Nápoje s touto zložkou ovplyvňujú imunitný systém

Zložka v nápojoch a potravinách poškodzuje imunitné bunky a zvyšuje zápal a poškodenie orgánov.
Imunitný systém človeka môže prestať správne fungovať, ak bude jesť alebo piť vysoké množstvo fruktózy. Poškodenie hrozí, aj keď bude jedinec prijímať vyššie množstvo fruktózy na krátku dobu.
Štúdia publikovaná v akademickom časopise Nature Communications ukázala, že strava s vysokým obsahom fruktózy podporuje zápal a poškodzuje imunitný systém, čo vedie k rôznym chorobám.
Sladené nápoje, ako sú sladké sódy, športové a energetické nápoje, polotovary, koláče a sladkosti obsahujú fruktózu. V mnohých nápojoch a polotovaroch sa na sladenie používa kukuričný sirup s vysokým obsahom tejto látky.
Vysoký príjem fruktózy súvisí so stukovatením pečene, obezitou a cukrovkou 2. typu. Doposiaľ nebol vykonaný dostatok výskumov, ktoré by sa zaoberali negatívnymi účinkami fruktózy na imunitný systém.
Tento nový výskum ukazuje, že strava bohatá na fruktózu spôsobuje, že imunitné bunky vytvárajú zápalové reakcie prostredníctvom prozápalových cytokínov. Týmto procesom sa vytvárajú reaktívnejšie formy kyslíka. Tieto molekuly hrajú kľúčovú úlohu pri vzniku zápalových porúch.
Tento druh zápalu môže poškodiť bunky a zabrániť normálnemu fungovaniu orgánov a telesných systémov, napríklad kardiovaskulárneho a respiračného systému.
Štúdia navyše pomáha lepšie porozumieť tomu, ako môže konzumácia fruktózy zvýšiť riziko cukrovky a obezity. Dôvodom je, že chronický zápal alebo dlhodobá nízka úroveň zápalu v tele sú často spojené s obezitou.
Prvý autor štúdie Nicholas Jones uviedol:
„Výskum rôznych zložiek našej stravy nám môže pomôcť pochopiť, čo môže prispieť k zápalu a chorobe a čo môžeme najlepšie využiť na zlepšenie zdravia a pohody.“

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.