Pričastá konzumácia tohto ovocia zvyšuje riziko melanómu o 63 percent

Za najčastejšieho pôvodcu rakoviny kože sa označuje UV žiarenie. Štúdia zo štátu Indiana sa pozrela na ďalšie možné príčiny jej vzniku.
Na vznik rakoviny kože vplýva predovšetkým vystavovanie sa UV žiareniu, ktoré na zem pramení zo slnka, alebo vzniká umelo, napríklad v soláriách. Podľa najnovších informácií sa zdá, že slnečné svetlo nie je jediné, čo prispieva k vzniku melanómu.
Štúdia publikovaná v British Journal of Dermatology ukazuje, že ľudia, ktorí často jedia citrusové ovocie, sú riziku melanómu vystavení o 63 percent viac ako tí, ktorí ho vôbec nejedia.
Pracovníci z University of Indiana na základe dát z britskej biomedicínskej databázy UK Biobank zhodnotili vplyv konzumácie citrusov na vznik rakoviny kože. Takmer 200-tisíc ľudí sa pýtali, koľko citrusov zjedia za bežný deň, a tieto údaje porovnali medzi pacientmi s melanómom a zdravými ľuďmi.
Zistilo sa, že ľudia, ktorí denne zjedia viac ako jednu porciu pomarančov, majú o 79 percent zvýšené riziko melanómu v porovnaní s tými, ktorí sa týmto citrusom vyhýbajú. Konzumácia viac ako jednej porcie pomarančovej šťavy denne zas súvisí s 54-percentným rizikom ochorenia.
Najhoršie výsledky sa prejavili u respondentov s bledou až veľmi bledou pokožkou.
Podľa vedúceho autora štúdie Andrewa R. Marleya súvisí nárast počtu prípadov rakoviny kože najmä s látkou psoralén, ktorá sa v hojnom zastúpení nachádza v citrusoch. „O psoraléne je známe, že má fotosyntetizujúce a fotokarcinogénne účinky a má bohaté zastúpenie v citrusových plodoch,“ hovorí lekár. Práve fotokarcinogenita psoralénu môže byť jedným z faktorov, ktoré prispievajú k vzniku nádoru.
Treba sa báť citrusov?
Foto: Anna Puzatykh/Shutterstock.com
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je rakovina kože celosvetovo najčastejším druhom zhubného nádoru. Ročne naň umrie 48-tisíc ľudí, pričom je charakteristický rýchlym metastázovaním.
Lekár Ross Perry zo siete kozmetických kliník Cosmedics pre portál Express uviedol, že vzťah citrusov so vznikom melanómu sa potvrdil už vo viacerých ďalších štúdiách. Na druhej strane zdôrazňuje, že na ovocie sa treba pozerať z viacerých uhlov.
„Ovocie má množstvo pozitív a je bohaté na živiny. Mám pocit, že tieto fakty prevažujú nad akýmkoľvek potenciálnym rizikom melanómu,“ hovorí Perry, ktorý v rámci prevencie odporúča nosenie krému na opaľovanie, pravidelnú kontrolu znamienok a vyváženú stravu.
Lekár Reyan Saghir súhlasí s Perrym a dodáva, že na preskúmanie negatívnych účinkov citrusov sú potrebné ďalšie štúdie. „Zovšeobecňujúce stanovisko, že 'pomaranče spôsobujú melanóm', vyvoláva strach. Predtým, ako s ním vyrukujeme, potrebujeme ďalší výskum zameraný na koncentráciu tohto ovocia a špecifikáciu najohrozenejších skupín populácie.“
Doktorka Suchitra Chinthapelliová v rámci prevencie zdôrazňuje konzumáciu aspoň 4-5 porcií rôznych druhov ovocia denne. Netreba sa zameriavať výlučne na citrusové plody.
„Čerstvé ovocie je vždy lepšie ako džúsy, ktoré obsahujú množstvo cukru. Citrusy sú okrem toho skvelým doplnkom pre diabetikov alebo ľudí so zvýšenou hladinou cukru v krvi, pretože oproti iným druhom ovocia majú nízky glykemický index,“ hovorí Chinthapelliová.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.