• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
16°Bratislava

Dráma v obchodnom centre v Keni pokračuje

  • 20:42 22.09.2013
  • NAIROBI
Dráma v obchodnom centre v Keni pokračuje

Počet obetí ozbrojeného útoku na luxusné obchodné centrum v kenskom hlavnom meste Nairobi vzrástol na najmenej 68, ďalších asi 200 ľudí utrpelo zranenia. V nedeľu o tom informoval Červený kríž.


Ďalšie telá vyniesli z budovy potom, ako kenské bezpečnostné sily za pomoci izraelských agentov odštartovali ofenzívu proti útočníkom ukrývajúcim sa v obchodnom stredisku. Ozbrojenci zo somálskej extrémistickej skupiny aš-Šabáb ešte stále zadržiavajú rukojemníkov, ich počet ani osud však nie je známy. Polícia varovala, že počet obetí môže byť ešte vyšší.

Skupina desiatich až pätnástich maskovaných útočníkov prezlečených do vojenských uniforiem vnikla v sobotu okolo obeda do obchodného centra Westgate, spustila streľbu a do ľudí hádzala granáty. Medzi obeťami sú dvaja Francúzi, traja Briti, dvaja Kanaďania a ďalší cudzinci a medzi zranenými sú aj Američania.

Podľa vyhlásenia skupiny aš-Šabáb je útok pomstou za kenskú intervenciu v Somálsku, ktorého vláda bojuje proti islamistickým povstalcom. V čase incidentu bolo v centre asi 1000 ľudí. Obchodné stredisko navštevujú najmä bohatí občania Kene a cudzinci.

Ministerstvo zahraničných vecí odsudzuje teroristický útok v Nairobi

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) dôrazne odsudzuje sobotňajší útok teroristov na nákupné centrum Westgate v hlavnom meste Kene Nairobi, pri ktorom zahynulo najmenej 59 ľudí.

"Kategoricky odmietame všetky prejavy agresie a terorizmu. Útok v Nairobi je snahou o oslabenie angažovanosti Kene a celého medzinárodného spoločenstva pri budovaní mieru a stability v regióne východnej Afriky a Afrického rohu a zlepšovaní života jej občanov. Zvlášť odsudzujeme rasovo a nábožensky motivované útoky proti civilnému obyvateľstvu a ich cielenie na kresťanov," píše sa vo vyhlásení ministerstva.

MZVaEZ SR v tejto súvislosti vyjadruje hlbokú sústrasť príbuzným obetí teroristického útoku a kenskej vláde. "Veríme, že všetkých zadržiavaných rukojemníkov sa podarí čoskoro oslobodiť".

Slovenská republika je súčasťou protiteroristického úsilia medzinárodného spoločenstva. Ako dlhodobý rozvojový partner Kene je Slovensko v prípade potreby pripravené poskytnúť krajine pomoc a súčinnosť v boji s teroristami a pri posilňovaní príslušných technických a inštitucionálnych kapacít, píše sa ďalej vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytol Tlačový odbor MZV SR.
.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V dome našli telo muža, príčina smrti prekvapila aj políciu

V dome našli telo muža, príčina smrti prekvapila aj políciu

DNES - 22:10Zahraničné

Polícia našla jeho telo až po niekoľkých dňoch. Policajti neverili záverom vyšetrovania.

Odchádzajúci šéf NATO varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom

Odchádzajúci šéf NATO varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom

DNES - 21:31Zahraničné

Odchádzajúci generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo svojom štvrtkovom rozlúčkovom prejave varoval Spojené štáty a Európu pred "izolacionizmom".

Muža najbohatšej Rusky po prestrelke zatkli a obvinili z vraždy

Muža najbohatšej Rusky po prestrelke zatkli a obvinili z vraždy

DNES - 20:08Zahraničné

Vladislava Bakaľčuka, manžela najbohatšej Rusky Taťjany Bakaľčukovej, vo štvrtok zatkli a obvinili z vraždy a pokusu o vraždu, informovali jeho advokáti.

Povodne v ČR si možno vyžiadali šiestu obeť, zo Svratky vytiahli telo muža

Povodne v ČR si možno vyžiadali šiestu obeť, zo Svratky vytiahli telo muža

DNES - 17:06Zahraničné

Česko dostane na likvidáciu škôd po ničivých záplavách vysúšače nielen zo Slovinska, ale aj z Belgicka.

Obnova po záplavách v Dolnom Rakúsku môže trvať roky

Obnova po záplavách v Dolnom Rakúsku môže trvať roky

DNES - 14:34Zahraničné

Náprava škôd spôsobených záplavami v Rakúsku z posledných dní potrvá možno aj niekoľko rokov, uviedla vo štvrtok hajtmanka spolkovej krajiny Dolné Rakúsko Johanna Miklová-Leitnerová.