Tento vitamín môže zmierniť riziko cytokínovej búrky pri COVID-19
Jeden z vitamínov skupiny B podporuje zdravý imunitný systém.
Výskum publikovaný v akademickom žurnále Frontiers in Nutrition naznačuje, že vitamín B6 má potenciálnu úlohu v prevencii cytokínovej búrky u pacientov s COVID-19. K cytokínovým búrkam dochádza, keď imunitný systém nadmerne reaguje a napáda zdravé bunky.
Vitamín B6 je esenciálna živina rozpustná vo vode, čo znamená, že sa neukladá v tele a musíme ju prijímať z potravín a výživových doplnkov. Vitamín B6 sa nachádza v rôznych potravinách, ako je hovädzie mäso, ryby, banány, celozrnné výrobky, cícer, sójové bôby, sladké zemiaky, orechy a mlieko.
Priaznivé účinky vitamínu C a D a minerálov ako horčík a zinok na imunitný systém si získali množstvo pozornosti, ale o vitamíne B6 nie sú takmer žiadne štúdie. Nová štúdia ukázala, že vitamín B6 má potenciálnu schopnosť znižovať riziko cytokínových búrok zlepšením imunitných funkcií a potlačením zápalu.
Vitamín B6 chráni pred dlhodobými zdravotnými komplikáciami vrátane cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb znížením aktivity zápalu, karbonylového stresu a oxidačného stresu. Na druhej strane má nedostatok vitamínu B6 za následok zlú imunitnú funkciu, zvýšené riziko vírusovej infekcie a vyššiu úmrtnosť.
Respiračné vírusy, ako je SARS-CoV-2, spôsobujú hlavne poškodenia pľúc a zápal. Ukázalo sa, že antioxidačné doplnky ako N-acetylcysteín a karnozín zmierňujú poškodenie pľúc. Zdá sa, že užívanie vitamínu B6 má podobné priaznivé účinky na pľúca vďaka jeho antioxidačnému a protizápalovému účinku. Autori štúdie napísali:
„Koronavírusy a chrípka patria medzi vírusy, ktoré môžu na celom svete spôsobiť smrteľné poranenia pľúc a smrť na syndróm akútnej respiračnej tiesne. Vírusové infekcie vyvolávajú cytokínovú búrku, ktorá vedie k zápalu pľúcnych kapilárnych endotelových buniek, infiltrácii neutrofilov a zvýšenému oxidačnému stresu. “
Vysoký výskyt cytokínových búrok a trombózy je spojený s horším priebehom COVID-19. Trombóza alebo krvné zrazeniny pozorované u pacientov s COVID-19 spôsobujú vážne poškodenie orgánov, ako sú pečeň, srdce, obličky a pľúca.
Je však známe, že príjem vitamínu B6 má protizápalové a antitrombózne účinky. Prvá autorka štúdie Thanutchaporn Kumrungsee povedala:
„Vitamín B6 má úzky vzťah s imunitným systémom. Jeho hladina vždy klesá u ľudí s chronickými zápalmi, ako je obezita, cukrovka a srdcové choroby. Zo správ vidíme, že obézni a diabetici sú vystavení vysokému riziku pre COVID-19. Našou snahou v tejto štúdií je teda objasniť možné zapojenie vitamínu B6 do znižovania závažnosti COVID-19. “
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.