• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 28.4.2025Meniny má Jarmila
14°Bratislava

10 octov, ktoré potrebujete v kuchyni + tipy, ako ich využiť

  • 7:21 09.05.2021
  • Bratislava
10 octov, ktoré potrebujete v kuchyni + tipy, ako ich využiť

Aj kvapka octu vie zmeniť chuť jedla tak, aby bola dokonalá. Treba si však dať záležať na správnom výbere.

Octom sa dá zlepšiť množstvo jedál. Z bohatej ponuky rôznych druhov je ale niekedy ťažké si vybrať ten správny. Už dávno totiž neplatí, že na trhu nájdete len biely a jablčný ocot.

Prakticky každý typ octu sa dá využiť na deglazovanie, zaváranie a ochutenie dresingu, ale každý druh má charakteristickú chuť, ktorá vie zmeniť výsledok prípravy jedla.

Týchto 10 typov octu by vo vašej kuchyni určite nemalo chýbať.

Destilovaný biely ocot

Foto: focal point/Shutterstock.com

Destilovaný ocot sa málokedy spomína v receptoch, čo však neznamená, že sa do žiadneho nehodí. Jeho chuť je extrémne trpká, ale inak neutrálna, takže ho možno pridať do jedla, v ktorom chcete zdôrazniť kyslosť. Hovoríme napríklad o zaváraninách, domácich čipsoch alebo koktailoch.

Červený vínny ocot

Tento druh octu vyniká ráznou trpkou ovocnou príchuťou, takže sa hodí do mäsových omáčok alebo teplých šalátov so strukovinami. Červený vínny ocot môžete použiť aj pri deglazovaní panvice, na ktorej ste opekali kuracie mäso.

Biely vínny ocot

V porovnaní s červeným je biely vínny ocot jemnejší a sviežejší. Hodí sa k jemnejšiemu mäsu, teda napríklad k rybám. Oplatí sa ním aj zavárať šalotku alebo dozdobiť zeleninový šalát. Biely vínny ocot prospeje aj každému jedlu, ku ktorému sa hodí pohár bieleho vína.

Vínny sherry ocot

Bežne ho v obchode neuvidíte, ale pri návšteve špecializovaných predajní sa po sherry octe oplatí poobzerať. Tak, ako nápoj sherry, aj sherry ocot pochádza zo Španielska a vyrába sa z hrozna. Má veľmi špecifickú chuť, nie je ani kyslý, ani horký, a keďže býva pomerne drahý, treba ho šetriť na špeciálne príležitosti. Použiť ho môžete pri príprave kuracieho alebo bravčového mäsa či zeleniny. Hodí sa všade tam, kde sa používa jablčný ocot.

Champagne ocot

Foto: Take Photo/Shutterstock.com

Ak v obchode alebo na internete natrafíte na Champagne ocot, pravdepodobne nejde o výrobok z hrozna zbieraného vo francúzskom regióne Champagne. Pravý ocot z tejto oblasti obyčajne nesie označenie „le vinaigre de Reims“ podľa mesta, v ktorom sa vyrába. Aj lacnejšie varianty ale dobre plnia svoju úlohu.

Tak, ako sherry ocot, aj s Champagne netreba plytvať. Pravú chuť dodá ustriciam, ale použiť ho môžete aj pri príprave iných morských plodov, kuracieho či bravčového mäsa. Tento ocot má sviežu ovocnú chuť.

Jablčný ocot

Ako by sme ho mohli nespomenúť? Jablčný ocot zoženiete ľahko a hodí sa do väčšiny jedál. Jeho ovocná chuť sa skvele hodí ku kapuste a bravčovému, dá sa s ním zavárať, pripraviť marinádu či piť ho samotný.

Balsamico

Pod pojmom „balsamico“ máme na mysli Aceto Balsamico Tradizionale. Ide o ocot so sýtou, zamatovo sladkou chuťou, ktorý netreba míňať na zálievku na šalát. Použite ho radšej ako polevu na zmrzlinu alebo jahody – uvidíte, že neoľutujete.

Lacnejšia verzia balsamica, ktorú možno nájsť v bežných obchodoch, chutí ako osladený červený vínny ocot, a hodí sa pri glazovaní.

Existuje aj tretí druh balsamica, condimento balsamico, ktorý má hustú textúru a sladkastú chuť. Jeho využitie je podobné ako pri Tradizionale. V šetrnej miere ním môžete dozdobiť aj zeleninový šalát.

Ryžový ocot

Má jemnejšiu chuť ako biely ocot a vyrába sa z bielej, hnedej, čiernej či červenej ryže. Ochutený ryžový ocot môžete využiť pri zaváraní alebo ako dresing. Hojne sa využíva najmä v ázijskej kuchyni a nesmie chýbať v sushi.

Ume slivkový ocot

Foto: Mark_studio/Shutterstock.com

Ume slivkový ocot, známy aj ako „umeboshi ocot“, nie je ocot v pravom zmysle slova. V skutočnosti ide o nálev, ktorý sa tvorí pri zaváraní sliviek. Je slaný, kyslý aj sladký zároveň a často dotvára japonské recepty. Orientálna kuchyňa ho používa najmä pri dusení zeleniny a varení ryže.

Sladový (pivný) ocot

Pivný ocot má k pivu rovnaký vzťah ako vínny k vínu. Jeho chuť je sladká a bohatá s jemným odtieňom citrusov. Bežne sa pridáva k hranolčekom či pečeným zemiakom, nič ním nepokazíte ani v zemiakovom šaláte. Hodí sa aj k pečenému mäsu, vyprážaným rybám alebo dresingu.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prečo ráno meškáte do práce: Fantómové zápchy a ako sa im vyhnúť

Prečo ráno meškáte do práce: Fantómové zápchy a ako sa im vyhnúť

DNES - 6:53Zaujímavosti

Prečo na niektorých miestach vznikajú dopravné zápchy aj napriek absencii prekážky na ceste?

Koniec WhatsApp na niektorých zariadeniach: Hrozí to aj vášmu?

Koniec WhatsApp na niektorých zariadeniach: Hrozí to aj vášmu?

VČERA - 19:45Zaujímavosti

Aplikácia WhatsApp prestane v priebehu niekoľkých dní fungovať na viacerých mobilných zariadeniach. Zistite, či tam nepatrí aj vaše.

Vtáky v záhrade? Vyskúšajte tento trik, a rastlinám viac neuškodia

Vtáky v záhrade? Vyskúšajte tento trik, a rastlinám viac neuškodia

VČERA - 8:34Zaujímavosti

Zbavte sa vtákov v záhrade pomocou jednoduchého triku, ktorý navyše skrášli vaše záhony.

Ako variť cestoviny, aby telu dodali menej sacharidov?

Ako variť cestoviny, aby telu dodali menej sacharidov?

VČERA - 6:29Zaujímavosti

Taliani vedia, ako na to. Toto robia pri príprave cestovín inak, vďaka čomu získavajú vždy skvelé výsledky.

Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?

Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?

21:11 26.04.2025Zaujímavosti

Výskumníci si pri prieskume potopenej lode všimli zvláštny prvok. Ako sa tam toto dostalo?