• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
11°Bratislava

Rúhání vyzval Obamu na zblíženie, podľa Izraela je pokrytec

  • 10:56 25.09.2013
  • NEW YORK
Rúhání vyzval Obamu na zblíženie, podľa Izraela je pokrytec

Iránsky prezident Hasan Rúhání počas utorňajšieho vystúpenia v newyorskom sídle OSN vyzval svojho amerického náprotivka Baracka Obamu, aby nedbal na "záujmy nátlakových skupín" a snažil sa o zlepšenie vzájomných vzťahov.

V súlade s očakávaniami tak potvrdil možnosť ukončenia dlhoročného nepriateľstva, o čom krátko pred ním na pôde OSN rečnil aj Obama. Súčasťou Rúháního prvého prejavu pred zahraničnými lídrami po nástupe do funkcie bolo aj ubezpečenie, že islamská republika pre zvyšok sveta nepredstavuje "absolútne žiadnu hrozbu" a tamojší jadrový program slúži na "výlučne mierové" účely.

Nový prezident zároveň odsúdil sankcie uvalené medzinárodným spoločenstvom na jeho krajinu. Rúháního slová vzápätí skritizoval premiér znepriateleného Izraela Benjamin Netanjahu, podľa ktorého boli "cynické" a "plné pokrytectva".

Vystúpenie prezidenta USA

Obama vystúpil v rámci zasadnutia Valného zhromaždenia OSN niekoľko hodín pred Rúháním, ktorému dokonca údajne ponúkol osobné stretnutie, čo sa však nakoniec nepodarilo. Americký líder vyjadril záujem o "zmysluplnú dohodu" s Iránom, ak sa bude snažiť rozptýliť obavy týkajúce sa jeho jadrového programu. Rúhání zasa povedal, že ak Obama odmietne "krátkozraké záujmy vojnychtivých nátlakových skupín, bude možné dospieť k rámcu pre urovnanie sporov".

"Jadrové zbrane a iné zbrane hromadného ničenia nemajú miesto v bezpečnostnej a obrannej doktríne Iránu a odporujú nášmu základnému náboženskému a etickému presvedčeniu," dodal iránsky prezident. Sporné obohacovanie uránu, ktoré by mohlo slúžiť na vojenské účely, je pritom predmetom štyroch súborov sankcií uvalených na krajinu Bezpečnostnou radou OSN. Podľa Rúháního je však len "ilúziou, že mierovú povahu jadrového programu je možné zabezpečiť jeho obmedzovaním prostredníctvom nezákonného nátlaku".

Prudká reakcia Izraela

Netanjahu na Rúháního prejav zareagoval v stredu vyhlásením, v ktorom poukázal na jeho "pokrytectvo". Rúhání totiž "hovoril o ľudských právach, hoci sa iránske sily podieľajú na rozsiahlom zabíjaní nevinných civilistov v Sýrii". Netanjahu tiež tvrdí, že zatiaľ čo prezident na pôde OSN odsúdil terorizmus, iránsky režim ho "využíva v desiatkach krajín sveta".

Tvrdenia o mierovej povahe jadrového programu zasa označil za súčasť stratégie, ktorou chce Irán získať čas na pokročenie v oblasti jadrového zbrojenia. Islamská republika je úhlavným nepriateľom Izraela, ktorý rovnako ako jeho západní spojenci tamojší režim obviňuje zo snahy získať jadrový arzenál. Izrael je pritom označovaný za jedinú jadrovú veľmoc na Blízkom východe, čo však tamojší predstavitelia odmietajú oficiálne priznať.

Rúhání odsúdil holokaust, Izraelu to nestačí

Nový iránsky prezident v utorok odsúdil vyvražďovanie Židov počas druhej svetovej vojny. Urobil tak v rozhovore pre americkú spravodajskú stanicu CNN po skončení svojho prejavu na pôde Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov. Židovský štát to však prostredníctvom členov svojej vlády prijal s neskrývanou skepsou.

"Akýkoľvek zločin, ktorý sa odohral v dejinách proti ľudskosti - vrátane nacistických zločinov páchaných na Židoch - je hanebný a odsúdeniahodný," uviedol Rúhaní. "Nie je žiadny rozdiel, či išlo o životy kresťanov, židov alebo moslimov. Pre nás je to to isté," dodal. Rúhaního predchodca Mahmúd Ahmadínedžád pritom holokaust často spochybňoval a Izrael nazval „rakovinovým nádorom“, ktorý chcel „vymazať“ z mapy sveta.

"Je pravda, že (Rúhání) nepoprel holokaust. Ale neodsúdil ani tých, ktorí ho popreli," reagoval izraelský minister pre tajné služby Juval Steinic. Podobne sa vyjadril aj štátny tajomník na izraelskom ministerstva zahraničných vecí Zeev Elkin. "Iránski duchovní vodcovia, ktorí popierali holokaust, sú stále vo funkciách," vyhlásil. Izrael aj preto Rúhaního vystúpenie vo Valnom zhromaždení OSN bojkotoval.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Francúzsko postihli silné záplavy, v Paríži zabil muža padajúci strom

Francúzsko postihli silné záplavy, v Paríži zabil muža padajúci strom

DNES - 7:50Zahraničné

Silný dážď zapríčinil v niektorých častiach Francúzska vo štvrtok záplavy, evakuácie a viedol k uzavretiu diaľnic a železničných tratí.

Hizballáh tvrdí, že spúšťa

Hizballáh tvrdí, že spúšťa "novú eskalačnú fázu" vo vojne proti Izraelu

DNES - 7:20Zahraničné

Libanonské hnutie Hizballáh vo štvrtok uviedlo, že spúšťa novú eskalačnú fázu vo svojej vojne proti Izraelu. Zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely.

Netanjahu priblížil okolnosti smrti Sinwára: Toto sa pri ňom našlo

Netanjahu priblížil okolnosti smrti Sinwára: Toto sa pri ňom našlo

DNES - 6:16Zahraničné

Netanjahu potvrdil, že k izraelskej vojenskej operácii, počas ktorej Sinwár zahynul, došlo v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Michel a Von der Leyenová potvrdili, že EÚ potrebuje zlepšiť návratovú politiku

Michel a Von der Leyenová potvrdili, že EÚ potrebuje zlepšiť návratovú politiku

DNES - 6:15Zahraničné

Európska únia potrebuje nové opatrenia pre zlepšenie návratovej politiky, a tie čoskoro budú predložené. Uviedli to predseda Európskej rady Charles Michel a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Biden: Sinwár mal na rukách veľa krvi, je čas na ukončenie vojny v Gaze

Biden: Sinwár mal na rukách veľa krvi, je čas na ukončenie vojny v Gaze

DNES - 6:12Zahraničné

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že v súvislosti so zabitím lídra palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára pociťuje väčšiu nádej vzhľadom na možné prímerie v Pásme Gazy.