• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 21.1.2025Meniny má Vincent
-3°Bratislava

Biely povlak na lososovi? O čo ide a ako sa mu vyhnúť

  • 9:04 29.05.2021
  • Bratislava
Biely povlak na lososovi? O čo ide a ako sa mu vyhnúť

Odrádza vás biely povlak od inak chutného a kvalitného mäsa lososa? Povieme vám, o čo ide a ako zabrániť tomu, aby vám kazil chuť do jedla.

Losos je jedna z mála exotických rýb na slovenskom trhu, ktoré sa líšia od domácich druhov nielen kvôli chuti a textúre, ale aj kvôli vzhľadu. Podobne, ako ďalší morskí zástupcovia, aj losos je bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín a bielkovín.

Losos tiež obsahuje množstvo vitamínu B a draslíka. Táto ryba dokonca obsahuje viac draslíka ako banány, ktoré sa bežne odporúčajú pri jeho nedostatku v organizme. Častá konzumácia lososa redukuje riziko porážky a infarktu, chráni pred poškodením kostí a bráni telo pred zápalom.

Povedzme si teraz viac o bielom povlaku, ktorý vás dodnes odrádzal od jedenia tejto zdravej ryby. Ide o takzvaný albumín, čo je tekutá bielkovina, ktorá je bežnou súčasťou surového rybieho mäsa.

Keď sa mäso uvarí, bielkovina sa zrazí a polotvrdý biely albumín vychádza na povrch. Môžete ho jesť bez obáv – pre človeka nie je vôbec škodlivý, ale ak vám naozaj prekáža, prezradíme vám dva spôsoby, ako redukovať jeho tvorbu pri príprave lososa.

Varte pomalšie

Vysoká teplota pri pečení alebo dusení lososa spôsobuje rýchle stiahnutie mäsa. Z toho sa potom na povrch dostáva biela bielkovina. Mäso preto varte vždy pomaly a na nižších teplotách. Ak lososa opekáte na panvici, vždy začnite kožou smerom nadol.

Slaná voda

Ak lososa chcete grilovať alebo viete, že nebudete mať čas na pomalé varenie, namočte ho predtým do slanej vody. Tá rybe dodá pevnejšiu textúru a zbaví ju nevzhľadného albumínu.

Soľ čiastočne rozpúšťa svalové tkanivá na vrchu mäsa, takže keď ho potom tepelne spracujete, svaly sa stiahnu bez toho, aby cez ne prenikol na povrch albumín.

Odporúčame vám vyskúšať jednu z týchto slaných marinád:

  • 1 PL soli rozpustite v pohári vody a rybu marinujte 10 minút
  • 1 diel cukru a dva diely soli zmiešajte bez vody a nechajte v nich odstáť rybu na 15 minút

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com, healthline.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch

Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch

18:05 19.01.2025Zaujímavosti

Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.

Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!

Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!

6:44 19.01.2025Zaujímavosti

Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.

Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín

Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín

5:45 19.01.2025Zaujímavosti

Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.

Ak máte tieto aplikácie v mobile, musíte ich okamžite vymazať

Ak máte tieto aplikácie v mobile, musíte ich okamžite vymazať

19:49 18.01.2025Zaujímavosti

Majitelia smartfónov by si mali skontrolovať, či sa na nich nenachádza niektorá z týchto 15 škodlivých aplikácií.

Agresívne mená pre bábätká? Odborníci varujú pred rastúcim trendom

Agresívne mená pre bábätká? Odborníci varujú pred rastúcim trendom

17:55 18.01.2025Zaujímavosti

Rodičia sa pri pomenovávaní svojich detí čoraz častejšie uchyľujú k menám, ktoré môžu byť nebezpečné, varujú experti.