4 najzdravšie kuchyne sveta a ako podľa nich variť
Ak neviete získať inšpiráciu z tradičných slovenských receptov, pozrite sa na štvoricu kuchýň zo sveta, ktoré sa pýšia najzdravšou stravou.
Keď sa povie slovenská kuchyňa, väčšina z nás si ako prvé predstaví bryndzové halušky, kapustnicu alebo harule či placky. Až na pár výnimiek sa u nás doma nájdu najmä jedlá, ktoré nie sú práve ľahko stráviteľné, a preto možno v iných krajinách nájsť aj zdravšie alternatívy.
Tieto štyri kuchyne sveta sa môžu popýšiť tým najzdravším výberom jedál:
Mexická kuchyňa
Foto: Larisa Blinova/Shutterstock.com
Je síce mnohými považovaná za nezdravú, no keď sa bližšie pozriete na zloženie jej jedál, pochopíte, prečo sme ju do tohto zoznamu zaradili.
Tradičná mexická kuchyňa operuje najmä s celozrnnými tortilami, fazuľou a paradajkami. Na jej západnú adaptáciu s množstvom tučného syra a smotany zabudnite!
Mexičania milujú strukoviny, zeleninu a omáčky. Ich strava je bohatá na aminokyseliny, zdravý tuk a lykopén, ktorý má antioxidačné účinky. Vďaka častému používaniu čili, jalapeno a iných pikantných papričiek tiež podporuje trávenie.
Thajská kuchyňa
Foto: Clow Clerm Club/Shutterstock.com
Thajská kuchyňa, ktorá je bohatá na koreniny a arómy, sa zväčša spolieha na bylinky a zeleninu. Vznikla ako domáca zdravá kuchyňa pre celú rodinu, kde si z jedného veľkého taniera naberali všetci členovia, čo sa v Thajsku zachovalo dodnes.
V thajskej kuchyni nájdete množstvo polievok a jedál s ryžou, rybami a karí. Medzi často používané koreniny patrí kurkuma, rasca a koriander. Aj vďaka týmto zdravím prísadám je Thajsko známe nízkym počtom prípadov rakoviny tráviaceho traktu.
S vyprážaním sa v Thajsku stretnete málokedy. Namiesto toho tradičná kuchyňa obľubuje dusenie, grilovanie či pôvodom čínske fritovanie na panvici.
Grécka kuchyňa
Foto: Timolina/Shutterstock.com
Za zdravím netreba chodiť na iný svetadiel. Nájdeme ho aj v tradičnej gréckej kuchyni, ktorá je bohatá na nenasýtené tuky a obsahuje len málo soli.
Gréci v receptoch často využívajú kozí syr, ryby, jogurt, jahňacinu, morské plody a orechy. Základ každého jedla tvorí čerstvá zelenina, ako je to pre stredomorskú stravu príznačné.
Japonská kuchyňa
Foto: Marcelo_Krelling/Shutterstock.com
Štvoricu najzdravších svetových kuchýň musíme zavŕšiť tou, ktorá pochádza z časti sveta, kde sa ľudia dožívajú najvyššieho veku. Japonská kuchyňa sa pri varení opiera o najzdravší výber potravín – morské riasy, ryža, sója a miso sú len niektoré z nich.
Strava Japoncov je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné najmä pre obehovú sústavu.
Japonská kuchyňa nie je známa len zdravými hlavnými jedlami, ale aj dezertmi. Mnohé z nich sa pripravujú zo strukovín a ryže. Okrem toho Japonci s jedlom radi pijú horúci čaj, ktorý takisto podporuje trávenie.
Podobne ako v Thajsku, ani v Japonsku sa často nestretnete s vyprážaním. Obľúbené metódy prípravy jedla sú v týchto dvoch krajinách v zásade veľmi podobné.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.