8 chýb, ktoré robíme pri príprave ovsených vločiek
- 17:34 28.03.2021
- Bratislava

Pri príprave raňajok sa netreba nechať zlákať nezdravými doplnkami. Aj tieto chyby pri príprave ovsených vločiek môžu za to, že ich oberáme o zdravie.
Jednoduché raňajky v podobe ovsených vločiek sú obľúbenou voľbou množstva Slovákov. Dajú sa pripraviť na sladký aj slaný spôsob a telu dodávajú množstvo živín a energiu, z ktorej ťaží počas celého dňa.
Vločky sú samé osebe mimoriadne zdravé. Ich najväčšou výhodou je zrejme vysoký obsah vlákniny – v pol hrnčeku vločiek jej nájdete 4 gramy. Možno to vyzerá ako malé množstvo, ale veľké pozitívum je to, že ide o typ vlákniny, ktorá reguluje cholesterol.
Vláknina je tiež zodpovedná za to, že po miske vločiek vás prejde hlad až na niekoľko hodín.
Jedna šálka uvarených vločiek obsahuje:
- 158 kalórií
- 4 g bielkovín
- 3,2 g tuku
- 0,5 g nasýteného tuku
- 7 g sacharidov
- 4 g vlákniny
- 1,1 g cukru
- 115 mg sodíka
Časté chyby pri príprave vločiek
1. Príliš veľká porcia
Veľa ľudí sa ráno nechá zlákať skutočnosťou, že vločky sú zdravé jedlo, a tak sa môžu jesť vo veľkých množstvách. Namiesto odporúčaného jedného hrnčeka uvarených vločiek ich preto odmeriavajú v surovom stave.
Výživoví poradcovia sa zhodujú na tom, že optimálna dávka ovsených vločiek predstavuje pol šálky v suchom stave. Toto množstvo predstavuje zhruba 150 kalórií, a ďalších 150 môžete obetovať prílohám.
2. Priveľa cukru
Existuje množstvo spôsobov, ako si osladiť misku ovsených vločiek – od hnedého cukru až po kúsky čokolády. Zvyšovaním sladkosti ale riskujete znižovanie zdravotných benefitov. Namiesto používania sladidiel, ako je med a cukor, preto radšej siahnite po škorici, nesladenom kakau alebo vanilkovej esencii, ktorých netreba veľa, aby dosiahli požadovaný účinok.
3. Umelé sladidlá
Ak pri príprave vločiek nepoužívate cukor, robíte dobre. To však neznamená, že by ste ho mali nahradiť umelými sladidlami, ktoré počas dňa zvyšujú chuť na sladké a ničia zdravé baktérie v črevách.
Ak si jedlo potrebujete osladiť, postačí vám kvapka javorového sirupu alebo medu. Skvelou alternatívou sú aj datle či čerstvé ovocie. Vyskúšať môžete aj slané vločky s čerstvou zeleninou.
4. Sušené ovocie
Zo sušeného ovocia bola odstránená všetka voda, a preto sa v ňom nachádza cukor v oveľa vyššej koncentrácii ako keď má čerstvú podobu. Pár kúskov sušeného ovocia preto nikomu neuškodí, ale pri raňajkách dajte prednosť čerstvým alebo mrazeným potravinám. Vďaka vyššiemu obsahu vody sa po nich navyše budete cítiť dlhšie sýti.
5. Vločky z fast foodu
Čoraz viac reťazcov ponúka jedlá s ovsenými vločkami v rámci raňajkového menu. Nič nezdobí objednávku krajšie ako rôzne sladké prílohy, ktoré ale obsahujú množstvo kalórií. Ak sa preto rozhodnete pre jedlo z reštaurácie, skontrolujte v ňom všetky prísady.
6. Ochutené instantné kaše
Instantná ovsená kaša ponúka rýchlu prípravu a dobrú chuť, lenže nie zadarmo – tieto výhody zatieňuje množstvo cukru, ktoré takéto výrobky obsahujú. Najlepšie preto urobíte, keď si vločky pripravíte doma sami, ale ak vám instantné varianty vyhovujú viac, nakupujte len tie neochutené.
7. Nedostatok bielkovín
Bielkoviny sú najlepším zdrojom sýtosti a netreba ich vynechať ani pri raňajkách. Hodia sa dokonca aj do ovsených vločiek. Môžete ich ozdobiť napríklad orechmi alebo orechovým maslom. Ak na tieto možnosti nemáte chuť, zamiešajte si do vločiek jogurt alebo proteínový prášok.
8. Žiaden zdravý tuk
Vločky obsahujú len veľmi málo tuku, ktorý nenájdete ani v ovocí. Doplniť ho pomôžu spomínané orechy, ale aj chia semiačka alebo ľanové semiačka.

Prečo ráno meškáte do práce: Fantómové zápchy a ako sa im vyhnúť
Prečo na niektorých miestach vznikajú dopravné zápchy aj napriek absencii prekážky na ceste?

Koniec WhatsApp na niektorých zariadeniach: Hrozí to aj vášmu?
Aplikácia WhatsApp prestane v priebehu niekoľkých dní fungovať na viacerých mobilných zariadeniach. Zistite, či tam nepatrí aj vaše.

Vtáky v záhrade? Vyskúšajte tento trik, a rastlinám viac neuškodia
Zbavte sa vtákov v záhrade pomocou jednoduchého triku, ktorý navyše skrášli vaše záhony.

Ako variť cestoviny, aby telu dodali menej sacharidov?
Taliani vedia, ako na to. Toto robia pri príprave cestovín inak, vďaka čomu získavajú vždy skvelé výsledky.

Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?
Výskumníci si pri prieskume potopenej lode všimli zvláštny prvok. Ako sa tam toto dostalo?