12 prekvapivých spôsobov, ako vám pri varení pomôže majonéza
- 10:44 05.06.2021
- Bratislava
Je jedno, či ju milujete alebo nenávidíte. Existuje množstvo spôsobov, akými vám majonéza zlepší chuť jedál. Začnite ju preto kupovať častejšie.
Majonéza je nerozlučnou kamarátkou tradičného zemiakového šalátu, ktorý väčšina z nás pripravuje na Vianoce či Veľkú noc. Okrem tohto využitia ju ale viete zapojiť do množstva ďalších receptov, ktorým dodá jedinečnú chuť.
1. Pridajte ju do cesta na koláče
Môže to znieť ako vtip, ale skúsení domáci pekári vedia, že majonéza dokonale zjemní a zvlhčí pečivo. Základ tejto pochutiny tvorí tuk a vajcia, čo sa do koláča pridáva tak či tak, čiže o chuť sa báť nemusíte.
2. Pred grilovaním ňou potrite mäso
Majonéza pri grilovaní funguje lepšie ako olej. Stačí len tenká vrstva na povrchu mäsa, a uvidíte, že nebudete mať problém s priliepaním. Majonéza okrem toho zabezpečuje rovnomerné prepečenie mäsa.
3. Pred opekaním ňou potrite chlieb
Foto: endeavor/Shutterstock.com
Zapečený sendvič s roztopeným syrom vám určite narobí chute v ktorejkoľvek časti dňa. Na maslo sa ale pri jeho príprave vykašlite. Namiesto toho potrite chlieb tenkou vrstvou majonézy, ktorú vo finále ani neucítite, ale získate vďaka nej chrumkavú textúru a zlatistý odtieň.
4. Pridajte ju do zemiakovej kaše
Bohatú a krémovú textúru pri príprave zemiakovej kaše nedosiahnete nikdy lepšie ako pri použití majonézy. Ani maslo či smotana jej nedodajú takú jemnosť. Majonézou pritom netreba šetriť – na kilo zemiakov použite asi pol šálky.
5. Potrite ňou kura pred pečením
Získajte krásnu zlatistú opečenú kôrku kuraťa vďaka majonéze. Kura najprv osoľte a nechajte odležať v chladničke. Potom zmiešajte šálku majonézy s trochou jablčného octu, čili pasty, worčestrovej omáčky a byliniek. Môžete použiť napríklad fenikel a bazalku, ale určite nezabudnite aj na čierne korenie.
6. Vyprážanie bez múky a vajec
Pri tradičnom vyprážaní sa počíta s trojobalom z múky, vajec a strúhanky. Prečo nevyskúšať malú zmenu, ktorú vám zabezpečí majonéza? Tá účinkuje obzvlášť dobre pri kuracom mäse. Potrite ňou napríklad prsia a obaľte ich v strúhanke. Výsledok je ešte zlatistejší a chrumkavejší ako pri pôvodnej receptúre.
Foto: bunyarit/Shutterstock.com
7. Primiešajte ju k mletému mäsu
Majonéza sa hodí predovšetkým k chudému mletému mäsu, ako je morčacie. Dodáva mäsu šťavnatosť a dostatok tuku, ktorý sa postará o lepšiu chuť. Ak do mäsa pridáte majonézu, nemusíte už pridávať olej.
8. Pripravte z nej marinádu
Majonéza obsahuje tuk aj kyslosť, čo sú zložky, ktoré sú nevyhnutné pre prípravu dokonalej marinády. Skombinujte majonézu s citrónovou šťavou, bylinkami a korením a v takejto marináde nechajte odstáť kuracie prsia alebo stehná. Tie potom grilujte alebo upečte.
9. Zhotovte z nej omáčku
Polievkovú lyžicu margarínu roztopte v panvici a pridajte ½ šálky smotany, 3 polievkové lyžice majonézy a štipku mletého muškátového oriešku. Zmes varte na miernom plameni asi 6 minút, potom primiešajte nastrúhaný parmezán. Hotovú omáčku pridajte k cestovinám.
10. Pridajte ju do praženice
O tomto triku sme už písali. Na rozdiel od mlieka alebo smotany sa majonéza v praženici postará naraz o jemné zloženie aj vyváženú chuť.
Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch
Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.
Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!
Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.
Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín
Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.
Ak máte tieto aplikácie v mobile, musíte ich okamžite vymazať
Majitelia smartfónov by si mali skontrolovať, či sa na nich nenachádza niektorá z týchto 15 škodlivých aplikácií.
Agresívne mená pre bábätká? Odborníci varujú pred rastúcim trendom
Rodičia sa pri pomenovávaní svojich detí čoraz častejšie uchyľujú k menám, ktoré môžu byť nebezpečné, varujú experti.