Tento faktor znásobuje negatívne účinky alkoholu na pečeň

Nadmerná konzumácia alkoholu môže časom viesť k nezvrátiteľnému poškodeniu životne dôležitej pečene. Ak sa k tomu pridá tento faktor, konzumentom hrozia až smrteľné následky.
Pečeň je väčší orgán, ktorý sa nachádza v pravej hornej časti brušnej dutiny. Medzi jej hlavné funkcie patrí tvorba bielkovín a faktorov na zrážanie krvi, produkcia triglyceridov a cholesterolu, syntéza glykogénu a tvorba žlče.
Ak je pečeň chorá, s veľkou pravdepodobnosťou za to môže nadmerné užívanie alkoholu, ktoré spôsobuje odumieranie jej buniek. Z pečeňového tkaniva sa vtedy stáva väzivo, pečeň postupne prestáva plniť svoje funkcie a dochádza k cirhóze.
Alkohol ale nie je jediným škodcom, ktorý sa podpisuje na zdraví pečene. V kombinácii s nadváhou môže podľa štúdie publikovanej vo vestníku European Journal of Clinical Nutrition dokonca spôsobovať smrteľné nebezpečenstvo.
Bádatelia z Univerzity v Sydney a Univerzity v Novom Južnom Walese pozorovali spojitosť medzi nadváhou a obezitou a ochoreniami pečene, ktoré vznikajú vplyvom alkoholu. Na analýzu použili údaje z najväčšieho dlhodobého výskumu biobaniek Veľkej Británie, známeho pod názvom UK Biobank.
Autori zovšeobecnili podrobné biologické, behavioristické a medicínske informácie o takmer pol milióne účastníkov vo veku od 40 do 69 rokov. Z hľadiska rozsahu ide o vôbec prvú štúdiu tohto druhu na svete.
Podľa vedcov konzumenti alkoholu s nadváhou alebo obezitou sú vystavení vyššiemu riziku vzniku ochorení pečene ako ľudia, ktorí pijú porovnateľné množstvo alkoholu, no ich váhu možno považovať za zdravú.
Podľa profesora medicíny na Univerzite v Sydney Emmanuela Stamatakisa dokonca aj ľudia, ktorí pijú len odporúčané množstvo alkoholu, no zároveň trpia obezitou, sú až o 50 percent náchylnejší na vznik ochorení pečene.
S ohľadom na ukazovatele, ako je BMI a obvod pása, vedci rozdelili účastníkov štúdie do troch kategórií: tí s normálnou váhou, nadváhou a obezitou.
Úroveň konzumácie alkoholu vedci posudzovali na základe informácií, ktoré o svojich návykoch poskytli samotní účastníci. Tie následne porovnali s odporúčaním austrálskej Národnej výskumnej rady pre zdravie a medicínu, podľa ktorej by priemerný zdravý dospelý mal vypiť najviac 10 štandardných jednotiek alkoholu za týždeň a nie viac ako 4 za deň.
U tých, ktorí pravidelne konzumujú alkohol nad stanovenú normu, hrozí šesťnásobné riziko vzniku alkoholovej choroby pečene a sedemnásobné riziko úmrtia v dôsledku tohto ochorenia. Obidve hrozby rastú o ďalších 50 percent v prípade, že človek trpí nadváhou alebo obezitou.
Keďže dve tretiny obyvateľov západných krajín čelia boju s nadváhou a obezitou a počet týchto ľudí z roka na rok rastie, autori odporúčajú prehodnotiť súčasné odporúčania konzumácie alkoholu.
„Vzhľadom na výsledky nášho výskumu sa domnievame, že ľudia s nadváhou by mali k alkoholu pristupovať veľmi ostražito a piť menšie množstvo ako sa uvádza v odporúčaniach,“ hovorí vo vyhlásení Stamatakis.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.