Ako variť tofu, aby nebolo nudné? Tieto tipy viac neobchádzajte!
- 10:31 10.04.2021
- Bratislava
Tofu netreba považovať len za slabšieho súpera mäsových výrobkov. Takto z neho viete vyčarovať jedlo, ktoré očarí aj „mäsožrútov“.
O tofu ste už určite počuli. Možno ste si ho aj kúpili a vyskúšali pripraviť podľa receptov, ktoré sľubujú chrumkavú textúru a rýchlu prípravu. Aj tak sa vám ale nepodarilo docieliť tieto méty, a tak sa na tento sójový výrobok dodnes pozeráte s nadhľadom.
Nemusíte sa báť, že ste sami, kto si s tofu celkom nevie poradiť. Napriek tomu, že ide o jedno z najjednoduchšie pripravovaných zdravých jedál, veľa ľudí netuší, aký je ten najlepší spôsob jeho prípravy.
Vďaka svojej jemnej chuti sa tofu hodí do celej škály receptov. V obchodoch sa môžete stretnúť s viacerými druhmi, ktoré sa líšia najmä hustotou. Jemné alebo hodvábne tofu chutí horčicovo, takže skvele dopĺňa napríklad polievky. Stredne tvrdé a tvrdé tofu zas môžete použiť pri príprave fritovanej zeleniny. Dá sa aj piecť a restovať na panvici.
Ako teda premeniť bielu tehlu bez chuti na chutný obed či večeru?
Ako prvé ho treba „lisovať“
Každá tehlička tofu obsahuje množstvo vody, štruktúrou ho možno prirovnať ku špongii. Ak z neho všetku vodu nevytlačíte, nepodarí sa vám dobre ho ochutiť. Tento postup môžete uplatniť len pri tvrdom tofu:
- Rozrežte tofu na šírku na niekoľko plátkov.
- Na pekáč uložte vrstvu papierových utierok a poukladajte na ne plátky tofu.
- Na vrch tofu položte ďalšie papierové utierky a zaťažte ich napríklad doskou na krájanie alebo iným ťažším predmetom, na ktorý ešte môžete poukladať knihy.
- Nechajte tofu aspoň 30 minút odstáť (najlepšie cez noc – pri dlhšom čase ho ale odložte do chladničky).
- Tofu odkryte a prípadne ho nakrájajte na kocky. Takto „zlisované“ tofu môžete tepelne spracovať podľa vlastnej predstavy.
Marinujte ho, ale nie v oleji
Foto: Julia Wave/Shutterstock.com
Na dosiahnutie dokonalej chuti si dajte záležať na marinovaní tofu. Hlavne pritom nepoužívajte olej – ten sa totiž s vodnou konzistenciou tofu neznesie. Olej môže na povrchu tofu vytvoriť mastnú vrstvu, ktorá zabráni prenikaniu korenín. Pri marinovaní sa preto spoľahnite len na sójovú omáčku, ocot, citrusovú šťavu alebo vývar.
Chrumkavé tofu? Použite kukuričný škrob
Pri pražení tofu na panvici je po marinovaní potrebné jemne ho poprášiť kukuričným škrobom. Takto po opražení získate chutnú chrumkavú textúru. A k tomu bonus: vďaka kukuričnému škrobu sa nemusíte báť, že sa tofu prilepí na panvicu.
Môžete ho aj grilovať
Tofu sa hodí aj na gril alebo do rúry. Vyschnuté tofu opäť marinujte, povrch plechu alebo tácky na gril potrite olejom a grilujte, kým sa hrany tofu jemne nespečú (z každej strany asi 7 minút). Keďže ide o potravinu, ktorá vám neublíži ani v surovom stave, pri grilovaní netreba príliš riešiť vnútornú teplotu.
Ktoré suroviny sa ním dajú nahradiť?
Foto: Daniel Myjones/Shutterstock.com
Ak vás tofu ako hlavná prísada jedla neoslovuje, začleňte ho do receptov, v ktorých inak používate mäso alebo syr. Grilované marinované tofu s cibuľou sa dá napríklad uložiť do žemlí a servírovať ako hamburger. Opražené tofu zas môžete podávať s kečupom a pečenými batatmi namiesto kuracích nugetiek.
Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch
Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.
Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!
Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.
Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín
Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.
Ak máte tieto aplikácie v mobile, musíte ich okamžite vymazať
Majitelia smartfónov by si mali skontrolovať, či sa na nich nenachádza niektorá z týchto 15 škodlivých aplikácií.
Agresívne mená pre bábätká? Odborníci varujú pred rastúcim trendom
Rodičia sa pri pomenovávaní svojich detí čoraz častejšie uchyľujú k menám, ktoré môžu byť nebezpečné, varujú experti.