Viscerálny tuk: Najhorší druh potravín, ktoré vo veľkom podporujú jeho ukladanie
Viscerálny tuk nie je vždy na prvý pohľad viditeľný, no keďže sa ukladá v blízkosti dôležitých orgánov, je oveľa nebezpečnejší ako iné formy telesného tuku. Tieto potraviny najviac podporujú jeho tvorbu a ukladanie.
Viscerálny tuk je druh telesného tuku, ktorý sa ukladá v oblasti brušnej dutiny v blízkosti orgánov. Jeho prítomnosť zhoršuje trávenie a zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky.
Keďže sa viscerálny tuk nachádza v blízkosti životne dôležitých orgánov, je tiež považovaný za jeden z najnebezpečnejších druhov telesného tuku. Je preto dôležité starať sa o to, aby ste ho v organizme mali čo najmenej. K dosiahnutiu tohto cieľa vám pomôže aj vhodná strava.
Tvorbu viscerálneho tuku podľa vedcov najviac podporujú sladené jedlá a nápoje. Sladidlá sa pridávajú do produktov preto, aby zlepšili ich chuť. Medzi klasické príklady patrí aj fruktóza, kukuričný sirup, trstinový cukor a agáve. Obsahuje ich tiež väčšina alkoholických nápojov.
Nadmerná konzumácia cukru vedie k priberaniu, pretože obsahuje množstvo kalórií a poskytuje len málo živín. Aj preto sa zvykne hovoriť, že sladké potraviny a nápoje obsahujú „prázdne kalórie“. Dve polievkové lyžice často využívaného kukuričného sirupu napríklad obsahujú až 120 kalórií.
Štúdia zverejnená na stránke Science Daily bližšie popisuje, akým spôsobom nám škodí nadmerná konzumácia sladkého, a teda aj rast viscerálneho tuku.
„Viscerálny tuk ovplyvňuje funkciu hormónov a hrá dôležitú rolu pri inzulínovej rezistencii, ktorá zvyšuje riziko cukrovky 2. typu a srdcových ochorení,“ uvádza štúdia
Konzumácia značného množstva sladidiel v strave tiež vedie k chronickému zvýšeniu hladiny cukru v krvi, čo môže viesť k hyperglykémii. Tá spolu s inzulínovou rezistenciou nakoniec prispieva k ukladaniu tuku v oblasti brucha.
Ďalšou nevýhodou jedál s vysokým obsahom cukru je, že väčšinou obsahujú len malé množstvo vlákniny, ktorá dodáva pocit sýtosti a znižuje chuť do jedla. Koláče, sušienky, zmrzlina, cukríky, malinovky a ďalšie potraviny z tejto kategórie tiež nedisponujú množstvom bielkovín a živín nevyhnutných pre kontrolu hladiny krvného cukru.
Zbaviť sa nahromadeného viscerálneho tuku vám pomôžu najmä jedlá bohaté na rozpustnú vlákninu. Hovoríme najmä o ovocí, zelenine a strukovinách. Ďalším dôležitým faktorom je pravidelný pohyb.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.