• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.1.2025Meniny má Severín
Bratislava

Ako vplývajú huby na rakovinu? Toto sa stane, ak zjete len jeden kus denne

  • 19:34 24.04.2021
  • Pennsylvánia
Ako vplývajú huby na rakovinu? Toto sa stane, ak zjete len jeden kus denne

Približne 18 gramov húb dokáže pri pravidelných dávkach rozhodnúť o riziku vzniku rakoviny. Oplatí sa ich jesť častejšie?

Štúdia z prostredia Inštitútu rakoviny na Pennsylvánskej štátnej univerzite prispela k množstvu dôkazov o vplyve húb na vznik rakoviny. Rozsiahly výskum pritom analyzoval výsledky 17 ďalších štúdií, ktoré sa uskutočnili v rokoch 1966 až 2020, a dospel k záveru, že denná konzumácia osemnástich gramov húb znižuje riziko vzniku rakoviny až o 45 percent.

18 gramov húb je približne osmina až štvrtina šálky, respektíve jeden stredne veľký šampiňón. Výsledky výskumu okrem toho naznačujú, že miera ochrany pred rakovinou je vyššia s každým ďalším gramom skonzumovaných húb.

„Tieto zistenia prispievajú k dôkazom o schopnosti húb bojovať proti rakovine,“ myslí si profesor John Richie, ktorý výskum viedol. Richie pritom volá po ďalšom výskume, ktorý by mal zistiť, pred ktorými konkrétnymi druhmi rakoviny huby chránia najlepšie.

Zo zistení zatiaľ vieme, že miera ochrany pred rakovinou závisí od druhu húb, ale aj od toho, ako sa pripravia.

Najviac prospešných látok obsahujú shiitake

Huby sú skvelým zdrojom vitamínov, bielkovín, minerálov, vlákniny a antioxidantov. V Ázijskej ľudovej medicíne sa využívajú ako liek už po niekoľko stáročí.

Hubám sú prisudzované aj protizápalové a antioxidačné účinky. Obsahujú napríklad mocný antioxidant ergotioneín, ktorý si ľudský organizmus nedokáže samostatne vytvoriť.

„Huby sú najlepším zdrojom ergotioneínu, ktorý pôsobí ako jedinečný a silný antioxidant a bunkový ochranca,“ hovorí Djibril M. Ba z Pennsylvánskej štátnej univerzity. „Antioxidanty chránia telo pred oxidačným stresom a môžu prispieť k ochrane pred rakovinou.“

Pokiaľ ide o jednotlivé druhy húb, najlepším zdrojom ergotioneínu sú huby shiitake, hlivy ustricové, trsovnice lupeňovité a hlivy kotúčové. Menej ergotioneínu obsahujú biele šampiňóny a pečiarky.

Podľa Američanov huby najlepšie chránia pred rakovinou prsníka – takýto súvis vyplynul z výskumov na takmer 20-tisíc pacientoch. Tento výsledok ale nemožno považovať za istý, pretože väčšina štúdií sa na iné druhy karcinómu nezamerala.

Podľa Richieho sa v hubách nachádzajú aj ďalšie bioaktívne látky, ktoré môžu plniť ochrannú funkciu. „Určite potrebujeme ďalší výskum, ktorý by sa na to zameral,“ uzavrel.

Zdroj: Info.sk, DP, academic.oup.com, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

VČERA - 20:01Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

VČERA - 19:33Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.