Magický koláč z vody: Na tento dezert nepotrebujete mlieko, vajcia ani maslo
- 15:44 28.03.2021
- Svet
Takto si pripravíte jednoduchý taliansky koláč, ktorý je ideálny k čaju či rannej káve.
Upiecť koláč z vody sa zdá nemožné, no známa blogerka dokázala, že aj s minimom surovín dokážete vykúzliť perfektný dezert. Andrea Sorandisová sa podelila o jednoduchý recept, v ktorom nepoužijete mlieko, vajcia ani maslo.
Ide o tradičný taliansky koláč, ktorý je vďaka jednoduchým ingredienciám vegánsky. Budete potrebovať len múku, prášok do pečiva, vanilkový extrakt, olej, vodu, cukor a prípadne aj kakaový prášok, ak chcete čokoládovú verziu. Prípravu zvládnu aj úplní začiatočníci.
Budete potrebovať:
- 380 ml vody
- 80 ml rastlinného alebo extra panenského olivového oleja
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu alebo pasty
- 370 g hladkej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 240 g cukru
- 4 lyžice kakaového prášku (voliteľné)
Inštrukcie:
- Rúru predhrejte na 180 ° C.
- V menšej miske zmiešajte olivový olej, vodu a vanilku.
- Vo veľkej mise preosejeme múku spolu s práškom do pečiva a vareškou dobre premiešame. Pridáme cukor a kakaový prášok a dobre premiešame.
- Zmes oleja vody pomaly nalejte do suchých ingrediencií a jemne vmiešajte metličkou, kým sa nespoja. Ak chcete, môžete pridať aj štipku morskej soli, aby ste vylepšili sladkosť koláča.
- Vymastite formu na pečenie, prípadne ju môžete vystlať papierom na pečenie. Nalejte cesto do formy až po vrch.
- Tortovú formu položíme na stredný rošt a pečieme v rúre asi 45 minút, potom do stredu koláča pichneme špáradlo. Ak vyjde suché, koláč je hotový. V opačnom prípade pokračujte v pečení ďalších 5 minút, potom znova skontrolujte.
- Vyberte koláč z rúry a nechajte ho úplne vychladnúť. Potom ho môžete vybrať z formy.
- Poprášte cukrom a podávajte. Môžete navrch dať aj mascarpone alebo ricottu či tvaroh. Koláč môžete prerezať na polovice a naniesť medzi ne čokoládovú nátierku, prípadne koláč vrstviť ako tortu.
Tipy na pečenie:
1. Nezabudnite preosiať múku! Iba tak sa vyhnete hrudkám a získate extra ľahký koláč.
2. Pred pečením koláča vždy predhrejeme rúru.
3. Nepoužívajte nastavenie s ventilátorom, jednoducho použite bežné nastavenie rúry na pečenie.
4. Koláč pečieme v strede rúry.
5. Aby ste skontrolovali, či je koláč hotový, otvárajte dvierka rúry iba na konci doby pečenia.
Ako koláč uchovávať:
Tento ľahký vegánsky koláč vydrží v chladničke až 5 dní. Zabalte ho do potravinovej fólie alebo uložte do vzduchotesnej nádoby. Takto zabránite vysušeniu a zachyteniu zápachu iných potravín v chladničke.
Výživové hodnoty
Kalórie: 291 kcal | Sacharidy: 67,4 g | Bielkoviny: 5,3 g | Tuk: 0,9 g | Nasýtené tuky: 0,3 g | Sodík: 4 mg Draslík: 245 mg | Vláknina: 2,1 g | Cukor: 30,2 g | Vápnik: 66mg | Železo: 3mg
Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch
Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.
Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!
Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.
Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín
Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.
Ak máte tieto aplikácie v mobile, musíte ich okamžite vymazať
Majitelia smartfónov by si mali skontrolovať, či sa na nich nenachádza niektorá z týchto 15 škodlivých aplikácií.
Agresívne mená pre bábätká? Odborníci varujú pred rastúcim trendom
Rodičia sa pri pomenovávaní svojich detí čoraz častejšie uchyľujú k menám, ktoré môžu byť nebezpečné, varujú experti.