazovateľ presahuje číslo 100 000. Je to alarmujúce a negatívne sa to odráža na životnej úrovni," povedal Balica.

Dodal, že z 24 okresov regiónu východné Slovensko len tri dosahujú v príjmoch celoslovenský priemer mzdy, no v Prešovskom kraji to nie je ani jeden okres. Podľa jeho vyjadrenia až 330 000 zamestnancov dosahuje v čistom mzdu menej ako je hranica chudoby.

Podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková uviedla, že odborári majú možnosť ovplyvniť túto situáciu len dvoma spôsobmi, legislatívnou cestou a kolektívnym vyjednávaním.

Minimálna mzda sa zvýši

"Máme snahu presadiť zákonom zvýšenie minimálnej mzdy, aby dosahovala aspoň hranicu chudoby. V súčasnosti totiž minimálna mzda je nižšia ako hranica chudoby. Druhým našim nástrojom je kolektívne vyjednávanie, cez ktoré sa snažíme zvýšiť príjmy zamestnancov. Len takýmto spôsobom môžeme dosiahnuť, aby sa väčšina zamestnancov vymanila spod hrozby chudoby. Osoh z toho bude mať aj naša ekonomika, keď stúpne spotreba obyvateľstva," povedala Benedeková.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí navrhuje, aby sa minimálna mzda od začiatku budúceho roka zvýšila o 4,2 %, teda o 14,3 eura na 352 eur. O takomto návrhu má budúci týždeň v pondelok rokovať tripartita.

Pôvodný návrh rezortu práce, na ktorom sa minulý mesiac ministri Ficovej vlády so zamestnávateľmi a odbormi nedohodli, pritom hovoril o raste minimálnych zárobkov o 2,4 %, resp. o 8,2 eura na 345,9 eura.

Premiér Robert Fico však už koncom augusta odborárom avizoval, že jeho zámerom je zvýšiť minimálnu mzdu o viac ako 2,5 %. "Nebude to 2,5 percenta. Pozitívne to hovorím. Myslím si, že nájdeme nejaké číslo, len to musíme všetko zmerať, lebo to má dopady na tarify," povedal premiér koncom minulého mesiaca.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH: Rozpočet prenáša konsolidáciu na občanov, vláda šetrí minimálne

KDH: Rozpočet prenáša konsolidáciu na občanov, vláda šetrí minimálne

VČERA - 19:13Ekonomické

Rozpočtom verejnej správy na rok 2025, ktorý v utorok schválila vláda, prenáša kabinet Roberta Fica bremeno konsolidovania na plecia občanov, samospráv, podnikateľov, zamestnávateľov a zamestnancov.

Anna Záborská: Chudoba na Slovensku výrazne postihuje rodiny s deťmi

Anna Záborská: Chudoba na Slovensku výrazne postihuje rodiny s deťmi

VČERA - 14:47Ekonomické

Takmer milión ľudí (943.000) na Slovensku, podľa údajov Štatistického úradu, ohrozovala v minulom roku chudoba alebo sociálne vylúčenie, pričom najviac ohrozené boli rodiny s deťmi a neúplné domácnosti.

ECB znížila úrokové sadzby o 25 bázických bodov

ECB znížila úrokové sadzby o 25 bázických bodov

VČERA - 14:45Ekonomické

Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami opäť uvoľnila menovú politiku.

Na Slovensku by mali vzniknúť dva veľké veterné parky

Na Slovensku by mali vzniknúť dva veľké veterné parky

VČERA - 12:59Ekonomické

Štát chce v rámci takzvanej zelenej transformácie vybudovať v regiónoch dva veľké veterné parky, najmä pre nové priemyselné investície.

Kmec: V pláne obnovy sú opatrenia, ktoré sa nenaplnia pre nedostatok peňazí

Kmec: V pláne obnovy sú opatrenia, ktoré sa nenaplnia pre nedostatok peňazí

VČERA - 12:20Ekonomické

V rámci Plánu obnovy a odolnosti SR je z pohľadu zelených cieľov viacero opatrení, ktoré sa nepodarí naplniť na 100 % pre nedostatok prostriedkov.