Vedci overili účinky vitamínov na COVID-19. Výsledky prekvapili
Niektoré doplnky stravy pomáhajú v boji s COVID-19. Tie, ktoré ľudia užívajú najčastejšie, však majú minimálny účinok.
Podľa rozsiahlej štúdie ženy, ktoré užívali omega-3 mastné kyseliny, probiotiká, multivitamíny alebo doplnky vitamínu D, mali menšiu pravdepodobnosť pozitívneho testu na COVID-19.
Štúdia na druhej strane zistila, že užívanie doplnkov vitamínu C, zinku alebo cesnaku nemalo priaznivý vplyv na zníženie rizika infekcie.
Živiny ako vitamín C, vitamín D a zinok sú dôležité pre podporu imunitného systému, ale nie je zrejmé, či akýkoľvek z týchto doplnkov môže znížiť riziko infekcie koronavírusom.
V štúdii publikovanej v akademickom žurnále BMJ Nutrition sledovali 445 850 jedincov po dobu 3 mesiacov, aby zistili, či užívanie doplnkov výživy nezníži riziko nákazy COVID-19.
Výsledky zo Spojeného kráľovstva ukázali, že pravidelné dopĺňanie vitamínu D znižovalo riziko infekcie SARS-CoV-2 o 9 percent, omega-3 mastných kyselín o 12 percent, multivitamínov o 13 percent a probiotík o 14 percent.
Pravidelné užívanie doplnkov bolo definované ako minimálne 3-krát týždenne, najmenej 3 mesiace. Užívanie týchto doplnkov bolo prospešné pre ženy rôzneho veku a hmotnosti, ale nie pre mužov.
Ochranný účinok na účastníkov v USA a Švédsku bol ešte vyšší. Američania, ktorí užívali multivitamíny, mali znížené riziko infekcie COVID o 12 percent, probiotiká znížili riziko o 18 percent, omega-3 mastné kyseliny o 21 percent a vitamín D o 24 percent.
Švédi, ktorí užívali multivitamíny, mali znížené riziko infekcie COVID-19 o 22 percent, probiotiká znížili riziko o 37 percent, omega-3 mastné kyseliny o 16 percent a vitamín D o 19 percent.
Rozdiely v číslach môžu súvisieť so skutočnosťou, že táto štúdia sa spoliehala na informácie, ktoré hlásili samotní účastníci. Sumantra Ray, výkonný riaditeľ NNEdPro globálneho centra pre výživu a zdravie uviedol:
„Vieme, že celý rad mikroživín, vrátane vitamínu D, je nevyhnutný pre zdravé fungovanie imunitného systému. To je zase kľúčové pre prevenciu a zotavenie sa z infekcií. Ale do dnešného dňa existuje len málo presvedčivých dôkazov o tom, že užívanie doplnkov výživy má akúkoľvek terapeutickú hodnotu okrem udržiavania normálnej imunitnej odpovede tela."
Podľa Raya táto štúdia navyše nebola primárne navrhnutá na zodpovedanie otázok o úlohe doplnkov výživy u COVID-19. Budú potrebné ďalšie dôkladné štúdie, kým bude možné dospieť k jednoznačným záverom o tom, či by konkrétne doplnky výživy mohli znížiť riziko infekcie COVID-19.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.