• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.1.2025Meniny má Severín
Bratislava

Dve porcie húb týždenne dokážu ovplyvniť vaše pamäťové schopnosti

  • 19:45 06.05.2021
  • Svet
Dve porcie húb týždenne dokážu ovplyvniť vaše pamäťové schopnosti

Huby obsahujú látku zvanú ergotioneín, ktorá má vplyv na pamäť.

Dve porcie húb týždenne znižujú riziko straty pamäti na polovicu. Potvrdil to výskum publikovaný vo vedeckom časopise Journal of Alzheimer’s Disease.

Mierne kognitívne poruchy sú často predzvesťou demencie. Patrí medzi ne zábudlivosť, problémy s rečou a pozornosťou. Tieto problémy sú však spočiatku ťažko badateľné oproti demencii.

Starší ľudia, ktorí zjedli približne pol taniera húb týždenne, však mali polovičné riziko problémov s pamäťou. Podľa vedcov dokonca stačí aj jedna malá porcia húb týždenne, aby ste pocítili tento účinok.

Prvý autor štúdie Lei Feng uviedol: "Táto korelácia je prekvapujúca a povzbudzujúca. Zdá sa, že bežne dostupná surovina by mohla mať dramatický vplyv na kognitívny pokles.“

Štúdie sa zúčastnilo viac ako 600 ľudí vo veku nad 60 rokov v Singapure, ktorých vedci sledovali po dobu šiestich rokov. Účastníci podstúpili testy miernych kognitívnych porúch a pýtali sa ich, aké majú stravovacie návyky.

Feng dodal, že ľudia s miernymi kognitívnymi poruchami sú schopní vykonávať bežné denné činnosti. V ich štúdii však chceli zistiť, či títo seniori mali horší výkon v štandardných neuropsychologických testoch ako ostatní ľudia rovnakého veku a vzdelania.

Výskum ukázal, že účastníci, ktorí konzumovali niektoré zo šiestich bežných druhov húb, mali o 50 percent nižšie riziko poklesu kognitívnych schopností. Medzi ne patrili:

  • hliva ustricová
  • šampiňóny
  • shitake
  • enoki
  • sušené huby
  • konzervované huby

Akákoľvek odroda húb však môže mať priaznivý účinok, pretože všetky obsahujú antioxidant nazývaný ergotioneín. Irwin Cheah, spoluautor štúdie, vysvetlil:

"Veľmi nás zaujíma zlúčenina s názvom ergotioneín. Je to jedinečný antioxidant a má protizápalové účinky, ktoré si človek nedokáže sám syntetizovať. Dá sa však získať z potravín a jedným z hlavých zdrojov sú huby.“

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, iospress.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

VČERA - 20:01Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

VČERA - 19:33Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.