Koľkí sedíte pri večeri za stolom? Tento návyk zvyšuje riziko obezity
V boji proti poruchám príjmu potravy vrátane obezity môžu pomôcť správne návyky pri jedení.
Kým mnohí ľudia konzumujú stredomorskú stravu v snahe udržať si štíhlu líniu, podľa výskumov by sme mali mať aj rovnaké návyky stolovania podobne ako v Stredomorí. Vedci tvrdia, že spoločné jedlo pri jedálenskom stole bez telefónov by mohlo byť kľúčom k boju proti detskej obezite.
V štúdii publikovanej v akademickom časopise International Journal of Environmental Research and Public Health vedci zistili, že kultúrne tradície konverzácie pri stole a pomalšie stravovanie môže dokonca zabrániť poruchám stravovania.
Spoločné stolovanie bez mobilov prospieva celej rodine
Potravinoví experti skúmali, ako pandémia Covid-19 zmenila rodinné stolovanie. Mnoho domácností sa pri večeri pokúšalo odstrániť digitálne zariadenia a stráviť spoločné chvíle. Rozhovory s tínedžermi preukázali obrovské zlepšenie ich zdravia bez toho, aby mali telefóny alebo tablety pri stole. Vedci poznamenávajú, že pomalšie stravovanie a rozhovory môžu adolescentom pomôcť rozoznať, kedy sú už sýti.
Vedci analyzovali frekvenciu a trvanie rodinných jedál, kde sa uskutočňovali, ich používanie digitálnych prístrojov, prípravu jedla a druh komunikácie. Zistili, že väčšina skúmaných rodín v Katalánsku jedla spoločne len večeru a ich stravovacie návyky sa líšili v závislosti od toho, či jedli sami alebo s blízkymi.
Šanca upevniť vzťah s deťmi
Keď členovia rodiny navzájom venovali menej času, nesedeli za stolom, rozptyľovali ich telefóny alebo sa nezapájali do rozhovorov, jedli nezdravšie. Rodičia tiež zistili, že sú schopní nadviazať užšie väzby so svojimi dospievajúcimi deťmi, ak jedia spolu, a najúspešnejší boli tí, ktorí boli vzorom a pre svoje deti vytvorili tak zdravé stravovacie návyky.
„Je to jednoduchšie, keď sú deti malé, ale počas dospievania medzi vami a nimi existuje rozpor a vďaka týmto rozhovorom môžete získať malý náhľad do ich sveta,“ povedal jeden z rodičov výskumníkom.
Štúdia nadväzuje na ďalšie výsledky, ktoré ukazujú, že spoločné stravovanie v rodine súvisí so zdravšou stravou, väčšou konzumáciou ovocia a zeleniny a menším príjmom sladených nápojov. Profesorka Anna Bach-Faig vo vyhlásení univerzity uviedla:
„V časoch, kedy lockdown v dôsledku pandémie oživil rodinné stravovanie, táto štúdia naznačuje jeden z možných pozitívnych aspektov situácie, ktorej musíme čeliť. Zdravá výživa nie je len to, čo jeme, ale aj to, ako ju jeme. Stredomorská strava je oveľa viac ako zoznam potravín. Jedná sa o kultúrny model, ktorý zahŕňa spôsob výberu, výroby, spracovania a spotreby týchto potravín. Rovnako, ako odporúčame päť druhov ovocia a zeleniny denne, môžeme navrhnúť aj minimálne jedno rodinné jedlo denne.“
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.