Ako zistiť, či máte v tele priveľa jódu? Pozor, nadmerná dávka spôsobuje otravu!
Jód sa prirodzene nachádza v morských plodoch a mliečnych výrobkoch. Ide o minerál, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy, no jeho nadbytok môže spôsobiť problémy.
Dospelý človek by mal denne prijať asi 150 mikrogramov jódu. V prípade, že dôjde k značnému prekročeniu tejto dávky, na štítnej žľaze sa začne tvoriť struma alebo opuch, ktorý je pozorovateľný v prednej časti krku. K jeho vzniku dochádza aj pri nedostatočnom príjme jódu.
Veľkosť strumy je individuálna, rovnako ako jej sprievodné príznaky. Bežne pritom dochádza ku kašľaniu, zovretiu hrdla alebo zachrípnutiu. Časté sú aj ťažkosti s prehĺtaním a dýchaním a piskľavý zvuk pri dýchaní.
Pri nadbytku jódu v organizme sa môže v okolí krku vytvoriť struma, ktorá komplikuje dýchanie aj prehĺtanie; Foto: Karan Bunjean/Shutterstock.com
Vysoké dávky jódu môžu vyvolať aj zápal štítnej žľazy a rakovinu. K ďalším nežiaducim účinkom patrí pocit pálenia v ústach, hrdle a žalúdku, horúčka, bolesti brucha, nevoľnosť, zvracanie a hnačka. V extrémnych prípadoch dochádza k spomaleniu pulzu a nástupu kómy.
Podľa vedcov za nadmerný príjem jódu môžu väčšinou jódové doplnky. Nadmernej hladine jódu v organizme sú častejšie vystavovaní ľudia s poruchami štítnej žľazy, starší ľudia, nenarodené plody a novorodenci.
Nebezpečný je aj nedostatok
Ako sme už spomenuli, struma sa vyskytuje aj u ľudí s nízkou hladinou jódu v organizme. Môže dôjsť aj k vzniky hypotyreózy alebo oslabeniu činnosti štítnej žľazy. Porucha sa prejavuje únavou, priberaním a depresívnym pocitom.
Príznaky oslabenej štítnej žľazy nastupujú postupne, pričom ako prvé si pacient môže všimnúť citlivosť na chlad, suchú pokožku a vlasy a bolesti svalov.
Neliečená hypotyreóza môže viesť až k infarktu, ťažkostiam s otehotnením a ku kóme.
Optimálne množstvo jódu telu zabezpečíte dodržiavaním základných pravidiel zdravej životosprávy:
- Denne jedzte aspoň 5 porcií rôznych druhov ovocia alebo zeleniny.
- Jedlá pripravujte tak, aby základ tvorili potraviny s vysokým obsahom vlákniny a škrobu (zemiaky, ryža, cestoviny).
- Konzumujte mliečne výrobky alebo ich náhrady.
- Bielkoviny prijímajte aj zo strukovín, rýb a vajec.
- Pri olejoch a nátierkach voľte nenasýtené typy, jedzte ich len v malých množstvách.
- Pite veľa tekutín (aspoň 6-8 pohárov čistej vody denne).
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.
Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú
Pri chudnutí je dôležité spoločné úsilie.