Krvný cukor ovplyvňuje riziko úmrtia na COVID-19, ohrození nie sú iba diabetici

U pacientov hospitalizovaných s COVID-19 má hladina cukru v krvi vplyv na riziko úmrtia.
Pacienti hospitalizovaní s COVID-19 s vysokou hladinou cukru v krvi majú vyššie riziko úmrtia bez ohľadu na to, či majú cukrovku alebo nie.
Hyperglykémia alebo vysoká hladina glukózy v krvi je stav, pri ktorom telo neprodukuje alebo nevyužíva dostatok inzulínu. K tomuto stavu prispieva stres, určité lieky, choroba, nedostatok pohybu a prejedanie.
Štúdia prezentovaná na výročnom stretnutí endokrinológov ENDO 2021 skúmala účinok hyperglykémie u pacientov s koronavírusom. Vedci zistili, že títo pacienti mali horšie zdravotné problémy, bez ohľadu na to, či boli alebo neboli diabetikmi.
U pacientov hospitalizovaných pre COVID-19 s vysokou hladinou cukru v krvi bolo pravdepodobnejšie, že budú potrebovať umelú pľúcnu ventiláciu alebo že budú prijatí na jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS), nastane u nich akútne zlyhanie obličiek alebo zomrú v nemocnici.
Samara Skwiersky, hlavná autorka štúdie, uviedla:
„Pacienti s COVID-19, ktorí sa nachádzajú v nemocnici s hyperglykémiou, si vyžadujú dôkladnejšie pozorovanie, pretože pravdepodobne budú vyžadovať agresívnejšie terapie.“
Výskumný tím pozoroval vážne následky COVID-19 u 708 dospelých, pričom im merali hladiny glukózy v krvi. Hospitalizácia pacienta s cukrovkou sa odporúča, keď sú hodnoty glukózy v krvi medzi 140 a 180 mg/dl (7.8 - 10mmol/L)
Štúdia zistila, že u pacientov s cukrovkou s hodnotou glukózy v krvi vyššou ako 140 mg/dl (7.8 mmol/L) bola 2,4-krát vyššia pravdepodobnosť, že budú potrebovať umelú pľúcnu ventiláciu a umiestnenie na JIS.
Horšie to bolo u diabetických pacientov s hladinami glukózy v krvi nad 180 mg/dl, (10mmol/L) pretože mali dvojnásobnú pravdepodobnosť úmrtia v nemocnici.
Avšak u pacientov, ktorí neboli diabetikmi, ale mali hladinu glukózy v krvi vyššiu ako 140 mg/dl, bola dvakrát vyššia pravdepodobnosť úmrtia na COVID.
Riziko intubácie a zlyhania obličiek sa tiež zvýšila u týchto pacientov 2,3-krát a riziko hospitalizácie na JIS bolo 3,5-krát vyššie.
Riziko intubácie a hospitalizácie na JIS sa takmer strojnásobili a riziko úmrtia bolo štvornásobné u osôb bez cukrovky, ale s hladinou glukózy v krvi nad 180 mg / dl.
Skwiersky povedala:
"Výsledky našej štúdie opätovne zdôrazňujú dôležitosť pravidelného monitorovania glukózy v krvi u pacientov hospitalizovaných s COVID-19, a to aj bez predchádzajúcej diagnózy cukrovky. Častejšie monitorovanie glukózy a liečba inzulínovou terapiou na cieľovú hodnotu glukózy nižšiu ako 140 mg / dl môže zlepšiť výsledky u týchto pacientov.“

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.