Tieto prídavné látky v potravinách ovplyvňujú váš imunitný systém a účinok vakcíny
Potravinová zložka dokáže škodiť imunitnému systému a tiež imunitnej odpovedi na vakcínu.
Konzervant používaný v širokej škále potravín a látka na potravinárskych obaloch môžu poškodiť imunitný systém a znížiť imunitnú odpoveď na vakcíny.
Terciárny butylhydrochinón (TBHQ), tiež známy ako E319, je schválená prísada používaná na predĺženie trvanlivosti spracovaných potravín. Nájdeme ho v olejoch, spracovaných alebo mrazených druhoch mäsa, instantných rezancoch, pekárenských výrobkoch, krekroch, cereáliách a mnohých ďalších potravinách. V najvyššej koncentrácii je povolené ho používať v mrazených rybích výrobkoch.
Perfluórované a polyfluorované alkylované látky (PFAS) sa používajú sa na obaloch potravín (potravinové fólie, plastové obaly, tašky a škatule), pričom môžu unikať do jedla a nápojov.
Štúdia publikovaná v akademickom časopise International Journal of Environmental Research and Public Health hodnotila toxicitu a zdravotné riziká TBHQ a PFAS u ľudí a zvierat. Výsledky ukázali, že TBHQ a PFAS môžu poškodiť imunitný systém.
Vzhľadom na pandémiu koronavírusu je toto zistenie obzvlášť znepokojujúce. Olga Naidenko, prvá autorka štúdie, povedala:
„Pandémia zamerala pozornosť verejnosti a vedy na faktory prostredia, ktoré môžu mať vplyv na imunitný systém. Pred pandémiou sa chemickým látkam, ktoré môžu poškodiť obranu imunitného systému pred infekciou alebo rakovinou, nedostala dostatočná pozornosť úradov verejného zdravotníctva. V záujme ochrany verejného zdravia sa to musí zmeniť.“
Predchádzajúce štúdie naznačujú, že aktivita TBHQ bráni produkcii proteínov imunitných buniek, znižuje účinnosť chrípkových vakcín a zvyšuje riziko potravinových alergií.
Vyššie hladiny PFAS môžu poškodiť imunitné funkcie, čo má za následok nižšiu odolnosť voči chorobám alebo vyššie riziko infekcií. Vysoké hladiny PFAS súviseli s astmou a potravinovými alergiami u dospievajúcich.
Ďalšia štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále PLOS One tiež zistila súvislosť medzi zvýšenými hladinami PFBA v krvi a zvýšeným rizikom závažného priebehu COVID-19.
Mnoho prídavných látok v spracovaných potravinách môže zvýšiť riziko hormonálnej nerovnováhy, rakoviny a poškodenia nervového systému.
Vedci svojim výskumom upozorňujú na nedostatočnú reguláciu potravín, pričom úrady často umožňujú výrobcom rozhodnúť sa, aké chemikálie sú bezpečné na konzumáciu.
Potraviny a nápoje je možné vyrábať bez ktorejkoľvek z týchto škodlivých prísad a pri balení potravín by sa mal uplatňovať bezpečnejší prístup.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.